Ονόματα και Ιστορία! Άννα Δ.Σουρέ και Σουρέδικο!

 

Αφιέρωμα στην αρχόντισσα του Κάμπου και της παλιάς καλής εποχής που η παρουσία της μας γεμίζει πνευματικά και συναισθηματικά ερεθίσματα και γλυκές παιδικές αναμνήσεις και μιλάμε για την κυρία Άννα Δ.Σουρέ περίπου σήμερα 97 ή 98 χρόνων, μια πηγή έμπνευσης και συγγραφικής δημιουργίας!
Έχω αναφερθεί πολλές φορές ότι για να γράψω κάτι πρέπει να υπάρχει κάποιο ερέθισμα ή εικόνα ή γεγονός που θα μού προκαλέσει ενδιαφέρον και πηγή έμπνευσης όπως συνέβη με την εικόνα της διαφήμισης της λεμονάδας της Χίου από την Άννα Δ.Σουρέ και την πήρε ο συνθέτης Απόστολος όπως γράφει η φωτογραφία και την έκανε χιουμοριστικό σκίτσο μαζί με φωτογραφία βουλευτίνας και γράφει πάνω Ξινήηηηη!
Πετυχημένη χιουμοριστική εικόνα πού λέει πολλά…πάρα πολλά! Φυσικά αυτό ήταν το σημερινό ερέθισμα!
Ξεφυλλίζοντας ιστορικές μνήμες και γεγονότα των τελευταίων χρόνων θυμάμαι πού, πώς και γιατί βρεθήκαμε μαζί με την Άννα Δ.Σουρέ!
Όταν το 2014 τέτοια ακριβώς εποχή που εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο “Ενθύμιο 1967-1969 Λίγες σελίδες ενός μεγάλου έρωτα τη δεκαετία 1960 ” μου έδωσε το τυπογραφείο Άλφα πι για διόρθωση τα πρώτα τυπωμένα αντίγραφα και είχαν κολλήσει μαζί και μερικές σελίδες από το βιβλίο της Άννας Δ.Σουρέ με τίτλο “Παιχνίδια με γέλιο και δάκρυ ” πού και αυτό εκδίδετο την ίδια περίοδο!
Τότε ακριβώς ρώτησα και έμαθα πια είναι η Άννα Δ.Σουρέ και από πού κρατά η σκούφια της!
Αργότερα βρεθήκαμε και γνωριστήκαμε και μάλιστα έχουμε και αρκετά κοινά στο διάβα της επαγγελματικής μας ζωής!
Όπως θα δείτε σε φωτογραφίες με τίμησε με την παρουσία της στο Χάραμα στην παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου μου”Λευτέρης Ιουλία Έρωτας Δημιουργία” και μου έχει αφιερώσει και το δικό της βιβλίο με ιδιόχειρη γραφή, της ιστορίας της οικογένειας της, από το Γαλάτσι της Ρουμανίας πώς και γιατί βρέθηκαν ως Άρχοντες και προύχοντες στην Ρουμανία με την μητέρα της από την κοσμοπολίτικη Σμύρνη μέχρι τον Κάμπο της Χίου και το περίφημο Αρχοντικό του Κάμπου το Σουρέδικο!
Η Άννα Δ.Σουρέ έχει γεννηθεί γύρω στο 1923-24 και βαφτισθεί στο Γαλάτσι της Ρουμανίας όπου ο παππούς της ήταν από τις εξέχουσες εμπορικές, επαγγελματικές και κοινωνικές προσωπικότητες της Ελληνικής παροικίας και διασποράς που μεγαλούργησαν ανά τον κόσμο όπως δείχνουν φωτογραφίες με μεγάλα Super Market και Delicatessen με μεγάλα εστιατόρια πολυτελείας με τσιγγάνικη ορχήστρα με την ονομασία “Restaurant Soure ” τα οποία τα έκαψαν στην οπισθοχώρηση τους οι Γερμανοί!
Εκεί περίπου γύρω στο 1930 ήρθε η Άννα με την οικογένειά της και εγκαταστάθηκαν στο ιδιόκτητο Αρχοντικό τους στον Κάμπο το περίφημο και ξακουστό ” Σουρέδικο “απέναντι από το γήπεδο του Κάμπου!
Η οικογένεια ήταν καλομαθημένη στην κοσμοπολίτη ζωή της τότε Ρουμανίας που ευημερούσε και ζούσαν μέσα στην ευδαιμονία πλουσιοπάροχα με όλες τις ανέσεις της εποχής δίχως ταμπού της Ελληνικής κοινωνίας!
Το Σουρέδικο μεγάλο κτήμα με περιβόλια, με κήπους και μπαξέδες με σύγχρονες καλλιέργειες με ζώα και πτηνά σκέτος παράδεισος αλλά υπήρχε στην κλειστή κοινωνία της Χίου “το πρέπει και δέν πρέπει” πού ίσως ήταν και η αιτία που χώρισαν οι γονείς της!
Αργότερα η Άννα βρέθηκε για αρκετά , πάνω από δέκα χρόνια να είναι νοσοκόμα στον Ευαγγελισμό και αφιέρωσε την ζωή της στην προσφορά της μέσα στην τοπική Ελληνική και Χιώτικη κοινωνία με συμμετοχή της ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις, με ποίηση με συγγραφή κειμένων με διαφημίσεις και σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση με ανήσυχο πνεύμα σε όλους τους τομείς!
Δεν γνωρίζω ούτε ρώτησα ποτέ πώς και γιατί και πότε το Σουρέδικο άλλαξε ιδιοκτησία, αλλά αυτό που θυμάμαι είναι ότι την δεκαετία του 1960 ήταν Σχολή Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών και μάλιστα ήταν καθηγητής και ο φίλος μας και δάσκαλος της Χίου όπως τον ονομάζουμε ο Γιώργης Διλμπόης και μάλιστα είχε και μαθητή του τότε τον αδερφό μου Παντελή πού έγινε μάγειρας!
Άλλαξαν οι καιροί Άλλαξαν οι εποχές και ιδιοκτήτες και σήμερα το Αρχοντικό της τότε εποχής το “Σουρέδικο” συνεχίζει και υπάρχει ως ένα από τα περίφημα κτίρια του Κάμπου και χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο και εστιατόριο πολυτελείας!
Όλα μπορούν να αλλάξουν αλλά τα ονόματα παραμένουν καθώς και η παλιά αίγλη και αρχοντιά γιαυτό ακριβώς τόν λόγο λέγεται και Αρχοντικό Σουρέδικο!
Η Άννα Δ.Σουρέ σήμερα ζει σχεδόν στον Κάμπο πλησίον του Πολυκλαδικού Σχολείου παρέα και συντροφιά με γυναίκα που την βοηθάει και με τις αναμνήσεις ενός αιώνα με ποικιλόμορφες εναλλαγές στο διάβα του χρόνου!
Μπορεί λίγο να έχει επηρεασθεί η ακοή της από τηλεφώνου, αλλά δια ζώσης είναι χάρμα οφθαλμών να κουβεντιάζεις μαζί της…αλλά λόγω της πανδημίας όλοι μας αποφεύγουμε να πλησιάσει ο ένας κοντά στον άλλον γιαυτό και δεν γράφω περισσότερα από την ζωή της που θα μπορούσα να περιγράψω εάν είχαμε εκ του συστάδην επικοινωνία!
Οι φωτογραφίες μιλούν από μονές τους και περιγράφουν νοερά ιστορικά γεγονότα που έχουν διαδραματισθεί εδώ και εκατό χρόνια!
Εύχομαι στην Αννούλα μας της τέταρτης ηλικίας να είναι καλά γερή Υγιής και δυνατή μέχρι όσα περισσότερα χρόνια της δώσει ο δημιουργός και πλάστης μας!
Χίος, 22 Μαΐου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.