Παύση εργασιών στην ύπαιθρο ζητά η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου κ. Σταύρος Καπελαρίδης, στην Ραδιοφωνική Εκπομπή «Καλημέρα» με τον ΑΝΤ1 Αιγαίου, μίλησε ανοικτά για το πύρινο δράμα στη Σιδηρούντα, καθώς και για τα μέτρα πυροπροστασίας που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δημότες.

Ξεκινώντας, αυτό που παρατηρήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως περιέγραψε ο κ. Καπελαρίδης, ήταν η αδιαφορία των κατοίκων της τοπικής κοινότητας αναφορικά με τον καθαρισμό των αγροτεμαχίων τους, παρά τις συστάσεις που είχαν δοθεί από τη 1η Μαΐου με την εκκίνηση της αντιπυρικής περιόδου. Μόλις το 90% των οικοπέδων και αγροτεμαχίων ήταν ακαθάριστα, με αποτέλεσμα αυτά να αποτελέσουν «μέρος φιλοξενίας» της πυρκαγιάς. Έτσι, η πρόκληση πυρκαγιών και εστιών φωτιάς, οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες, καθώς έχει να βρέξει από τις 20 Απριλίου, ενώ εκείνη την ημέρα οι άνεμοι που φυσούσαν ανέρχονταν στο ύψος των 7 -8 μποφόρ, όπως χαρακτηριστικά υπενθύμισε, αλλά και ιδίως στους ανθρώπινους παράγοντες.

Ο κ. Καπελαρίδης, σχετικά με τα σημεία εστιών της φωτιάς, ανέφερε πως το βασικό μέτωπο βρισκόταν νότια – νοτιοανατολικά, ενώ στην περιοχή του Αγίου Θωμά, ήδη είχαν καταφθάσει οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο, η πυρκαγιά προχώρησε προς το Μετόχι και τη Λήμνη. Με τις εντολές του Πυροσβεστικού Επίγειου Συντονιστή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης μοιράστηκαν σε όλα τα δυνατά μέτωπα, με τη συνεργασία των εναέριων μέσων.

Παράλληλα, τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, έπειτα από ενημέρωση δημότη, έσπευσαν ξανά στο καμένο μέτωπο την Τρίτη 9 Ιουλίου στις 10:30 π.μ., ώστε να αντιμετωπίσουν ξανά την πύρινη κόλαση, η οποία προκλήθηκε από αναζωπύρωση εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.  Αυτή τη φορά, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε στις Πατέλες Σιδηρούντας, όπου εκεί δεν είχε καεί το φυσικό περιβάλλον. Μετά από άμεση έκκληση για βοήθεια του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου έσπευσε να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, εν συνοδεία εθελοντικών ομάδων, δύο αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου, παράλληλα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ευτυχώς, το τέλος ήταν αίσιο, αφού διεκόπη γρήγορα η πορεία της πυρκαγιάς και σβήστηκε εντελώς, κατά τη 13:00 μ.μ.

Ο κ. Καπελαρίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αποτρέποντας τους πολίτες να προβαίνουν σε αγροτικές εργασίες, ακόμη και στη ρήψη βεγγαλικών, ενώ τους παρότρυνε να καθαρίσουν άμεσα τα αγρό – οικόπεδά τους, και να καλούν άμεσα στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 199, σε περίπτωση που αντιληφθούν το οτιδήποτε. Κλείνοντας, σχολίασε πως για το μέγεθος του νησιού, τα πυροσβεστικά μέσα σε πληθυσμό φαίνονται ικανοποιητικά, όμως υπάρχει ανάγκη για ενδυνάμωση της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις