Η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος οδηγούν τις τουρκικές επιχειρήσεις στην πτώχευση, ενώ πολλές ζητούν διακανονισμό χρεών ως τελευταία εναλλακτική.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ddeutsche Welle.
«Το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν ότι το 2013 πήραμε δάνειο 9,5 εκατομμυρίων σε δολάρια. Δεν φανταζόμασταν ότι κάποτε η συναλλαγματική ισοτιμία θα μας κατέστρεφε», αναφέρει ο Μούρατ Κασιμπεγιάζ επικεφαλής της αλυσίδας εστιατορίων Κασιμπεγιάζ, η οποία κηρύξε πτώχευση, μιας και δεν μπορούσε πια να αποπληρώσει τα χρέη της.
Στην ίδια μοίρα όμως το τελευταίο διάστημα βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις στην Τουρκία. Άλλες πάλι εταιρίες πήραν την τελευταία δεκαετία δάνεια σε δολάριο. Όταν όμως κατέρρευσε η αξία της τουρκικής λίρας, πολλές επιχειρήσεις έφθασαν στα όρια της χρεοκοπίας. Για να αποφύγουν πλειστηριασμούς, κατασχέσεις ακόμη και την χρεοκοπία όλο και περισσότερες εταιρίες ζητούν διακανονισμό χρεών.
Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους ζήτησαν διακανονισμό χρεών. Ανάμεσά τους αλυσίδες μικρεμπορίου και εργοστάσια. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 εταιρίες έχουν ζητήσει από δικαστήρια διακανονισμό χρεών, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου ο αριθμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε συνολικά 7.000.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων και Επιτηδεύματος (Türkonfed),Ορχάν Τούραν, που συμμετέχουν σχεδόν 40.000 επιχειρήσεις, δηλώνει στην DW ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία έχει βιώσει οικονομικές κρίσεις το 2001 και το 2008. Ποτέ όμως δεν κήρυξαν πτώχευση τόσες εταιρίες όσο σε αυτή την περίοδο.
Ο καθηγητής από τη Νομική Σχολή του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Γεντιτέπε, Χάκαν Ουζελτούρκ, εκτιμά οτι οι πολλές πτωχεύσεις είναι η πιο σημαντική ένδειξη για μια στάσιμη οικονομία. Επιπλέον οι πολλές αιτήσεις στα δικαστήρια για διακανονισμό συνιστούν μεγάλη επιβάρυνση για τα δικαστήρια. «Χιλιάδες επιχειρήσεις κηρύσσουν πτώχευση για να μειώσουν τα χρέη τους, φέροντας τη δικαιοσύνη στα όριά της. Τίποτα ωστόσο δεν δείχνει να αντιστρέφει το κύμα πτωχεύσεων στην Τουρκία.