Καλοκαίρι 2020. Το Καλοκαίρι των  …φιδιών!!!

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Πήγε για κορόμηλα μα τα ‘φύλαγε’ ένα φίδι….

Φέτος το καλοκαίρι φαίνεται ο αριθμός των φιδιών να έχει αυξηθεί κατά πολύ. Εδώ και καιρό παρακολουθώ στο facebook φίλους χρήστες από την Χίο να κάνουν σχετικές αναρτήσεις με φίδια που βρίσκουν στα χωράφια τους κλπ..

Δεν είναι όμως μόνο η Χίος  …το τυχερό νησί που προτίμησαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τα φίδια. Και για του λόγου το αληθές περνάμε στην άλλη πλευρά της Ελλάδας και στο αρχιπέλαγος του Ιονίου πελάγους και στάση στην Λευκάδα όπου …

Σάββατο 27 Ιούνη ένας χωρικός αποφάσισε να πάει στο χωράφι του να μαζέψει κορόμηλα από την πλούσια φετινή σοδειά. Πήρε το καλάθι του και ξεκίνησε, μα φτάνοντας κι αφού επέλεξε το πιο φορτωμένο από καρπούς δέντρο πλησίασε να μαζέψει κορόμηλα. Και τότε… πάγωσε το αίμα του όταν ανάμεσα από τα πλούσια φύλλα της κορομηλιάς είδε να προβάλει αυτό που βλέπετε κι εσείς στην φωτό. Ένα φίδι….

Να που τα φίδια ανεβαίνουν στα δέντρα. Προσοχή λοιπόν όταν πλησιάζετε κοντά σε δέντρα για να μαζέψετε φρούτα εποχής όπως νεράμπουλες που εφέτος η Χίος είναι γεμάτη όπως βλέπετε και στην φωτογραφία που μου έστειλε από το νησί η φίλη γλύπτρια Βιργινία Σίμου. Την φωτογραφία τράβηξε σε πρόσφατη εξόρμηση της με γνωστό καλλιτεχνικό Σύλλογο της Χίου στο Φαράγγι των Καμπιών. Την ευχαριστώ που μου επιτρέπει την δημοσίευση της.

Λοιπόν, είτε για να μαζέψετε φρούτα, είτε για να θαυμάσετε το δέντρο και να καθίσετε στη σκιά του εφέτος το καλοκαίρι που όλοι το αποκαλούν καλοκαίρι του κορονοϊού αλλά μάλλον είναι το καλοκαίρι του φιδιού, ΠΡΟΣΟΧΗ στις κινήσεις μας κοντά στα δέντρα.

Αν και τα δηλητηριώδη είδη φιδιών στην Ελλάδα ανέρχονται μόλις σε επτά, είναι καλό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε αν – ο μη γένοιτο – εμείς ή κάποιος δικός μας πέσει θύμα τσιμπήματος(δήγματος) από φίδι.

Πρώτες βοήθειες.

Να ξεχάσετε όλες τις παλιές οδηγίες των εγχειριδίων πρώτων βοηθειών για τα φίδια. Δεν ισχύουν πλέον οι παλιές οδηγίες «δέστο σφιχτά», «κόψτο με ξυράφι και ζούλα το», ή «ρούφα το δηλητήριο και φτύστο», ή «κάνε σχάσεις με νυστέρι».

Θεωρούνται ξεπερασμένες και λανθασμένες. Από τη στιγμή που το δηλητήριο μπήκε με τα δόντια του φιδιού στον υποδόριο ιστό, μέσα σε 1-3 λεπτά κυκλοφορεί ήδη σε όλο το σώμα διά της λεμφικής οδού. Γι’ αυτό όλες οι τοπικές επεμβάσεις είναι άσκοπες έως και επικίνδυνες. Εφ’ όσον συμβεί τέτοιο περιστατικό ενεργούμε όπως παρακάτω:

  1. Απομακρυνόμαστε και εμείς και το θύμα από την περιοχή του συμβάντος. Τα φίδια δεν κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να είναι κάπου κοντά.
  2. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Το πιθανότερο είναι, το φίδι να μην είναι δηλητηριώδες. Αν δούμε στο τραύμα τις χαρακτηριστικές δύο τρύπες από τα δόντια του φιδιού τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με οχιά.
  3. Ακινητοποιούμε το θύμα, ώστε να μειώσουμε (θεωρητικά) το βασικό μεταβολισμό και την εξάπλωση του δηλητηρίου.
  4. Δεν κάνουμε καμία περίδεση. Το δηλητήριο κινείται μέσω της λεμφικής κυρίως κυκλοφορίας και η περίδεση, ειδικά αν είναι και ίσχαιμη (δηλαδή με συνοδό απόφραξη των αρτηριών) μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
  5. Αφαιρούμε αμέσως δακτυλίδια και βέρες από τα δάκτυλα (κίνδυνος οιδήματος)
  6. Δεν κάνουμε τομές με μαχαιρίδια και δεν αναρροφάμε αίμα από την πληγή (ειδικά με το στόμα!). Η καταστροφή των ιστών και ο πόνος που προκαλείται έτσι, είναι πολύ πιο επικίνδυνα από το 6% του δηλητηρίου που έχει υπολογιστεί ότι απομακρύνεται με τις άνω μεθόδους.
  7. Πλένουμε το τραύμα με ήπια αντισηπτικά (π.χ. σαπούνι με νερό, οξυζενέ κ.λ.π.).
  8. Δεν τοποθετούμε πάγο.
  9. Δεν δίνουμε στο θύμα να πιει αλκοόλ, ούτε ισχυρά παυσίπονα.
  10. Φροντίζουμε για την άμεση μεταφορά του θύματος στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα, τηλεφωνώντας εκ των προτέρων και αναφέροντας το συμβάν και τον τύπο του φιδιού ώστε να χορηγηθεί ο κατάλληλος αντιοφικός ορός.

Πηγή: Lefkada News.

Φώτο από το Φαράγγι των Καμπιών: Βιργινία Σίμου.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.