Μετά τα Λύκεια και τα Γυμνάσια όλης της χώρας που έκλεισαν, σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης μπαίνουν από τη Δευτέρα τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.
Ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, η σχετική συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας, παρουσία της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.
Ο κύβος για το κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στη χώρα, ερρίφθη οριστικά χθες το βράδυ, όταν και συνεδρίασε η επιτροπή λοιμωξιολόγων που αποφάσισε να εισηγηθεί το lockdown σε όλα τα σχολεία, πανελλαδικά, παρότι υπήρξαν και «φωνές» που ήταν αντίθετες και ζητούσαν κλείσιμο των δημοτικών σχολείων μόνο στη Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και διασπορά του κορονοϊού.
Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία εισακούστηκε και η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση.
Έτσι, από τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου όλα τα σχολεία της χώρας κλείνουν μέχρι νεοτέρας…
Πώς θα γίνουν τα μαθήματα
Στην περίπτωση που προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα κινηθούν σε δύο επίπεδα που είναι έτοιμα:
Εκπαιδευτική τηλεόραση: Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που γίνανε εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων
Τηλεκπαίδευση: Παράλληλα η υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».
91.613 tablet και laptop στα σχολεία
Εν τω μεταξύ, συνολικά 91.613 tablet και laptop διατίθενται από το υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των μαθητών, προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.
Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.
Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.
Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.