Τίτλος θεατρικής παραστάσεως που παρακολούθησα πρόσφατα από μαθητές και μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου Αττικής. Το Μαρούσι είναι τα τελευταία 30 χρόνια δεύτερή μου πατρίδα μετά τον Βροντάδο της Χίου, και μόνιμος πλέον τόπος κατοικίας μου!…
Για να επανέλθω στον Ι. Καποδίστρια, που δεν σκοπεύω να σας μεταφέρω τη βιογραφία του, θα σταθώ σε δύο κυρίως θέματα. Στις σπουδές του και στις φιλανθρωπίες του, για τις οποίες η ανταμοιβή του ήταν η… δολοφονία του!…
Ο Ι. Καποδίστριας (1776-1831) λοιπόν, ήταν το 6ο παιδί πολυμελούς και ευπόρου οικογενείας από την Κέρκυρα, που ήταν τότε υπό Ενετική κατοχή. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας Ιατρική, Νομική και Φιλοσοφία. Η ζωή του ήταν περιπετειώδης. Ήταν καλός διπλωμάτης, δεν δίσταζε όμως να υψώνει το ανάστημά του και έναντι του Μέτερνιχ (Αυστρία) και έναντι του Τσάρου που τον έκανε Υπουργό του των Εξωτερικών. Ήταν υπεράνω των χρημάτων! Έλεγε ότι θα κρατήσει χρήματα για τον εαυτό του «μόνον όταν χορτάσει και το τελευταίο πεινασμένο παιδί της πατρίδος μου»! Και δυστυχώς, μέσα στα 300 παιδιά που σπούδασε ήταν και ο ένας εκ των δολοφόνων του, ο νεαρός Πετρόμπεης!
Αγαπητοί αναγνώστες,
Τη βιογραφία του Ι. Καποδίστρια λίγο-πολύ τη γνωρίζομε όλοι μας. Αυτό που θέλω να τονίσω εδώ – και δεν κρύβω ότι το γράφω με καμάρι – είναι ότι μεγάλοι άνδρες της Ελληνικής Επαναστάσεως όπως ο Ι. Καποδίστριας και ο Αδαμάντιος Κοραής είχαν σπουδάσει και ΙΑΤΡΙΚΗ, και καθώς είναι γνωστό σε όλους μας και οι δύο δεν άφησαν περιουσία.
Τα γράφω όλα αυτά διότι αισθάνομαι άσχημα ακούγοντας για το «κατάντημά» μας (των γιατρών) και βλέποντας τις φωτεινές επιγραφές με τις διαφημίσεις τους, όταν λίγα χρόνια πριν είδα κι έπαθα να βάλω μια σεμνή μικρή επιγραφή έξω από το ιατρείο μου!…
Αγαπητοί αναγνώστες,
Η ζωή συνεχίζεται. Κάποιοι μας «δουλεύουν», κάποιοι μας διαιρούν σπέρνοντας διχόνοια (και πάλι επικρατεί το «διαίρει και βασίλευε»), και κάποιοι αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες μόνο και μόνο επειδή πέταξαν τη γραβάτα κλπ. κλπ.
Εγώ κλείνω το κείμενό μου δίδοντας συγχαρητήρια στην «ψυχή» της θεατρικής παραστάσεως, την κ. Νατάσα Μποζίνη, και αντιγράφοντας τη φράση του Καποδίστρια, ο οποίος παρακολουθώντας την εξέλιξη των πρώτων Ελληνικών Σχολείων είχε πει: «… ευφράνθειν χθες ευρεθείς εν μέσω των μαθητών σας και ιδών την μελέτην αυτών».
Συμβουλεύοντας «Αγαπάτε Αλλήλους».
Με εκτίμηση,
Αναστ. Ι. Τριπολίτης