Πραγματοποιήθηκε στις 8 και 11 του Φλεβάρη επίσκεψη κλιμακίου στελεχών και υποψηφίων της παράταξής μας αποτελούμενη από τους, Μάρκο Σκούφαλο, υποψήφιο Δήμαρχο Χίου, Αγλαΐα Κυρίτση και Γιώργο Αμπαζή υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους Β. Αιγαίου, Φραγκούλη Κυλαδίτη υπεύθυνο Τύπου της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου και Μαρίνα Κυριάκου, γραμματέα Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ.
Στις 8-2-2019 επισκέφθηκαν:
- Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Χίου. Μίλησαν με τους ωφελούμενους της δομής και με τους εργαζόμενους σ’ αυτήν με τους οποίους αναπτύχθηκαν θέματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, καθώς και τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Επίσης τονίστηκε η θέση της παράταξής μας για μόνιμη κρατική χρηματοδότηση και εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
- Τη Δασική Υπηρεσία Χίου. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε προβλήματα υποστελέχωσής της σε διοικητικούς υπαλλήλους και επιστημονικό προσωπικό και δασοφύλακες, πράγμα που υπερεντείνει τους ρυθμούς εργασίας τους. Συγκεκριμένα ενώ προβλέπονται 6 δασολόγοι, οι θέσεις είναι 2, 25 δασοπόνοι οι θέσεις και πάλι είναι 2, πληροφορικοί 3, δεν υπάρχει κανείς ενώ οι θέσεις δασοφυλάκων καλύπτονται, αλλά είναι προσωποπαγείς, δηλαδή όποιος φεύγει δεν προκηρύσσεται θέση. Επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και το χαρακτηρισμό των «δασωμένων αγρών», ζητήματα που συνδέονται και με το κτηματολόγιο και την αναγκαιότητα παράτασης του χρόνου εφαρμογής του. Τέλος επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα αυτά υποστελέχωσης, μπάζουν από το παράθυρο την παράδοση του κτηματολογίου σε ιδιωτικές εταιρείες, που κερδοσκοπούν στην πλάτη του κόσμου.
- Τη «Βοήθεια στο Σπίτι», στην οποία οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν αφενός μεν με την υφιστάμενη σχέση της δομής με το ΕΣΠΑ, αφετέρου δε από το σχεδιασμό μεταφοράς των υπηρεσιών και των εργαζομένων από τη ΔΗΚΕΧ στο Δήμο Χίου. Συζητήθηκε η ανεπαρκής χρηματοδότηση, καθώς και η δυσαναλογία του προσωπικού με τους ωφελούμενους, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να τους εξυπηρετήσουν, υπερβαίνουν εαυτόν.
- Τη Συκιάδα, στην οποία οι υποψήφιοι και τα στελέχη μας, αφού έκαναν μια αναφορά στην επικρατούσα πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και πώς αυτή επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας, κατέληξαν σε συμπεράσματα και φυσικά στις θέσεις μας πάνω σε καθένα από αυτά. Στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα σε σχέση με την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή, αναφέρθηκαν α. η διέξοδος του χωριού που δεν υλοποιήθηκε, β. το ιατρείο και η ανυπαρξία γιατρού, γ. η μη ικανοποιητική συγκοινωνιακή σύνδεση με την πόλη, δ. οι ανύπαρκτες χερσαίες και θαλάσσιες δομές στο Παντουκιός, ε. η κατολίσθηση βράχων στο εθνικό οδικό δίκτυο, στ. ο περιορισμός της βελτίωσής του στην περιοχή του γεφυριού Παντουκιούς με ό,τι μπορεί καθένας να υποθέσει γι’ αυτό, ζ. η αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, η. η σχολική στέγη σε συνδυασμό με τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων Λαγκάδας-Συκιάδας και τη μεταφορά των μαθητών από το ένα στο άλλο χωριό.
- Τη Λαγκάδα, στην οποία οι υποψήφιοι και τα στελέχη μας έκαναν κι εκεί μια γενική θεώρηση της πολιτικής κατάστασης (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό, Προσφυγικό, ξεπούλημα δημόσια περιουσίας-ΥπερΤΑΙΠΕΔ, εξανέμισμα Ασφαλιστικών Ταμείων και κατάληξαν στις επερχόμενες εκλογές και το σύστημα της νοθευμένης «απλής αναλογικής» που πρόκειται να ισχύσει. Συμπερασματικά, σε ό,τι βασανίζει και τσαλαπατά τη ζωή μας, πρότειναν συλλογικούς αγώνες και πάλη για ανατροπή τους. Στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα σε σχέση με την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή, αναφέρθηκαν α. η απαίτηση για γιατρό στο Κοινοτικό Ιατρείο, β. η απαξίωση της Κοινότητας από την Δημοτική Αρχή, γ. η ανυπαρξία Τεχνικού Προγράμματος για κάθε κοινότητα, δ. η δασοπροστασία και πυροπροστασία, ε. η αντιπλημμυρική προστασία και η αντισεισμική θωράκιση, στ. η αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, ζ. η μη ικανοποιητική συγκοινωνιακή σύνδεση με την πόλη, η. η μεταφορά των μαθητών μετά τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων Λακάδας-Συκιάδας κ.λπ.
Στις 11-2-2019 επισκέφθηκαν:
- Την Αστυνομία Χίου, όπου συναντήθηκαν με το Διοικητή κ. Κεβόπουλο και συζήτησαν την κατάσταση στο προσφυγικό, στην εγκληματικότητα και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σώμα. Οι απαντήσεις που έλαβαν συνίστανται α. ως προς το προσφυγικό ότι βρίσκεται σε ύφεση και από αυτή την άποψη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε πληθυσμιακά νούμερα και σε ζητήματα παραβατικότητας και β. ο αριθμός των μελών του Σώματος, με βάση το οργανόγραμμα αλλά και τις ενισχύσεις που έχουν έρθει στο νησί, σχεδόν καλυμμένος.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους υποψηφίους μας στο ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως προς τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή, που οξύνουν το πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού και στο πρόβλημα των ναρκωτικών, που, παρ’ όλες τις προσπάθειες της αστυνομίας, αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα και απαιτεί την κινητοποίηση όλων, ζήτημα που τόνισε και ο Αστυνομικός Διευθυντής, ζητώντας την ολιστική δραστηριοποίηση φορέων, γονέων και πολιτείας.
- Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και τον Διοικητή και Υποδιοικητή κ.κ Βουράκη και Καπελαρίδη αντίστοιχα, οι οποίοι και ενημέρωσαν πλήρως για την κατάσταση και τα προβλήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα της Χίου, για τα οποία η παράταξή μας θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε επόμενη ανακοίνωσή της.
Κλείνοντας, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι σε όλους τους χώρους που επισκεφθήκαμε συναντήσαμε τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ ή χωρίς, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια.
Συναντήσαμε την τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες από τη μια μεριά και τις συνειδητές πολιτικές των κυβερνήσεων και του πολιτικού τους προσωπικού σε τοπικό επίπεδο, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης και λοιποί, που προσανατολίζουν κονδύλια, ΕΣΠΑ, προγράμματα κ.λπ. σε έργα που πρωτίστως ωφελούν το φαγοπότι του κεφαλαίου και την επενδυτική του βουλιμία και δευτερευόντως τα απλά και ανθρώπινα που έχει ανάγκη ο λαός για να ζήσει, να μην καίγεται, να μην πνίγεται να μην καταστρέφεται. –