Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.
Σχεδόν κάθε μέρα, ακούμε ή διαβάζουμε μια προκλητική δήλωση κάποιου Τούρκου αξιωματούχου για ελληνικά νησιά. Η ελληνική πλευρά σιωπά. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να θεωρούνται αμφισβητούμενοι οι Καλόγεροι, ανατολικά της Άνδρου, όπου υπάρχουν απομεινάρια ελληνικών οχυρώσεων από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κίναρος κλπ. και να φτάνει στο σημείο τέως Γ.Γ. του τουρκικού ΥΠΕΘΑ ο Γιουμίτ Γιαλίμ να μιλά για …τα Αντικύθηρα, όπου δεν πάτησε ποτέ Τούρκος το πόδι του. Μάλιστα την ίδια θεωρία την είχε επαναλάβει το 2018…
Και η Ελλάδα; Εκκωφαντική σιωπή, εφησυχασμός και αμυντική στάση της ελληνικής διπλωματίας. Εδώ, μία παρένθεση: Αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία (και την Αλβανία), ο καθορισμός δηλαδή της υφαλοκρηπίδας, δεν πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά στο Διεθνές Δικαστήριο της Θάλασσας, του Αμβούργου γιατί πρόεδρος του Δικαστηρίου της Χάγης είναι ο Σομαλός Abduldawi Ahmed Yusuf και η Τουρκία όχι απλά έχει στενές σχέσεις με τη Σομαλία, στην οποία παρέχει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά έχει πληρώσει μεγάλο μέρος του χρέους της αφρικανικής χώρας προς το ΔΝΤ…
Προχτές είχαμε πάλι επεισόδιο με τούς Τούρκους στα Ίμια ενώ Τούρκοι πολιτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι, αμφισβητούν την κυριαρχία της χώρας μας σε μια σειρά από νησιά, με το πρόσχημα ότι αυτά δεν αναφέρονται ονομαστικά σε καμία Συνθήκη. Τελευταίο νησί που οι γείτονες θεωρούν αμφισβητούμενο, είναι τα Αντικύθηρα (γνωστά και ως Τσιριγότο), που βρίσκονται ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu, ο πρώην Γ.Γ. του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Γιουμίτ Γιαλίμ, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει στρατιωτικά το νησί! Καλεί μάλιστα την τουρκική κυβέρνηση, να… απολύσει τον Έλληνα δήμαρχο!
Ίσως κάποιοι να θεώρησαν ανάξια απάντησης όσα είπε ο Γιουμίτ Γιαλίμ, που μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το νησί (Αντικύθηρα), «βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Και από την Ελληνική πλευρά δεν θεώρησε κανείς σκόπιμο να του απαντήσει… Γιατί;
Όταν το ψέμα του είναι πασιφανές και γνωρίζουν οι πάντες ότι τα Αντικύθηρα , δεν υπήρξαν ποτέ τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!
Τα Αντικύθηρα κατοικημένα από τους Ελληνιστικούς χρόνους , πέρασαν στους Ρωμαίους, ένα διάστημα υπήρξαν ακατοίκητα , μετά ακολούθησαν την μοίρα της Κρήτης με την κατοχή των Αράβων για να ακολουθήσουν μετά την Δ’Σταυροφορία του 13ου αιώνα οι Ενετοί που ήρθαν στα Αντικύθηρα για .. να μείνουν περίπου μέχρι το 1800.
Μάλιστα, το 1669 μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς, πολλοί κάτοικοι της Μεγαλονήσου, ιδιαίτερα Σφακιανοί, εγκαταστάθηκαν στο Τσιριγότο. Από το 1797, με τη νίκη του Ναπολέοντα επί των Βενετών, ως το 1815, Κύθηρα και Αντικύθηρα βρέθηκαν σ’ ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας. Το 1815, καταλήφθηκαν από τους Βρετανούς και υπήρξαν τόπος εξορίας για πολλούς Επτανήσιους ριζοσπάστες πολιτικούς. Παραχωρήθηκαν με τα υπόλοιπα Επτάνησα στη χώρα μας το 1864 και από τότε αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
Ο κύριος Γιαλίμ, είτε είναι ανιστόρητος και αγεωγράφητος ,είτε έχει άλλους λόγους γι αυτά που ισχυρίζεται, αλλά σίγουρα στα Αντικύθηρα δεν πάτησε ποτέ το πόδι του Οθωμανός.
Αντικύθηρα, ένα νησάκι μεγάλης στρατηγικής σημασίας αλλά μικρής έκτασης(20 τ.χλμ.) στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη και με πληθυσμό μόλις 40 κατοίκους.
Αυτό το άγονο νησάκι έβαλαν στόχο οι γείτονες μας. Ακόμη κι αν οι εξωφρενικές δηλώσεις του Γιουμίτ Γιαλίμ ήταν τυχαίες-πράγμα απίθανο εφόσον τις είχε κάνει και πριν δύο χρόνια-, δεν όφειλε η Ελληνική πλευρά να δώσει μία απάντηση; Η σιωπή όταν δεν είναι χρυσός, είναι αποδοχή.
Πηγή: Wikipedia/ protothema.
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.