Η Κλιματική Αλλαγή και οι Πυρκαγιές στην Ελλάδα

Του Παντελή Κυδώνη 

 

Οι πυρκαγιές αποτελούν πλέον ένα από τα σοβαρότερα και καταστροφικά φαινόμενα που επηρεάζουν την Ελλάδα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ από το φετινό έτος 2024 έχει ποινικοποιηθεί και αποτελεί κακούργημα, είτε ο δράστης έχει κίνητρο είτε η πυρκαγιά προκληθεί εξ αμελείας. Οι κλιματολογικές αλλαγές, η αυξανόμενη θερμοκρασία και οι ανεπαρκείς μέθοδοι διαχείρισης δασών συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών.

Κάθε χρόνο τα νησιά μας γίνονται έρμαια πυρκαγιών εξαιτίας απροσεξίας και αμέλειας ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως την καύση γεωργικών υπολειμμάτων, σπινθήρες από μηχανήματα. Είναι δυσάρεστο θα έλεγε κανείς το γεγονός ότι η Ελλάδα χρόνο με το χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πύρινες κολάσεις, οι οποίες στο πέρασμά τους εξαφανίζουν ό,τι πιο σημαντικό για τον πλανήτη αλλά και την ζωική υπόσταση.

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας αυτός που μπορεί να καταστρέψει τα δάση μας, τον πνεύμονα της χώρας μας. Οι κεραυνοί και οι αυξημένες θερμοκρασίες λόγω καύσωνα και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Είναι γνωστό το τι μπορεί επί της ουσίας να προκαλέσει η ρίψη κεραυνού ή η αμέλεια απορρίμματος σε δασική έκταση, εφόσον η φύση επί το πλείστον είναι εύφλεκτη.

Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι πολύπλευρες και καταστροφικές:

Η καταστροφή δασικών εκτάσεων, οι ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες, σε κτίρια και υποδομές, κατοικημένες περιοχές φθείρονται με το πέρασμα της φλόγας, και το χειρότερο οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών και η ψυχολογική επιβάρυνση των κατοίκων.

Για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων πρόληψης και καταστολής:

  • Άμεση ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης.
  • Άμεση ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης και ανίχνευσης πυρκαγιών.
  • Άμεση ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με επαρκής στελέχωση και νέο εξοπλισμό των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων.
  • Άμεση συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων

Οι πυρκαγιές αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και δέσμευση για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Η κλιματική αλλαγή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για λήψη άμεσων και συντονισμένων μέτρων, προκειμένου να προστατευτούν οι φυσικοί πόροι και η ανθρώπινη ζωή.

Σχετικές δημοσιεύσεις