Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών Βορείου Αιγαίου Νύκτας Νικόλαος συμμετείχε στις 29/09/20 στη δέκατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού με θέματα:
· Πεπραγμένα καλοκαιρινής περιόδου.
· την ίδρυση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης
· την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.
Ο κ. Νύκτας τοποθετήθηκε με την σειρά του αναφερόμενος στην υγειονομική ασφάλεια που προσέφερε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την επισκεψιμότητα του κάθε νησιού ξεχωριστά που ήταν μειωμένη, με εξαίρεση την Λήμνο.
Στην πρόταση του Υπουργείου για δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης από ομάδα εμπειρογνωμόνων – επιστημόνων σε ζητήματα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, σχεδίασε και παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη και το αντίστοιχο εγχειρίδιο για τη Δημιουργία Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό Επίπεδο.
Η λειτουργία των Παρατηρητηρίων θα βοηθήσει στη συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των προορισμών προς τους στόχους του βιώσιμου τουρισμού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, καθώς και στην καλύτερη αξιοποίηση των παρεχόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο κ. Νύκτας συμφώνησε για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες που θα λαμβάνονται στο Περιφερειακό και Εθνικό Παρατηρητήριο και εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των δεδομένων μεταγενέστερα. Η επισήμανση αυτή θεωρήθηκε πολύ σημαντική και θα ληφθεί σοβαρά υπ όψιν ούτως ώστε αυτός ο μηχανισμός να είναι μια μόνιμη υπηρεσία και ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί είτε αλλάζουν τα κυβερνώντα πρόσωπα είτε όχι.
Η εναλλακτική μορφή τουρισμού, ο προσβάσιμος τουρισμός αναπτύχθηκε από τη Συντονίστρια της Επιτροπής κυρία Κορίνα Λιούτα, βασικό στόχο είχε την εξασφάλιση της συμμετοχής και της ισότητας στο τουριστικό αγαθό, μέσα από την επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ και τις άλλες ομάδες , σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Ο κ. Νύκτας εξέφρασε την υποστήριξη του σε αυτήν προσπάθεια και ανέφερε ότι η ευαισθησία των Ελλήνων πρέπει να φανεί και με έργα στις υποδομές για να νιώθουν όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό ευπρόσδεκτοι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και να μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες.
Επίσης αναφέρθηκε στην δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τη χορηγία της Microsoft Ηellas και της ΑTCOM. Η νέα πλατφόρμας «Extra Milers» που έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, στόχο έχει να προάγει τον προσβάσιμο τουρισμό στα ελληνικά νησιά. Πρώτοι προορισμοί για τη φετινή χρονιά είναι η Σύρος, η Χίος και η Ρόδος, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να συμπληρώνονται στον «πιλότο» προορισμοί αλλά και εφαρμογές που θα αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (μετατροπή κειμένου σε ομιλία, αναγνώριση προσώπου, αναλύσεις κειμένων), έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η προσβασιμότητα της πλατφόρμας και να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών της.
Το ExtraΜilers είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Άγονη Γραμμή Γόνιμη, με την ιδρυτική χορηγία της Microsoft. Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι η εταιρεία ATCOM. Επιστημονικοί συνεργάτες οι οργανώσεις ΛΑΡΑ Ελληνική Σχολή Σκύλων- Οδηγών Τυφλών και ΠΕΡΠΑΤΩ Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων.
Εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που ένα νησί από την Π.Β.Α είναι ήδη στα νησιά με προσβάσιμα σημεία για ΑμΕΑ και ότι με συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους και τις Περιφέρειες θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ανάπτυξης για τον προσβάσιμο τουρισμό στα νησιά μας.
Ο κ. Νύκτας εκφράζει τα συγχαρητήρια του και τις ευχαριστίες του στην Μicrosoft Hellas κλείνοντας με την ευχή να μπουν περισσότερα μέρη της νησιωτικής Ελλάδας την ερχόμενη τουριστική περίοδο.