Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.
Σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου 1942 και στις 12.03 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μια από τις κορυφαίες πράξεις της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις)στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος. Αρχηγός της ΠΕΑΝ της αντιστασιακής ομάδας που προέβη στην ανατίναξη της ΕΣΠΟ ο αξιωματικόςτης Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, οργανωτής, ηγέτης, αγωνιστής και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνος Περρίκος.
Το ιστορικό της κορυφαίας αντιστασιακής πράξης.
Στην ΠΕΑΝ και την ομάδα Περρίκου οφείλεται μία από τις κορυφαίες πράξεις της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις)στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στις 20 Σεπτεμβρίου 1942.
Την εποχή εκείνη η ΕΣΠΟ, με αρχηγό τον γιατρό Σπύρο Στεροδήμο, προκαλούσε τους υπόδουλους Έλληνες, επειδή προσπαθούσε να στρατολογήσει νέους για να συγκροτήσουν την «Ελληνική Λεγεώνα», που θα πολεμούσε στο πλευρό της Βέρμαχτ στο ανατολικό μέτωπο.
Το χτύπημα εναντίον της ΕΣΠΟ προετοιμάστηκε προσεκτικά. Στην επιχείρηση πήραν μέρος τέσσερα άτομα: Ο Περρίκος, ο τεχνικός τηλεπικοινωνιών Αντώνης Μυτιληναίος, ο φοιτητής Νομικής Σπύρος Γαλάτης και η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα. Η βόμβα συναρμολογήθηκε στο σπίτι της Μπίμπα και μεταφέρθηκε από την ίδια και τον Μυτιληναίο με μεγάλη προσοχή έξω από τα γραφεία της ΕΣΠΟ.
Ο Μυτιληναίος και ο Γαλάτης εισχώρησαν στο κτίριο από μια αφύλαχτη πόρτα της οδού Γλάδστωνος και τοποθέτησαν τη βόμβα σ’ ένα άδειο γραφείο στον ημιώροφο. Στον πρώτο όροφο στεγάζονταν τα γραφεία της ΕΣΠΟ και στους υπόλοιπους γερμανικές υπηρεσίες. Ο Γαλάτης άναψε το φιτίλι και αμέσως μαζί με τον Μυτιληναίο απομακρύνθηκαν. Ο Περρίκος και η Μπίμπα παρακολουθούσαν την επιχείρηση από κοντινό ζαχαροπλαστείο, έτοιμοι για κάθε βοήθεια.
Ήταν ακριβώς 12:03 το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη και πυκνός μαύρος καπνός σκέπασε την Πατησίων. 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους. Ο αρχηγός της ΕΣΠΟ Σπύρος Στεροδήμος ανασύρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εξέπνευσε λίγες μέρες αργότερα. Η ναζιστική οργάνωση, μετά το πλήγμα, διαλύθηκε.
Το πλήγμα ήταν μεγάλο για τις κατοχικές αρχές και τους εγχώριους συνεργάτες τους.
Η είδηση της ανατίναξης του κτιρίου της ΕΣΠΟ πέρασε γρήγορα τα σύνορα της Ελλάδας. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου και Μόσχας μίλησαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη.
Το τέλος του Κωνσταντίνου Περρίκου.
Ο Κώστας Περρίκος και σε ηλικία μόλις των 37 χρόνων εκτελέσθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 4.2.1943, ώρα 7:30 π.μ.
«Ο υποσμηναγός Κων/νος Περρίκος, λίγο πριν από την εκτέλεσή του είπε τα εξής προς τους παριστάμενους Γερμανούς:
«Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας. Εσείς κάνατε το καθήκον σας. Ομοίως έκανα κι εγώ το δικό μου. Είμαι Ελληνας αξιωματικός της Αεροπορίας- Υποσμηναγός. Σας ευχαριστώ πολύ».
Οι παριστάμενοι Γερμανοί αξιωματικοί χαιρέτισαν άπαντες στρατιωτικώς. Λίγο πριν από την εκτέλεση αναφώνησε «Ζήτω η Ελλάς!».
Λαμπρές εκδηλώσεις προς τιμήν του ήρωα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη στην γενέτειρα του την Καλλιμασιά παρουσία του δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και πλήθους επισήμων.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο βιβλίο για τον αεροπόρο και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Περρίκο το οποίο συνέγραψε ο συμπατριώτης του λόγιος Δημήτρης Μελαχροινούδης.
Σας μεταφέρω την είδηση με την άδεια του καθώς και την άδεια του εκδότη του κ. Γιάννη Παληού.
Τίτλος βιβλίου: <Κώστας Περρίκος: Ο αγνοημένος οραματιστής που δεν πρόφτασε και η ανάδειξη του>/εκδόσεις Άλφα πί.
Πηγή: Μηχανή του Χρόνου.
Φωτό: διαδίκτυο.
Για την diafaneia.eu
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.