Ένα χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown, λιγότεροι από ένας στους τρεις (29%) θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και μόνο ένας στους δέκα (11%) ζει σήμερα μια καλύτερη καθημερινότητα απ’ ό,τι πριν την πανδημία.
Μάλιστα, οι άντρες δηλώνουν ότι η καθημερινή τους ζωή έχει επιδεινωθεί περισσότερο από τις γυναίκες, ενώ το ίδιο παρατηρείται κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες και στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε σχέση με την περιφέρεια.
Οι βασικοί λόγοι είναι η έλλειψη αλλαγής περιβάλλοντος (82%), το ότι ντύνονται συνέχεια με πυτζάμες, φόρμες και αθλητικά (42% και 52% μεταξύ γυναικών), καθώς και το ότι δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα ισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα (37%).
Τηλεργασία
Επίσης, για εκείνους που εργάζονται από απόσταση, οι παράμετροι που επηρέασαν προς το χειρότερο τη ζωή τους είναι το γεγονός ότι από το σπίτι δυσκολεύονται να βάλουν τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του επαγγελματικού χρόνου, καθώς και το ότι οι συνθήκες στο σπίτι δεν τους επιτρέπουν να συγκεντρώνονται στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται περισσότερες ώρες.
Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα (78%) των Ελλήνων δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αλλάξει, με ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 14% να αναφέρει ότι η υγεία τους είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, καθώς έχουν πάρει βάρος γιατί τρώνε περισσότερο, έχουν σταματήσει να ασκούνται, κοιμούνται λιγότερο ή άσχημα, και αισθάνονται κατάθλιψη, μελαγχολία, μοναξιά ή και στρες και άγχος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Μόλις, ένα 8% σημειώνει ότι η υγεία τους έχει βελτιωθεί και αυτό γιατί τρέφονται πιο σωστά και μαγειρεύουν στο σπίτι, ασκούνται καθημερινά, κοιμούνται καλύτερα, νιώθουν λιγότερο στρες και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους και στην πρόληψη της υγείας τους, ενώ κάποιοι έχουν υιοθετήσει κάποιες νέες, καλές, καθημερινές συνήθειες.
Αύξηση
Τέλος, η χειρότερη καθημερινότητα, και οι συνθήκες της πανδημίας, έχουν οδηγήσει πάνω από έναν στους τρεις Έλληνες (36%) να ξεκινήσει ή και να αυξήσει τουλάχιστον μία από μια σειρά βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τα στοιχήματα, την υπερβολή σε συμπληρώματα διατροφής χωρίς οδηγίες ειδικού κ.λπ.