Ολόκληρη η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνου, στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Χίο με θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κι ανάμεσά τους η Χίος, σήκωσαν και σηκώνουν από το 2015 έως και σήμερα το δυσβάσταχτο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Πρόκειται για ένα βάρος που όλοι, στα λόγια, αναγνωρίζουν ότι δεν μας αναλογεί. Όμως διαχειριστήκαμε, ως τοπικές κοινωνίες, το πρόβλημα με ψυχραιμία και με σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, στην κοινωνική συνοχή και ταυτότητα αλλά και στην εικόνα των νησιών είναι σοβαρότατες και ζητούν άμεσες λύσεις. Αυτές οι λύσεις δεν δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα, και με την πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, το πρόβλημα συνεχώς να διογκώνεται. Είναι σαφώς άδικη για τα ακριτικά νησιά η συσσώρευση υπέρμετρου αριθμού μεταναστών που ξεπερνά κατά πολύ κάθε δυνατότητα διαχείρισης.
Τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης εμείς οι νησιώτες τα ζούμε καθημερινά. Οι υπηρεσίες και δομές του νησιού (Λιμενικό, Αστυνομία, Νοσοκομείο) έχουν επιβαρυνθεί, λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους εδώ και χρόνια και εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Η καθημερινή ζωή, η οικονομία, ο τουρισμός έχουν πληγεί και η κατάσταση συνεχώς επιβαρύνεται. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν κουραστεί και οι συμπολίτες μας είναι εξαιρετικά δύσπιστοι σε μέτρα και σχεδιασμούς που εξαγγέλλονται αλλά δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με σοβαρότητα και ευθύνη. Γι’ αυτό το λόγο την προηγούμενη Παρασκευή ανέλαβα την πρωτοβουλία να καλέσω σε συνάντηση-διαβούλευση τους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Χίου όπως προβλέπει ο νόμος. Και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την πρόσκληση.
Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, με βασική ανάμεσά τους, τη δημιουργία κλειστού κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ και Κέντρου Υποδοχής) δυνατότητας 5000+ ατόμων σε περιοχή της Βόρειας Χίου που δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί μας βρίσκουν αντίθετους. Γιατί είναι παντελώς ασύμβατη και με τα πληθυσμιακά μεγέθη της Χίου και με τις πραγματικές δυνατότητες διαχείρισης. Η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου, που αντιβαίνει σε οποιοδήποτε πληθυσμιακό κριτήριο και την αρχή της αναλογικότητας, μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργήσει και δεν θα λύσει κανένα από τα υφιστάμενα.
Παράλληλα, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του ΚΥΤ στη πρώην ΒΙΑΛ. Πρώτον γιατί οι συνθήκες εκεί, με την υπέρμετρη και αυθαίρετη διόγκωσή του, είναι απαράδεκτες και ασύμβατες με κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρωπισμού. Δεύτερον γιατί η ευρύτερη περιοχή των Καμποχώρων έχει επιβαρυνθεί σε υπερβολικό βαθμό. Καθημερινά προβλήματα, φθορά περιουσιών, ανασφάλεια, εντάσεις όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν.
Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο στη διαχείρισή του πρόβλημα. Ωστόσο τα επόμενα βήματα πρέπει να διέπονται από βασικές αρχές στις οποίες οι τοπικοί φορείς της Χίου συμφωνούν:
-
- Λειτουργία ενός και μόνο κλειστού Κέντρου μικρής δυναμικότητας, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση.
- Γενναία και ταχεία αποσυμφόρηση των νησιών, με την οργανωμένη μεταφορά ικανού αριθμού μεταναστών στην ενδοχώρα και αναλογική κατανομή τους.
- Αποτελεσματική και πιστή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας με επαναπροωθήσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
- Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
- Ενίσχυση δομών και υπηρεσιών του νησιού.
Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί μια γενικότερη παρατήρηση: ζούμε σε μια παραμεθόρια και εθνικά ευαίσθητη περιοχή. Αποτελούμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με κόπο και με θυσίες στο πέρασμα του χρόνου τα νησιά έχουν διαμορφώσει την εθνική, πολιτισμική και κοινωνική συνοχή και ταυτότητά τους. Η συσσώρευση μεταναστευτικού πληθυσμού, πέρα από κάθε όριο, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και ο νοών νοείτω. Σ’ αυτό το πεδίο όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους: από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την Ελληνική Κυβέρνηση. Από την πλευρά μας πρέπει να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή. Τα νησιά πρέπει επιτέλους να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.