Επανακινούνται τα εργοτάξια της Χίου

Σύσκεψη με τους φορείς της Χίου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, ο βουλευτής ΝΔ Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τους φορείς για την πορεία των έργων, και ειδικότερα για το έργο του κτιρίου και του εργοταξίου του Αεροδρομίου, του Τελωνείου της Χίου, των Υδατοδρομίων καθώς και για τις τουριστικές ενισχύσεις που επιτεύχθηκαν έπειτα από αιτήματα των φορέων τουρισμού του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το κτίριο του Αεροδρομίου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως στις 2 Ιουλίου έχει ορισθεί να γίνει Διοικητική Παραλαβή από κλιμάκιο της Υ.Π.Α. του κτιρίου αναχωρήσεων, και έπειτα από τις διορθώσεις τυχόν παρατηρήσεων της επιτροπής παρακολούθησης, θα δοθεί προς χρήση.

Παράλληλα, επεσήμανε πως έχει γίνει εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα συστήματα και πλέον βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του τηλεφωνικού κέντρου, λειτουργεί ο κλιματισμός και εκκρεμεί μόνο ο καθαρισμός του χώρου, ενώ έως το φθινόπωρο θα έχει εγκατασταθεί και το νέο  XRay Scanner.

Ως προς το εργοτάξιο του διαδρόμου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το σημαντικότερο ζήτημα για την ολοκλήρωση του διαδρόμου λύθηκε, καθώς ήδη μεταφέρονται τα υλικά από τον αδειοδοτημένο θάλαμο και εντός των επόμενων ημερών θα ενταθούν οι ρυθμοί των εργασιών.

Επίσης, εντός του Ιουλίου ολοκληρώνονται οι εργασίες σκυροδέτησης στο κτίριο του υποσταθμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί αρχές του φθινοπώρου.

Ωστόσο, σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Ταχιάου, οπότε και ορίσθηκε εκπρόσωπος της Υ.Π.Α για τη Διοικητική Παραλαβή  προς χρήση  α) των αγωγών στη οδό Χρήστου και β) της έκτασης που περιλαμβάνει τμήμα του τοιχίου περίφραξης και τμήμα του μεταβατικού επιχώματος, αναμένονται από το Δήμο και την Περιφέρεια να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες.

Σχετικά με το Τελωνείο, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό αποτελεί χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ύψους 3.000.000 ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2021 και θα εκτελεστεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου.

Αναφορικά με τα Υδατοδρόμια ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τους φορείς ότι έχει βγει η άδεια ίδρυσης για Χίο και Ψαρά και αναμένεται η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ για τις Οινούσσες, ενώ θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου διαστήματος και οι κατασκευαστικές εργασίες από την Hellenic Seaplanes.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της Χίου.

Πρώτον, στη μεγάλη επιτυχία της visa express (με πάνω από 27 χιλιάδες μέχρι σήμερα, εκ των οποίων πάνω από 1 στους 5 χρησιμοποίησαν το νέο ευνοϊκό καθεστώς), η οποία συμβάλει στην αύξηση των αφίξεων στην Χίο, σε 12μηνη βάση. Με μεγαλύτερη συμβολή ανά άφιξη στην τοπική οικονομία, σε σχέση με τις εποχικές πτήσεις charter.

Δεύτερον, στη διατήρηση ως προς τον κοινωνικό τουρισμό των 10 διανυκτερεύσεων, χωρίς ιδιωτική συμμετοχή που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την τόνωση του τουρισμού στη Χίο.

Τρίτον, στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς η Κυβέρνηση ολοκληρώνει την αναβάθμιση των πυλών εισόδου του νησιού, μέσα από τη δημιουργία ενός ελκυστικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις που βλέπουμε στο νησί, όπως το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο που ανοίγει σε μερικές ημέρες, αλλά και τα έργα στη μαρίνα, τον Ξενία, και τα Κεραμεία.

Υπενθύμισε επιπλέον, τα σημαντικά βήματα που έγιναν την πρώτη τετραετία ΝΔ, με τη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ, τη χρηματοδότηση της τουριστικής προβολής όπου υλοποιήθηκε πρόγραμμα 400 χιλιάδων ευρώ για το 2021-2022 (καμπάνια Greek 4 You) – για την οποία δυστυχώς δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα των επιπλέον 500 χιλιάδων που έχει ήδη καταβληθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης – και με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό.

Τέλος, υπογράμμισε πως εκκρεμεί η συζήτηση για την μακροχρόνια αντιμετώπιση ζητημάτων ύδρευσης (ποσότητα και ποιότητα) αλλά και του τουριστικού οράματος για τα νησιά μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.