Όταν η Ελλάδα δεν έχει σύνορα κι η καρδιά των Ελλήνων χτυπάει μέχρι την άκρη της γης και συγκεκριμένα στο άγνωστο σε εμάς στους Έλληνες Αλαβερντί…
Αλαβερντί: Ελληνική Ποντιακή κοινότητα χαμένη κάπου στα βόρειο-ανατολικά της Αρμενίας ,στην επαρχία Λορί και κοντά στα σύνορα της χώρας αυτής με την Γεωργία, βρίσκεται δε στο μοναδικό άμεσο σιδηροδρομικό σταθμό μεταξύ Αρμενίας και Γεωργίας.
Εδώ και στο κάτω μέρος του φαραγγιού του ποταμού Ντεμπέντ έχτισαν Πόντιοι το χωριό τους όταν έφτασαν διωκόμενοι από την πατρική γη του Πόντου το 1770.
Η περιοχή αυτή είναι κατοικημένη από την αρχαιότητα και η παρουσία των Αρμενίων εδώ χάνεται μέσα στους αιώνες. Ίσως κάποια στιγμή να είχαν κατοικήσει την περιοχή κι άποικοι αρχαίοι Έλληνες.
Το Αλαβερντί (Αρμενικά= Ալավերդի), σήμερα είναι ένα σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο στη βόρεια Αρμενία. Επί του παρόντος, η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 11.000 κατοίκους, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του 2016.
Απαράμιλλης ομορφιάς το φυσικό περιβάλλον, απαράμιλλου μεγέθους κι η αγάπη για την μητέρα-Ελλάδα των Ποντίων κατοίκων του Αλαβερντί οι οποίοι με εκδηλώσεις τους τίμησαν την Επέτειο μνήμης της γενοκτονίας του Πόντου από τους Οθωμανούς το 1922.
Με αφορμή αυτό το γεγονός η ανάρτηση. Τα μικρά παιδιά, οι μικροί Πόντιοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, την λειτουργία, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο μνήμης των νεκρών της γενοκτονίας, ερμήνευσαν Ελληνικά τραγούδια με την χορωδία τους.
Αλαβερντί, ένα μικρό Ποντιακό χωριό ξεχασμένο και χαμένο κάπου στα βάθη της βόρειας Αρμενίας.
Ο Λαός που δεν ξεχνά τη ιστορία του έχει μέλλον. Κι ο Πόντος έχει!
Φωτογραφίες από την εκδήλωση και του χωριού Αλαβερντί από το διαδίκτυο και τον σύλλογο των Ελλήνων Ποντίων του Αλαβερντί Ακμή.
Για την diafaneia.eu
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.