Μηταράκης: Μηνιαία Επικοινωνία Ιουνίου

Φίλες και φίλοι,

Ξεκινώ τη μηνιαία ενημέρωση εκφράζοντας την συλλογική μας θλίψη για την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χίο και κατέκαψε ιδιαίτερα μεγάλη έκταση. Παράλληλα όμως εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες όλων μας προς τους Πυροσβέστες, τους Αστυνομικούς, το Στρατό, τη Δασική Υπηρεσία, τους εθελοντές. Στους συμπατριώτες μας που άνοιξαν τα μαγαζιά τους να κεράσουν όλους όσοι αγωνίστηκαν στο πεδίο. Η κλιματική κρίση είναι πλέον μια πραγματικότητα. Και δεν συγχωράει καμιά παράνομη χρήση πυρός. Μεγάλη προσοχή λοιπόν, να καθαρίσουμε τις περιουσίες μας και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους πολίτες της Χίου που στις πρόσφατες Ευρωεκλογές έδωσαν 33,74% στη Νέα Δημοκρατία, καθιστώντας τη Χίο την τρίτη ισχυρότερη εκλογική περιφέρεια στον πανελλαδικό χάρτη. Πάντως το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί και αποτελεί για εμάς αφορμή για ακόμα περισσότερη σκληρή δουλειά. Για να είναι ορατή η αποτελεσματικότητα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ενωμένοι και πιο ισχυροί, συνεχίζουμε να δουλεύουμε με σχέδιο, ώστε να διασφαλίσουμε μία ποιοτική και βιώσιμη ζωή για τον καθένα και την καθεμία από εμάς.

Φίλες και Φίλοι,

Έχουμε και επίσημα εισέλθει στην καλοκαιρινή περίοδο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σημαντική αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στο νησί μας. Ενδεικτικά από τις 30 Μαρτίου που ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα της visa Σένγκεν έχουν εισέλθει πάνω από 41.300 επισκέπτες εκ των οποίων πάνω από 35.600 είναι από την Τουρκία, ενώ έχουν εκδοθεί πάνω από 7.400 θεωρήσεις εισόδου στο Τελωνείο της Χίου. Γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα αναβάθμισης των πυλών εισόδου του νησιού. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να σταλεί και ο φάκελος του έργου του νέου Τελωνείου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και συγκεκριμένα στη ΜΟΜΚΑ, η οποία και θα αναλάβει τη δημοπράτηση του έργου.

Όπως ενημέρωσα και τους φορείς, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα, το έργο του Αεροδρομίου Χίου προχωράει με εντατικούς ρυθμούς. Εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί η διοικητική παραλαβή του νέου χώρου των αναχωρήσεων, καθώς κλιμάκιο της ΥΠΑ ήδη επισκέφτηκε το κτίριο του Αεροδρομίου για τη σύνταξη τους σχετικού πρακτικού, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του 70% του συνολικού έργου.

Παράλληλα, ξεκόλλησε το ζήτημα του διαδρόμου, καθώς λύθηκε το πρόβλημα της εξεύρεσης και προμήθειας των υλικών από τους δανειοθάλαμους που απαιτούνται, και πλέον η εταιρεία εντατικοποίησε τις εργασίες εντός του εργοταξίου του διαδρόμου, ενώ προχωράει και το κτίριο του υποσταθμού και εντός του Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκυροδέτησης.

Επιπλέον, ως προς το έργο των υδατοδρομίων έχει βγει η άδεια ίδρυσης για Χίο και Ψαρά και αναμένεται η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ για τις Οινούσσες, ενώ θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου διαστήματος και οι κατασκευαστικές εργασίες από την Hellenic Seaplanes, ώστε να ακολουθήσει η αδειοδότηση της λειτουργίας τους.

Όπως πολλές φορές έχω επισημάνει, βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Χίο είναι η οριοθέτηση και οριστικοποίηση του Νέου Πολεοδομικού Σχεδίου, με την παράλληλη υιοθέτηση ενός συνολικού master plan για το νερό. Δύο εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για να μπορέσουν να αναπτυχθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες, με την ασφάλεια και την ποιότητα που αρμόζει σε κάθε τόπο.

Ως προς το Νέο Πολεοδομικό στη Χίο, πριν από ένα χρόνο ακριβώς υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και ήδη βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του πρώτου από τα δύο στάδια της α’ φάσης.

Ένα εξίσου σημαντικό έργο για την υγεία έχει ξεκινήσει, η «Ανακατασκευή, Προσαρμογή στα νέα Πρότυπα Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», καθώς έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο και ήδη εκπονούνται οι μελέτες. Το έργο αφορά στη μελέτη και κατασκευή όλων των απαραίτητων οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, ώστε αφενός να ανακαινιστεί πλήρως και αφετέρου να προσαρμοστεί στα σύγχρονα πρότυπα του Υπουργείου Υγείας.

Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου. Έργο που θα αναβαθμίσει το πολιτιστικό αποτύπωμα του νησιού μας και θα προσελκύσει επισκέπτες.

Τον Ιούνιο γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών, θαυμάσια διοργάνωση από τον πάντα δραστήριο Δήμαρχο Κώστα Βρατσάνο. Με τιμή εκπροσώπησα τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα στους εορτασμούς.

Κλείνοντας, μια προσωπική νότα, να ευχαριστήσω για τα μηνύματα που μου στείλατε για την ολοκλήρωση του διδακτορικού μου διπλώματος (PhD στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις