Ν. Μηταράκης| Ο λαός ήταν απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών

«Θα αλλάξει η συνταγματική ονομασία της γείτονος, αλλά στην πράξη μέσω της αναγνώρισης της υπηκοότητας, της ταυτότητας και της γλώσσας, στην καθομιλουμένη το “βόρεια” θα ξεχαστεί πάρα πολύ σύντομα», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική πλευρά.

«Ο ελληνικός λαός ήταν απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία, η οποία ψηφίστηκε όπως ψηφίστηκε, με τους πρόθυμους βουλευτές, οι οποίοι ήρθαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας για να περάσουν μια επιζήμια και ετεροβαρής συμφωνία», είπε ο κ. Μηταράκης.

Αναφορικά με τη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία παρατήρησε ότι «υπάρχει μια γενικότερη επιθυμία να πέσουν οι τόνοι και να έχουμε μια πιο ήρεμη συνύπαρξη στο Αιγαίο». «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν το έχουμε βιώσει αυτό, έχουμε βιώσει στιγμές έντασης που κορυφώθηκαν με την κράτηση Ελλήνων αξιωματικών για πάρα πολλούς μήνες χωρίς ουσιαστικά λόγο από τη γείτονα χώρα» και «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ένταση δεν θα συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι είναι σημαντικοί και για την ελληνική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Μηταράκης εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να απαντήσει συντονισμένα στα αιτήματα των αγροτών. «Είναι πολύ λογικό οι αγρότες να ζητούν να συναντηθούν με αυτόν που θεωρεί τον εαυτό του αρμόδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υποτίθεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι είμαστε εκτός των μνημονίων και, κατά συνέπεια, έχει βαθμούς ελευθερίας στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να δούμε εάν αυτό ισχύει. Η δική μου άποψη είναι ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για πάρα πολλά χρόνια σε ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κι αυτό δημιουργεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία», εξήγησε.

Επισήμανε, στο πλαίσιο αυτό, ότι «ήταν πάρα πολύ μεγάλη διπλωματική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη η δήλωση Βέμπερ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη υπό προϋποθέσεις να εξετάσει αυτή την υπερμακροχρόνια δέσμευση της Ελλάδος, αν η χώρα μας μπορεί να εφαρμόσει μια πιο αναπτυξιακή οικονομική πολιτική».

«Πιέζουμε την οικονομία με μία υπερφορολόγηση γι’ αυτό και όλοι οι διεθνείς αναλυτές αφενός μεν μιλούν για θέματα στον τραπεζικό κλάδο, αφετέρου στοχεύουν σε πολύ χαμηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων ο κ. Μηταράκης είπε ότι για τη ΝΔ «είναι ψηλά ο πήχης, πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή σ’ αυτή τη χώρα μετά από τέσσερα χρόνια οπισθοδρόμησης σε όλους τους τομείς, στα εθνικά μας θέματα, στην οικονομία, στα θέματα κοινωνικής συνοχής, στο μεταναστευτικό, στην Παιδεία, στην Υγεία». Και σημείωσε: «Για όλα αυτά τα θέματα ο ελληνικός λαός ζητά μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες μιλάνε για διψήφιο ποσοστό και μιλάνε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε περιβάλλον αυτοδυναμίας».

Αναφερόμενος, τέλος, στην έξαρση της γρίπης και στην ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών σχολίασε: «Κάναμε δύο χρόνια μια προσχηματική εξεταστική επιτροπή για τα θέματα της Υγείας, που μόνος στόχος της κυβέρνησης ήταν να ψάξει να βρει -που δεν βρήκε- ευθύνες πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση κρίσεων υγείας. Και κατηγορούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί στο παρελθόν η χώρα μας είχε προμηθευτεί επαρκή εμβόλια, γιατί είχε προμηθευτεί επαρκή αντιιικά φάρμακα και γιατί είχαμε προχωρήσει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστεί. Αυτή η κυβέρνηση έκανε το ακριβώς αντίθετο, το ΚΕΕΛΠΝΟ είπε σε πρόσφατη ακρόαση σε επιτροπή της Βουλής ότι δεν μπορεί να πείσει τα κανάλια να παίξουν τα διαφημιστικά τους σποτ, αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να είναι απροετοίμαστη η χώρα».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.