Η καρδιά της Χίου χτυπάει στους ρυθμούς της γιορτής της Αγίας Μαρκέλλας

Η μυροβόλος Χίος εορτάζει με κάθε επισημότητα την προστάτιδα και πολιούχο της, την Παρθενομάρτυρα Αγία Μαρκέλλα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το νησί βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας, ώστε να τιμήσει με κάθε τρόπο την πολιούχο. Από λειτουργίες και αγρυπνίες, σε εκδηλώσεις, χαρμόσυνες συγκεντρώσεις και διαδρομές προσκυνήματος.

Ο δρόμος με προορισμό τη Βόρεια Χίο, την ημέρα της γιορτής της Αγίας, θα γεμίσει με προσκυνητές, οι οποίοι θα διανύσουν άνω των 40 χιλιομέτρων προκειμένου να παραβρεθούν στη Θεία Λειτουργία και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα Της. Πιο συγκεκριμένα, οι προσκυνητές θα διασχίσουν το νησί, οδικώς, με το ποδήλατό, άλλοι με τα άλογά τους είτε και περπατώντας, από το Αίπος ή από την πόλη της Χίου προς την Αγία Μαρκέλλα.

Ωστόσο, στη Θεία Λειτουργία της, πέραν από πλήθος κόσμου, θα παρευρεθεί και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για να τιμήσει τη χάρη της.

Προς ένδειξη σεβασμού και πίστεως, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Παντελής Βρουλής, πρώτος απέστειλε το χαρμόσυνο μήνυμά του, αποστέλλοντας τις ευχές του:

«Στις 22 Ιουλίου η Χίος μας τιμά τη μνήμη της ενδόξου παρθενομάρτυρος Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος. Χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο, με ευλάβεια έρχονται κάθε χρόνο στον τόπο του ενδόξου μαρτυρίου της για να προσκυνήσουν τη Χάρη, το Μεγαλείο και τον Ηρωισμό της προσδοκώντας να ζήσουν το θαύμα.
Αληθινή ηρωίδα της Πίστης και της Εκκλησίας, η Αγία Μαρκέλλα γιγάντωσε τον εαυτό της με την πίστη στο Χριστό και κατόρθωσε να φθάσει στη θυσία χωρίς να υποστείλει τη σημαία του χρέους, χωρίς να προδώσει εκείνο στο οποίο πίστευε.
Καθώς πανηγυρίζουμε την ιερή Μνήμη της, παίρνουμε θάρρος και δύναμη έτσι ώστε να εξακολουθούμε να κρατάμε την πίστη και τα ιδανικά μας. Εύχομαι η Αγία Μαρκέλλα να μας φωτίζει και να μας προστατεύει για να συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο μας.

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!

Χρόνια πολλά στη Χίο μας!»

 

Παρατίθεται το πρόγραμμα εορτασμού της Παρθενομάρτυρος Αγίας Μαρκέλλας:

α) Κυριακή 21 Ιουλίου 2024:

-19.15 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, και

-23.00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία,

β) Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024:

-07.00 π.μ. Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία,

-10.45 π.μ. Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Αγίας, και

-19.00 μ.μ. Μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις της Αγίας.

Την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024 θα εορτασθεί Αρχιερατικώς η Απόδοσις της Εορτής της Αγίας.

 

Ακόμη, παρατίθενται οδηγίες – συμβουλές για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών προσκυνητών, ενόψει της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας:

Σε ό,τι αφορά τους οδηγούς:

Απαραίτητη η χρήση κράνους και ζώνης για τους οδηγούς των οχημάτων, καθώς και η συμμόρφωση των ποδηλατών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

Να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους σε σημεία που να καθιστούν δυσχερή την κυκλοφορία των λοιπών αυτοκινήτων και τη διέλευση λεωφορείων και οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας.

«Η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων».

 

Συνιστάται στους πεζούς προσκυνητές:

Να κινούνται στην άκρη του οδοστρώματος, σε μονό στοίχο και αντίθετα (αριστερά) προς την κατεύθυνση των οχημάτων.

Τις βραδινές ώρες να φορούν ρούχα με ανακλαστικά ή έστω έντονα χρώματα, επίσης καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα φακό οι οποίοι να στοχεύουν το οδόστρωμα, ώστε να γίνονται αντιληπτοί από τους οδηγούς των αυτοκινήτων, μηχανών κλπ.

Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης συνιστάται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.

Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

 

Για την αποφυγή Δασικών Πυρκαγιών:

Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.

Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Μην σταθμεύετε τα οχήματα σας πάνω σε ξερά χόρτα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις