Μια γροθιά Μηταράκης – Μουτζούρης για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιείται σήμερα στη Χίο, συμμετείχε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

 

Ο κ. Μηταράκης συνεχάρη για ακόμη μία φορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Χίου. Κεντρικά σημεία της τοποθέτησής του αποτέλεσαν τα εν εξελίξει έργα της Χίου καθώς και οι πολιτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου, όπως το νησιωτικό ΦΠΑ, το Αεροδρόμιο, το Τελωνείο και τα Νέα Χωροταξικά Σχέδια.

 

Ιδιαίτερα, για το θέμα της ύδρευσης, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «αποτελεί ένα βασικό ζήτημα για τη Χίο, με την κλιματική κρίση να αποτελεί ένα βασικό ζήτημα για όλα τα νησιά μας. Η Περιφέρεια θα πρέπει, και μπορεί, να παίξει έναν πιο καταλυτικό ρόλο στον συντονισμό για την καλύτερη χρήση των υδάτινων πόρων στο νησί μας. Πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο master plan για τις μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτούνται για τα επόμενα δέκα χρόνια, ώστε να μπορέσουμε το 2035 να έχουμε εξασφαλίσει τις ποσότητες που τότε θα χρειαζόμαστε, στην ποιότητα που απαιτούν οι πολίτες – και ορθά απαιτούν – στα σημεία στα οποία υπάρχει η ανάπτυξη που θα φέρει το νέο Χωροταξικό. Είναι δύσκολο σχεδιαστικό στοίχημα, και αυτό απαιτεί συντονισμό. Και η Περιφέρεια έχει μεγάλη ευθύνη και αρμοδιότητα για αυτό».

 

Ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των έργων, φέρνοντας μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα και το έργο του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, σημειώνοντας πως «θα ήταν πολύ σημαντικό για όλους μας, η Περιφέρεια να συνεχίσει το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ολοκλήρωση εντός χρονοδιαγράμματος τελικά του κατασκευαστικού έργου, για να μπορέσουμε ίσως με μία προγραμματική συμφωνία, να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, κύριε Περιφερειάρχα, που για τη Χίο είναι ένα κρίσιμο έργο. Δεν είναι υδρευτικό έργο, είναι αρδευτικό. Θα μπορούσε ίσως στο μέλλον, με παρεμβάσεις, να χρησιμοποιηθεί και υδρευτικά. Το θέμα του νερού είναι ένα γενικότερο θέμα, αλλά και στο ειδικότερο πιστεύω η συνεργασία πάντα φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Μηταράκη:

 

«Να εκφράσω και στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα συγχαρητήριά μου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Χίου. Ένα Φεστιβάλ που ανέπτυξε την εξωστρέφεια του νησιού, προσέλκυσε πολύ σημαντική δημοσιότητα και μεγάλες προσωπικότητες στο νησί μας. Ειδικά, η παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, αποτελεί μεγάλη χαρά για τη Χίο, και ιδιαίτερα η παρουσία του εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το 2024, η Χίος βιώνει μία τουριστική έκρηξη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μεταναστευτικού, καταφέραμε και θεμελιώσαμε τον νησιωτικό ΦΠΑ στη Χίο, όπως και στη Λέσβο και στη Σάμο, δίνοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις. Αλλά φέτος ειδικά, η επιτυχία του μέτρου της Visa, της έκδοσης θεώρησης εισόδου στην άφιξη για Τούρκους πολίτες, μία πρωτοβουλία, στην οποία είχε συμμετάσχει ο Περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης, βλέπουμε τα αποτελέσματα.

 

Είναι επίσης, θετικό αποτέλεσμα της εξέλιξης των υποδομών, όπως το νέο αεροδρόμιο της Χίου που εξελίσσεται με επιτυχία. Το έργο είναι πλέον στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, και αυτό δείχνει πώς η συνεργασία φέρνει αποτελέσματα. Γιατί το αεροδρόμιο είναι αποτέλεσμα μίας προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας, του Δήμου και του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Όταν υπάρχει συνεργασία, έχουμε και αποτελέσματα.

 

Η εξέλιξη όμως, του Αεροδρομίου δείχνει και θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, όπως, παραδείγματος χάρη, η έλλειψη επαρκών υλικών σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Χίου. Και νομίζω, το θέμα των λατομικών ζωνών, κύριε Περιφερειάρχα, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Όπως πρέπει να εξεταστεί ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στον τομέα εκπληρώνουν τις περιβαλλοντικές και οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία και στο Δημόσιο. Και βέβαια, υπάρχει και το θέμα της δημιουργίας ενός χώρου στάθμευσης, για το οποίο έχει πάρει πρωτοβουλία η Περιφέρεια. Νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία να ξαναδούμε αυτό το θέμα.

