«Υπομονή μία εβδομάδα» ζήτησε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, απαντώντας εμμέσως στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν προσεχώς «προνόμια» σε εμβολιασμένους πολίτες έναντι της Covid 19.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το μείζον, στην παρούσα φάση, είναι να πείσουμε τους πιο αναποφάσιστους να εμβολιαστούν».
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράστηκε ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έκανε προόδους για την πορεία των εμβολιασμών έναντι της Covid 19».
«Έγινε μια συζήτηση γύρω από το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα. Η εκτίμηση των ειδικών του ECDC είναι ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα είναι η πλέον επικρατούσα. Μία είναι η απάντηση έναντι των μεταλλάξεων κι αυτή είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Θα πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε. Θέλω να σας ζητήσω να δείτε τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας τους τελευταίους μήνες. Τα περισσότερα θύματα που χάνονται από την Covid 19 είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων lockdown
«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων πολιτών, αντιλαμβάνομαι και αναγνωρίζω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που είναι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Υπάρχουν και οι αρνητές και είναι ευτυχώς λίγοι, με τους οποίους διαφωνώ κάθετα. Με εκείνους, όμως, που προβληματίζομαι είναι οι συμπολίτες μου, οι οποίοι δεν κάνουν το εμβόλιο, επειδή περιμένουν να το κάνουν οι υπόλοιποι. Αυτή δεν είναι μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην κοινωνία. Αισιοδοξώ, πάντως, ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε νέα lockdown. Δεν είναι λύση οι περιορισμοί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για το ζήτημα των μεταλλάξεων, όπως είπε, δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων έναντι της Covid 19. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό
Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη σε μια συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί η εργαλοποίηση του μεταναστευτικού και η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης και να αποδέχεται πλέον επιστροφές από την Ελλάδα.
«Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό πλαίσιο έξω από το πλαίσιο της διζωνικής – δικοινοτικής οντότητας. Αυτή είναι η κεντρική προσέγγιση και δεν αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε:
«Έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι μία ένταση είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο έχει επίπτωση στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας, οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν».
Για τη «συνάντηση» με τον Ερσίν Τατάρ
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη «συνάντηση» που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
«Δεν συναντηθήκαμε, απλώς διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου. Μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, του επανέλαβα την πάγια θέση μας, ότι με την λύση των δύο κρατών δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Είναι μια λύση που απορρίπτεται, όχι μόνο γιατί αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και γιατί είναι παντελώς ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Άρα στην Ευρώπη και στις Βρυξέλλες ο κ. Τατάρ δεν μπορεί να μιλάει για δύο κράτη, γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί τον ακούσει. Η συζήτηση σταματάει εν τη γενέσει της. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την Λιβύη
Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι ενισχύσαμε τα συμπεράσματα για την Λιβύη, ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου και να αποχωρήσουν άμεσα χωρίς καθυστερήσεις όλες οι ξένες και μισθοφορικές δυνάμεις από την Λιβύη.
Για την πορεία της Οικονομίας
Η γενικότερη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης είναι θετική.
Το ελληνικό σχέδιο έχει εγκριθεί. Τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένονται περί τα τέλη Αυγούστου και ευελπιστώ η χώρα μας να απορροφήσει άμεσα τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».