Συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε στις 19-12-2018 το θέμα της διοργάνωσης εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από τις σφαγές της Χίου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου Μάρκος Σκούφαλος έκανε την παρακάτω τοποθέτηση προκειμένου να μην καταλήξουν οι καλές προθέσεις επί του θέματος, ευχές χωρίς ουσία ή να έχουν αντίθετά από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι, θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι δε θα έχουμε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συνέδριο, αλλά όχι να καταλήξει σε ένα event.
Με τη διευκρίνιση του Προέδρου του Δ.Σ. ότι βάσει της εισήγησης πρόκειται να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία δε θα εκτελέσει χρέη οργανωτικής, αλλά θα κάνει μια προετοιμασία πάνω στο θέμα, δέχτηκε, γι’ αυτήν τη φάση, από μέρους της παράταξής μας να λάβει μέρος ο ίδιος, ως μέλος της επιτροπής, με αναπληρωτή του τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της παράταξης Φραγκούλη Π. Κυλαδίτη
«Πολλές φορές οι προτάσεις που κατατίθενται συνοδεύονται από προθέσεις καλές. Επίσης όμως οι προθέσεις αυτές, στην πορεία των πραγμάτων, είτε καταλήγουν ευχές είτε καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα.
»Μπροστά μας έχουμε ένα ιστορικό ζήτημα που αφορά στη Σφαγή της Χίου. Επομένως όταν μιλάμε για ιστορικά ζητήματα, θα πρέπει να βλέπεις τις πλευρές εκείνες που, πρώτον στοιχειοθετούν το γεγονός της τραγωδίας και δεύτερο πρέπει να δεις τις κινητήριες δυνάμεις που συνέβαλαν σ’ αυτό το γεγονός. Για παράδειγμα θα πρέπει να δεις και το ρόλο των λαϊκών μαζών, των αγροτολαϊκών μαζών, θα πρέπει να δεις και το ρόλο των προυχόντων. Θα πρέπει επίσης να εξετάσεις ποιοι ήταν για παράδειγμα οι προύχοντες της Χίου, μια μεγάλη τους μερίδα και αφρόκρεμα προσέφεραν στο Σουλτάνο τα κεφάλια τους με δεδομένο ότι δε θα επαναστατήσει η Χίος. Ή πώς και ποιες διεργασίες υπήρχαν με τους Σαμιώτες ή το ρόλο του Μπουρνιά, του Χιώτη.
»Είναι ζητήματα που αυτά τα γιορτάζεις μέσα από ιστορικό forum και όχι φιέστες. Εάν τώρα εμείς έχουμε στόχο και σκοπό να κάνουμε ένα επιστημονικό συνέδριο, που, αν θέλετε, θα έχει και το Ντελακρουά στη μέση, δεν έχουμε αντίρρηση. Εάν όμως στο μυαλό σας έχετε να κάνουμε ένα event, στο οποίο θα λέμε για τον Ντελακρουά και τον υπέροχο πίνακά του (σ.σ. τη Σφαγή της Χίου), αλλά δε θα μιλήσουμε για παράδειγμα για τον άλλο πίνακα του Ντελακρουά «Η ελευθερία οδηγεί το λαό», που είναι αφιερωμένος στη Γαλλική Επανάσταση ή αν έχουμε στο μυαλό μας να πούμε «να τι κακό φέρνει η βία», ή καταδικάζουμε τη βία γενικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε επαναστατική βία των Χιωτών εναντίον των δυναστών τους κι εμείς τη βία του λαού ενάντια στους δυνάστες του δεν την καταδικάζουμε.
»Μ’ αυτήν λοιπόν την έννοια, καταλαβαίνετε, ότι κατά την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν μπορεί «αβρόχοις ποσί» να πλησιάσουμε τέτοια ζητήματα. Και από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι εισηγητικά προσεγγίζεται μια σκέψη. Δεν προσεγγίζονται ούτε οι μεθοδολογικοί σκοποί ούτε το κύριο φιλοσοφικό περιεχόμενο που θέλουμε να βγάλουμε από αυτήν τη δράση. Για μας είναι βασικό, λοιπόν και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει αυτή η συγκεκριμένη αναφορά, που είναι ιστορικό, φιλοσοφικό, πολιτικό, ταξικό. Γιατί αυτές τις πλευρές έχει κάθε επανάσταση (ταξικές, κοινωνικές, εθνικές).
»Από αυτή την άποψη, αν θέλετε εμείς σήμερα να πάρουμε απόφαση, θα ψηφίσουμε λευκό. Όχι γιατί αρνούμαστε την τραγωδία της Χίου, αλλά θεωρούμε ότι αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, που θα πρέπει να απέχουν από σκέψεις ότι θα κάνουμε κάτι για να μας επισκεφθούν Γάλλοι πρόξενοι ή πρεσβευτές, να διαφημιστεί το νησί, να μας επισκεφθούν και Τούρκοι και να πούμε όλοι μαζί «ζήτω η ειρήνη», «ποτέ πια πόλεμος», που και σ’ αυτά καθαυτά δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά δεν είναι η ουσία του ιστορικού αυτού και τόσο σοβαρού θέματος, αφού αυτά για να έχουν νόημα πρέπει να δεις και το ρόλο του ξένου παράγοντα και των ντόπιων δυνάμεων και τις εσωτερικές συγκρούσεις της επανάστασης.
»Έτσι λοιπόν, εμείς θα ψηφίσουμε λευκό, αν θέλετε τώρα μια απόφαση. Αν όμως έχουμε μια εισήγηση που αφορά όλες τις παραμέτρους, να τη δούμε, να τη μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε πιο διεξοδικά».-