Σε μια θερμή συνεδρίαση τελικά οι μητροπολίτες, δεν αποδέχονται να αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιεραρχία με ομόφωνη απόφαση θέτει εκτός διαλόγου το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου, τονίζοντας ότι δεν το δέχεται.
Επίσης η Ιεραρχία αποφάσισε να συσταθεί ειδική επιτροπή, οι οποία θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για την Συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους.
Αναλυτικά σύμφωνα με το ανακοινωθέν:
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ένταση και αποχωρήσεις
Το κλίμα στην ιεραρχία ήταν θερμό εξαρχής με πολλούς μητροπολίτες να αντιδρούν στην εισήγηση του Αρχιεπισκόπου.
Λίγο πριν τις 12 χθες Παρασκευή, αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος έχει εκφράσει από την αρχή, ανοιχτά, την αντίθεσή του στη συμφωνία Εκκλησίας-Κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μεσσηνίας έλαβε τον λόγο, ανάμεσα στους εγγεγραμμένους να μιλήσουν. Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ζήτησε εκ νέου, αρκετές φορές, το λόγο και όταν του ζητήθηκε να αναμένει το τέλος των εισηγήσεων, αποχώρησε από την αίθουσα. Δεύτερη αποχώρηση, ήταν του Μητροπολίτη Καισαριανής, σημειώθηκε από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για την συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους.
Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος έθεσε τρεις προτάσεις, αλλά τελικά δεν έπεισε.
Ειδικότερα ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ομιλητές
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.
Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.