Νότης Μηταράκης: “Bασικές προτεραιότητες μας η άμεση στέγαση ευάλωτων και οικογενειών και η κανονική συνέχιση της τροφοδοσίας τους”

 

“Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ρεαλισμός από όλους” τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης με αφορμή τα γεγονότα στην Μόρια, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες: “η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών”, ώστε, όπως επεσήμανε “μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες”.

Ο κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή το χθεσινοβραδινό δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας ανέφερε τα εξής: “ Χθες ενώ δούλευαν τα μηχανήματα του στρατού για να δημιουργήσουν  χώρο, ώστε να κοιμηθούν το βράδυ κάποιοι και  κάποιοι άλλοι σε πλοίο, -ενώ τα ασυνόδευτα είχαν ήδη φύγει με ειδικές πτήσεις από το νησί-  δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς και παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την πρόσβαση προς την Μόρια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα. Έχουμε το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά”.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες για την αποσυμφόρηση της Μόριας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι “ οι ροές είναι μειωμένες κατά 89% και αυτό έγινε λόγω της τεράστιας προσπάθειας της κυβέρνησης, ενώ  13.500 άτομα είχαν φύγει από την αρχή του έτους από την Μόρια, ώστε σήμερα να έχει 12.000 διαμένοντες και όχι 20.000 που είχε φτάσει κάποια στιγμή.”

Σε ό,τι αφορά την νέα κλειστή δομή της Μόριας, ο κ. Νότης Μηταράκης είπε πως “από τον Φεβρουάριο λέγαμε ότι έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις στην Λέσβο και στη Χίο λόγω αντιδράσεων. Οι Υπηρεσίες ασύλου έχουν αυξήσει φέτος την παραγωγικότητα τους εδώ στη Μυτιλήνη κατά 150% και θεωρώ ότι η μέγιστη παραμονή στα νησιά δεν θα υπερβαίνει πλέον τους έξι μήνες. Οι νέες δομές προχωράνε ήδη στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μικρότερες δομές, ασφαλέστερες και με ανθρώπινες συνθήκες. Αυτό το κάνουμε σε τρία νησιά και είναι αναγκαίο να γίνει και εδώ, στην Λέσβο”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.