Πέφτει η αυλαία για τη ΔΙΑΝΟΧ

Τίτλοι τέλους φαίνεται πως δόθηκαν για τη ΔΙΑΝΟΧ, η οποία έπειτα από Κυβερνητική απόφαση θα συγχωνευθεί με τη ΔΕ.ΔΑ.Π.Α.Λ (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Δήμου Λέσβου) μεταφέροντας τα χρέη και τη περιουσία της σε αυτή, προς διαχείριση της. Επί της ουσίας, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, καθώς ένα εξ αυτών είναι η έκδοση της απόφασης του Γραμματέα της Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, με καταλυτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου του επερχόμενου έτους.

Η ΔΕ.ΔΑ.Π.Α.Λ (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Δήμου Λέσβου), εφόσον πλέον πρόκειται να ενσωματώσει νομοθετικά αλλά και στις υποδομές της, τη ΔΙΑΝΟΧ, θα μετονομαστεί σε Φορέα  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ», με τίτλο «ΦΟ.Δ.Σ.Α Βορείου Αιγαίου».

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 είχαν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες για τη συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων Σάμου και Ικαρίας με αυτόν της Χίου, ενώ θέματα που αφορούν τη λειτουργία της διοίκησης δεν έχουν επέλθει ακόμη προς λύση.

Με τη μεταφορά της ΔΙΑΝΟΧ στη Λέσβο και δημιουργώντας τον ΦΟ.Δ.Σ.Α Βορείου Αιγαίου, τίθενται ζητήματα  που αφορούν τη συλλογή απορριμμάτων, όπως επίσης και ερωτήματα για το γεγονός ότι αφού η Χίος είναι το μόνο νησί του Βορείου Αιγαίου, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα στάδια επεξεργασίας αποβλήτων στο ΧΥΤΑ, Ο Φορέας θα εδρεύει στη Λέσβο και όχι στις εγκαταστάσεις της Χίου.

Ωστόσο, καθησυχασμός φαίνεται να παρατηρείται στα πρόσωπα των εργαζομένων υπαλλήλων, οι οποίοι δεσμευόμενοι με ασφαλίσεις και συμβάσεις ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τα όσα προνόμια και δικαιώματα είχαν συμφωνηθεί εξ αρχής, και θα κληθούν να αναλάβουν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα, με αυτά στο νησί της Χίου. Επί της ουσίας η κύρια αλλαγή που προκύπτει είναι η περιουσιακή συγχώνευση της ΔΙΑΝΟΧ και η μεταφορά της στη Λέσβο, και η μετονομασία της επωνυμίας σε ΦΟ.Δ.Σ.Α Βορείου Αιγαίου.

Το προαναφερθέν ορίζει δηλαδή, ότι ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου είναι καθολικός διάδοχος της ΔΙΑΝΟΧ, το οποίο και σημαίνει ότι το ενεργητικό και το παθητικό της συγχωνευθείσας εταιρείας  μεταφέρεται στον Φορέα. Δηλαδή οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός τα κεφάλαια κτλ, καθώς επίσης και τα χρέη, τα οποία η εταιρεία είχε προβεί σε ρύθμιση πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις