Τη στρατηγική της εξαγωγής της κρίσης με τροχιοδεικτικές βολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επιλέγει η Τουρκία όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει.
Στη σκιά της συνέχισης των πιέσεων στη λίρα και της «λευκής πετσέτας» που έχει ρίξει ο Ερντογάν στις αγορές, εντείνονται οι «εχθρικές» ενέργειες της Άγκυρας.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί (ή τουλάχιστον δεν είναι πολεμικές) μετά την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη και την άμεση παράδοση Τούρκων στρατιωτών που πέρασαν παράνομα τα σύνορα στον Έβρο, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο όλο και αυξάνονται. Την Πέμπτη έγιναν 43 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έγινε παραβίαση και από εκπαιδευτικό Τ-38.
Την Παρασκευή, δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά τέσσερα F-16, καθώς και μεμονωμένα ένα CN-235, προέβησαν σε τρεις παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε δεκαεπτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Δύο από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Καθημερινές είναι οι αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο όπως και η «μάχη των ψαράδων». Συχνά – πυκνά Έλληνες αλιείς καταγγέλλουν παρενόχληση από Τούρκους ψαράδες ή και από το Λιμενικό. Τους απειλούν, τους σχίζουν τα δίκτυα, επιδεικνύουν όπλα, κι όλα αυτά σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Παρά το γεγονός ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός «θερμού» επεισοδίου, υπάρχει πάντα η περίπτωση ενός ατυχήματος μιας και τα νεύρα είναι πάντα τεντωμένα ενώ άγνωστες είναι οι εντολές που παίρνουν οι Τούρκοι πιλότοι.
Ακόμη πιο επικίνδυνα είναι τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κύπρου. Οι Τούρκοι διαρρέουν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν γεωτρήσεις, ετοιμάζοντας πολεμικά πλοία που θα βρεθούν κοντά στον «Πορθητή».
Σύμφωνα με το Militaire.gr, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και ο Στόλος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες τρεις διαδοχικές ασκήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν λίγες ημέρες πριν την 5η Οκτωβρίου, όταν και αρχίζει η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με αφορμή τις ασκήσεις, ο ελληνικός Στόλος θα βρίσκεται ανεπτυγμένος στο Αιγαίο.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον Στρατό Ξηράς. Η σύλληψη των δύο Τούρκων στρατιωτικών οφείλεται και στα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στον Έβρο, με ενίσχυση των περιπόλων σε ολόκληρη τη μεθοριακή γραμμή.
Η κρίση στην Τουρκία
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 15 ετών ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη βουτιά της λίρας που απειλεί να ρίξει την οικονομία στο κανναβάτσο. Τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 625 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 24% για τα ρέπος μιας εβδομάδας.
Πρόκειται για μεγαλύτερη αύξηση από αυτή που περίμεναν χθες οι αγορές, καθώς ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια αποφάσισε να λάβει πιο δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Δύο ώρες πριν από την αύξηση των επιτοκίων, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε νέα λεκτική παρέμβαση ζητώντας μείωση του κόστους δανεισμού.
Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν η τουρκική λίρα βούλιαξε 2%, με την ισοτιμία του δολαρίου να φτάνει τις 6,55 λίρες. Μετά την αύξηση των επιτοκίων το νόμισμα έκανε ράλι 5%, με την ισοτιμία του δολαρίου να φτάνει τις 6,16 λίρες. Ο Ερντογάν έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας προκαλώντας προβληματισμό σε επενδυτές. Αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Μπεράκ Αλμπαϊράκ. Η κίνηση του κεντρικού τραπεζίτη να ανακοινώσει γενναία αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα εντάσσεται σε σχέδιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές και να δείξει ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί την ανεξαρτησία της.
Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η υποχώρηση της λίρας είναι αποτέλεσμα οικονομικού πολέμου, όπως τον ονομάζει, που δέχεται η χώρα και έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους πολίτες να πουλήσουν τα δολάριά τους για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, ο Ερντογάν αποφάσισε να απαγορεύσει τη διενέργεια πολλών συναλλαγών σε ξένο νόμισμα. Πλέον, όποιοι θέλουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ακίνητα, οχήματα και να προχωρήσουν σε χρονομεριστικές μισθώσεις (λίζινγκ) θα είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν σε λίρες. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει χάος σε πολλές συναλλαγές. Μέχρι τώρα πολλές από αυτές τις συναλλαγές γίνονταν σε συνάλλαγμα λόγω της συνεχούς υποτίμησης της λίρας.