 

Να σημειώσω επικουρικά, ότι με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 2024, με υλοποίηση από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης θα ξεκινήσει η ανακατασκευή του Τελωνείου, του σημείου εισόδου Σένγκεν του Λιμένα της Χίου. Ένα έργο, το οποίο πραγματικά λείπει και είναι κρίσιμο για να μπορέσουμε να προσελκύουμε και με αξιοπρέπεια να υποδεχόμαστε τουρίστες από τη γείτονα χώρα.

 

Για το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και για τη βιώσιμη, εύρυθμη, ισορροπημένη ανάπτυξη της Χίου, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν τα Νέα Χωροταξικά Σχέδια της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών. Και να σας θυμίσω, ότι η Κυβέρνηση, στο πρώτο κύμα Νέων Χωροταξικών που χρηματοδότησε, έχει συμπεριλάβει το νησί, και φυσικά οι απόψεις όλων των φορέων στις ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης που θα εξελιχθούν, είναι πολύ σημαντικές για το Χωροταξικό.

 

Κλείνω με το πιο σημαντικό από όλα, το θέμα της ύδρευσης. Αποτελεί ένα βασικό ζήτημα για τη Χίο, με την κλιματική κρίση να αποτελεί ένα βασικό ζήτημα για όλα τα νησιά μας. Η Περιφέρεια θα πρέπει, και μπορεί, να παίξει έναν πιο καταλυτικό ρόλο στον συντονισμό για την καλύτερη χρήση των υδάτινων πόρων στο νησί μας. Πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο master plan για τις μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτούνται για τα επόμενα δέκα χρόνια, ώστε να μπορέσουμε το 2035 να έχουμε εξασφαλίσει τις ποσότητες που τότε θα χρειαζόμαστε, στην ποιότητα που απαιτούν οι πολίτες – και ορθά απαιτούν – στα σημεία στα οποία υπάρχει η ανάπτυξη που θα φέρει το νέο Χωροταξικό. Είναι δύσκολο σχεδιαστικό στοίχημα, και αυτό απαιτεί συντονισμό. Και η Περιφέρεια έχει μεγάλη ευθύνη και αρμοδιότητα για αυτό.

 

Το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι» είναι ένα έργο το οποίο μας έχει πληγώσει και μας έχει δώσει περιορισμένη χαρά, ότι το 2023 πράγματι ολοκληρώσαμε το κατασκευαστικό σκέλος. Προκύπτει η ανάγκη να γίνουν επιπλέον δύο ειδών έργα. Το πρώτο είναι να γίνουν τα έργα ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Φράγματος, που απαιτούν 1,5 εκ. ευρώ. Έχει υποβάλλει πρόσφατα, το Υπουργείο Υποδομών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά και από συνάντηση με τον κ. Τσιάρα προχθές, πιστεύω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καλύψει από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυτό το ποσό. Υπάρχει και μία ανάγκη για 1,7 εκ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία προκύπτουν από το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε το 2024, με τους νέους κανονισμούς ασφάλειας των φραγμάτων. Υπάρχουν κάποια θέματα, τα οποία θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει νωρίτερα, όπως το πρώτο σκέλος, και αυτό δημιούργησε μία καθυστέρηση φέτος για την οποία είμαι απόλυτα ενοχλημένος, αλλά θεωρώ ότι θα βρούμε τη λύση και τα λεφτά και θα το κάνουμε. Αλλά πλέον, και οι νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες – ορθά θα έλεγα – θέτουν για όλα τα έργα – και το βλέπουμε και στο Αεροδρόμιο αυτό, που απαιτεί επιπλέον ζώνες ασφαλείας στους διαδρόμους, άρα τα τριπλάσια υλικά από ότι θα απαιτούσε ένα αεροδρόμιο πριν είκοσι χρόνια – απαιτεί νέα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό είναι ένα στοίχημα, το οποίο πρέπει να το δούμε. Θα ήταν πολύ σημαντικό για όλους μας, η Περιφέρεια να συνεχίσει το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ολοκλήρωση εντός χρονοδιαγράμματος τελικά του κατασκευαστικού έργου, για να μπορέσουμε ίσως με μία προγραμματική συμφωνία, να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, κύριε Περιφερειάρχα, που για τη Χίο είναι ένα κρίσιμο έργο. Δεν είναι υδρευτικό έργο, είναι αρδευτικό. Θα μπορούσε ίσως στο μέλλον, με παρεμβάσεις, να χρησιμοποιηθεί και υδρευτικά. Το θέμα του νερού είναι ένα γενικότερο θέμα, αλλά και στο ειδικότερο πιστεύω η συνεργασία πάντα φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Καλωσορίζω στη Χίο και τους συναδέλφους που είναι από άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

 

Σας ευχαριστώ.»

Σχετικές δημοσιεύσεις