Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Σαπφούς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Σαπφούς που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 20 έως 22 Ιουνίου 2024, αναδεικνύοντας το πλούσιο έργο της Σαπφούς και τον Πολιτιστικό πλούτο της Λέσβου από την αρχαιότητα έως και σήμερα  και με την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και της Τέχνης. 

Με άξονα την μοναδικότητα των προορισμών της Λέσβου, το SAPPHO LESVOS FESTIVAL για τρεις συνεχόμενες ημέρες  πρόβαλε το νησί και τον Πολιτισμό του μέσα από ομιλίες ακαδημαϊκών με επίκεντρο την Σαπφώ και το έργο της αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών στην σύγχρονη κοινωνία καθώς και με υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πρωτότυπες παραγωγές ειδικά  για το Φεστιβάλ .

Την πρώτη μέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ» με ομιλητές τους Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, με θεματική: «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα», Τασούλα Καραγεωργίου,  συγγραφέας μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς, με θεματική: «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι» και Laurie Laufer, καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité) με θεματική: «Οι ηρωίδες του μοντερνισμού».

Ακολούθησε  κοινωνική συζήτηση και ομιλίες για το δικαίωμα των γυναικών στον σεξουαλικό προσανατολισμό με  ομιλητές τις Ευγενία Γιακουμοπούλου Ι Επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI), Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλλα Μπελιά Ι Πρόεδρος Σωματείου «Ουράνιο Τόξο», Βενετία Καντσά Ι  Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της  Ερεσού, την γενέτειρα της ποιήτριας, σε μια ατμοσφαιρική βραδιά με το  φως της  “Σελάνας”, έγινε θεατρική απαγγελία ποιημάτων της Σαπφούς από την ηθοποιό Μαρκέλλα Γιαννάτου συνοδευόμενη από τη Λέσβια μουσικό Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι, πεντίρ).

Στις 21/6 στον κατάμεστο από κόσμο αρχαιολογικό χώρο , στο ειδυλλιακό Ιερό των Μέσων στην  Αγία Παρασκευή παρουσιάστηκε το έργο «Σιλουέτες» με τις Στεφανία Γουλιώτη και την Λουκία  Μιχαλοπούλου, ένα  θεατρικό  αναλόγιο γραμμένο ειδικά για το Φεστιβάλ,  με κείμενα  εμπνευσμένα  από μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας (Αντιγόνη, Φαίδρα, Κλυταιμνήστρα, Σαπφώ) με κοινό  άξονα τον απόλυτο έρωτα, σαν αρρώστια  και σαν προορισμό. Η μουσική και εικαστική επιμέλεια ήταν του Ανδρέα Μαντά.

Την τελευταία μέρα στις 22/6  στο Κάστρο της Μυτιλήνης δίπλα στη θάλασσα , με τη  δύση του ηλίου ,  παρουσιάστηκε  ένα μοναδικό δρώμενο το οποίο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά εκατοντάδες θεατές.  Η  καταξιωμένη πολυσχιδής Γερμανίδα καλλιτέχνης Julia Krahn, η οποία ζει στην Ιταλία και διαπρέπει διεθνώς, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ειδικά για το Φεστιβάλ, επιλέγοντας την Λέσβο, και παρουσίασε μία μοναδική performance εμπνευσμένη από την Σαπφώ και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου με τίτλο “Hesperus the lost child ” σε  μουσική σύνθεση της Zowa και εικαστική επιμέλεια της Ζωής Κυριακάκος . Ένα δρώμενο που καθήλωσε όλους όσους το παρακολούθησαν.

Η αυλαία του Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε θα πέσει με καλύτερο τρόπο παρά με τον μοναδικό Λάκη Λαζόπουλο, τον Δημήτρη Χριστοφορίδη και τον Ζήση Ρούμπο που στον κατάμεστο χώρο των Αποθηκών Σαπλιτζά του Κάστρου αυτοσχεδίασαν επί σκηνής, μιλώντας για την μαμά, τον μπαμπά και την οικογένεια σε μία stand-up comedy,  με τίτλο «Μια μάνα του χθες, του σήμερα κι ένας πατέρας».

Τις εκδηλώσεις συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου ενώ στην  Λέσβο βρέθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι προσκεκλημένοι της Περιφέρειας, από μεγάλα ΜΜΕ οι οποίοι παρακολούθησαν το Φεστιβάλ που  παράλληλα επισκέφτηκαν περιοχές του νησιού κάνοντας ρεπορτάζ τα οποία έπαιξαν και θα συνεχίζουν να παίζουν τις επόμενες ημέρες δίνοντας στο νησί και στο Βόρειο Αιγαίο μια μοναδική ευκαιρία προβολής.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Φεστιβάλ της Σαπφούς και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανέδειξαν μέρος του Πολιτισμού της Λέσβου, ενώ η αθρόα προσέλευση των θεατών όλες τις ημέρες και ειδικά την τελευταία στο κάστρο Μυτιλήνης δείχνει πως ο κόσμος της Λέσβου διψά για υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ της Σαπφούς θέλουμε να γίνει θεσμός και να εμπλουτιστεί τα επόμενα χρόνια και με άλλα δρώμενα και καλλιτέχνες.  Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τον πολιτιστικό πλούτο της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα με την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων στο νησί όλες αυτές τις ημέρες, με φιλοξενία της Περιφέρειας, η Λέσβος προβάλλεται στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ελλάδος  και όχι μόνο και «ακούγεται» πλέον για αυτά που θα πρέπει να συζητιέται. Για τον πολιτισμό της και τις ομορφιές της.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία του Φεστιβάλ».

Η  Julia Krahn δήλωσε μετά την παράστασή της :

«Θέλω να πω ευχαριστώ σε αυτό το  πανέμορφο νησί και τους κατοίκους του, στο Sappho Festival και τους διοργανωτές του και σε όλους τους συνεργάτες που βοήθησαν. Η βοήθειά τους ήταν πολύ σημαντική. Μελέτησα πολύ για αυτή την παράσταση, ειδικά τη  Σαπφώ και τα ποιήματά της. Όταν έφτασα στη Λέσβο είδα κάτι μαγικό, κάτι παραπάνω από μαγικό. Η παράσταση έγινε για μένα τόσο μεγάλή και τόσο σημαντική λόγω των ημερών που πέρασα εδώ και της συναναστροφής  μου με τον κόσμο. Περιμένω με πολλή χαρά να ξανάρθω».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.