Ένα από τα βασικά στοιχεία, που θα πρέπει κάποιος να απαντήσει στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, είναι αυτό που αφορά στο μεταναστευτικό και στη διαχείρισή του.
Όχι από κάποιου είδους βίτσιο, που επιτάσσει την παραμονή του θέματος στην επικαιρότητα προς άγρα ψήφων, αλλά επειδή σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τη στάση κάθε υποψήφιας περιφερειακής αρχής, ώστε με ωριμότητα, σύνεση και λογική οι πολίτες να μπορέσουν να επιλέξουν, σε κάθε περίπτωση, αυτόν τον εκπρόσωπο που την κρίσιμη ώρα, δε θα «πουλήσει» τους νησιώτες χάριν «κομματικής γραμμής», αλλά θα βγει στην πρώτη γραμμή προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών του.
Ποιος κράτησε αταλάντευτη και σταθερή στάση τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν;
O νυν Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που έδωσε μάχη για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου ή o κομματικός εγκάθετος κύριος Στεφανής, που τελευταία ο ίδιος και οι υποψήφιοι σύμβουλοι του θέλουν να παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι;
Υπό αυτή την έννοια, αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια του εθνικού συμφέροντος για τα νησιά μας, τη στιγμή που ο γείτονας δεν είναι η Ελβετία ή η Σουηδία αλλά η Τουρκία.
Μπορεί για παράδειγμα να εννοηθεί ως εθνικό συμφέρον η δημιουργία δομών στη Χίο με χωρητικότητα 5.000 ατόμων και δυνατότητα επέκτασης κατά 40%, όπως κάποτε προσπάθησε να μας «πλασάρει» ως εθνικά υπεύθυνη στάση ο τώρα υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλκιβιάδης Στεφανής;
Μπορεί για παράδειγμα να εννοηθεί ως εθνικό συμφέρον, η τότε φαεινή ιδέα της προστασίας των θαλασσίων συνόρων με «αθερινόδυχτο», κάτι που όχι μόνο κατέπεσε ως ιδέα και σκέψη αλλά καταδικάστηκε έντονα από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών της Ν.Δ.;
Ειδικά μάλιστα για το τελευταίο και με δεδομένο ότι οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου δεν τρώνε αθερινόχορτο, κάποιοι τεχνηέντως προσπάθησαν να μας πουν ότι τέτοια δίχτυα, αποτελούν μία καλή πρακτική για χώρες όπως το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία των ναυτικών τους βάσεων, προκαλώντας θυμηδία σε όσους συνεχίζουν να σκέπτονται προτάσσοντας τη λογική και όχι την κομματική τους ταυτότητα.
Επεκτείνοντας τη συγκεκριμένη λογική, αξίζει κανείς να μελετήσει επί του πεδίου και όχι θεωρητικά πια τη στάση των υποψηφίων για το μεταναστευτικό αναζητώντας απαντήσεις σε σειρά πρακτικών ερωτημάτων.
Για παράδειγμα, ποια στάση θα κρατήσει ως προς τις νομικές διεκδικήσεις της Περιφέρειας ο κ. Στεφανής και το κομματικό του επιτελείο; Θα συνεχίσει τον αγώνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη δομή στη Βάστρια ή θα υποκύψει στην κομματική γραμμή που επιτάσσει την άτακτη οπισθοχώρηση;
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όχι μόνο υποστήριξε τον νομικό αγώνα του Δήμου Χίου κατά της δομής του Θόλους αλλά όποτε χρειάστηκε έγινε ένα με την κοινωνία, κατεβαίνοντας άλλοτε στις πλατείες και άλλοτε στα λιμάνια. Αυτό θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε; Η θα καταλήξουμε με αιρετούς ταμπουρωμένους στα γραφεία τους με ασπίδα την κομματική τους γραμμή;
Πώς, τέλος πάντων, μπορεί να κρίνει κάποιος τις απαντήσεις του κ. Στεφανή για το Θόλος και τις δομές κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στα ΜΜΕ της Χίου, όπου αφού επί ώρα δεν απαντούσε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ποια στάση θα κρατήσει, αναγκάστηκε να καταφύγει στην τακτική της επίθεσης λέγοντας ότι, θα απαντά όπως θέλει εκείνος και όχι όπως θέλουν οι δημοσιογράφοι.
Και τέλος ας μας πει κάποιος, αυτή την περίοδο της αύξησης των ροών, με τη Λέσβο να φιλοξενεί 3.370 μετανάστες, τη Χίο 557 και τη Σάμο 1.139, γιατί οι κατά τα λοιπά τεχνοκράτες και εκλεκτοί της Κυβέρνησης έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους.
Εκτός αν θεωρούν ότι, το βιογραφικό των υποψηφίων ειδικού σκοπού θα λύσει το μεταναστευτικό όπως το έκανε και το αθερινόδυχτο, ξεχνώντας όμως ότι το αθερινόχορτο έχει τελειώσει προ πολλού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής