«Η 12η Μάη δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή για τους Έλληνες Νοσηλευτές. Ήταν, είναι και θα είναι ημέρα τιμής και αγώνων».
Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών και αποτελεί την ελάχιστη πράξη απόδοσης φόρου τιμής για το έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.
Από την αρχαιότητα η Νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς προς τον άνθρωπο. Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε επιστήμη με τις δικές της αρχές και κανόνες. Με την ανθρωπιστική δράση του, ο Νοσηλευτής, κατορθώνει να υλοποιήσει την βαθιά επιστημονική γνώση, μέσω της τεχνικής εφαρμογής. Η επιστημονική πρόοδος, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η γνώση που είναι όλο και περισσότερο πηγή άντλησης ποιοτικής ισχύος καθώς και η κοινωνία που αναγνωρίζει την αξία της Νοσηλευτικής δίνουν την δυνατότητα στους Νοσηλευτές να διαδραματίσουν αρμονικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τέχνης και επιστήμης.
Η 12η Μαΐου θα μπορούσε να ήταν μια χαρούμενη γιορτή, ωστόσο άλλη μία επέτειο βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο, να στενάζει κάτω από έναν πρωτοφανή εργασιακό ζυγό.
Τα παράνομα εξαντλητικά και ευτελώς κοστολογημένα ωράρια, διαδέχονται το ένα τ’ άλλο. Η κόπωση του γερασμένου πλέον ΕΣΥ επιτείνεται με την αύξηση των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις βαθμίδες του νοσηλευτικού προσωπικού. Η δε, ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δε βγάζει άχνα για την αυτονόητη άμεση και χωρίς όρους ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ. Μας «βομβαρδίζουν» σε κατάλληλες για εκείνους περιόδους με πλήθος τηλεοπτικών προκηρύξεων, που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Στρέφουν την υγεία προς την ιδιωτικοποίηση και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .
Για τους Έλληνες Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή. Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων.
Γιατί οι νοσηλευτές, παρόλο που αποτελούν την καρδιά του συστήματος υγείας της χώρας μας, βρίσκονται θεσμικά, νομοθετικά και εκπαιδευτικά παραγκωνισμένοι και απαξιωμένοι από την εκάστοτε πολιτεία διαχρονικά.
Γιατί οι νοσηλευτές εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, σε ένα σύστημα υγείας με σοβαρά προβλήματα στελέχωσης (40% κενές οργανικές θέσεις, στις 223 θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό του Νοσοκομείου μας υπηρετούν 130 άτομα).
Γιατί οι έλληνες νοσηλευτές κατέχουν την τελευταία θέση στους δείκτες στελέχωσης τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ με μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερος.
Γιατί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας της χώρας, με έμφαση στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών, είναι αναγκαίος και επιτακτικός για την βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Γιατί πρέπει επιτέλους ο νοσηλευτής να αποκτήσει ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό ρόλο, στο χώρο της Υγείας. Ισότιμος συνεργάτης στη χάραξη στρατηγικών και πολιτικών Υγείας.
Το Νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου της Χίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα, ώστε οι πολίτες του Νομού μας να αισθάνονται ασφαλείς, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες εργασίας που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Η 12η του Μάη δεν γιορτάζεται με λόγια και ευχολόγια, τιμάται με έργα, με δράση, με επαγρύπνηση και αγώνες. Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική γιορτή αν:
- Καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, ώστε να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρα του συστήματος υγείας.
- Η πολιτεία επιβραβεύσει με πράξεις τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι Νοσηλευτές στους χώρους εργασίας τους
- Όταν οι συνάδελφοι δεν θα αναγκάζονται να ξενιτευτούν για εξεύρεση ποιοτικότερων συνθηκών εργασίας και αντιπροσωπευτικότερης οικονομικής αμοιβής βάσει της προσφοράς τους.
- Θα υπάρξει η κατάλληλη ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας , ώστε ο νοσηλευτής να είναι υγιής για να παρέχει υγεία και να μην αντιμετωπίζουν συνθήκες “εργασιακής εξουθένωσης”.
- Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σταματήσει τις παλινωδίες και τις προσπάθειες εμπαιγμού των συναδέλφων.
Τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε:
- Για ανάκτηση των Μισθολογικών Απωλειών μας.
- Για αξιοπρεπή αποζημίωση των νυχτερινών-αργιών
- Για άμεση προκήρυξη των αναγκαίων μόνιμων θέσεων.
- Για εκπαιδευτική και επιστημονική αναβάθμιση του κλάδου.
- Για την ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά