ΠΕΣΝΑΤ: Το «δεν πάει άλλο» ακούγεται πιο δυνατά από την πλειοψηφία του λαού

Η ΠΕΣ – ΝΑΤ εμφανίζει στο φως της δημοσιότητας άρθρο από το ενημερωτικό της δελτίο, το οποίο παρουσιάζει την απαξιωτική αντιμετώπιση της Κυβέρνησης στα πρόσωπα των ναυτικών, όταν η ναυτιλία καθίσταται ως το κύριο επάγγελμα οικονομικής και πολιτισμικής άνθισης των εθνών. Μάλιστα, ανακοινώνει πως τον μήνα Νοέμβριο, θα προβεί σε στάση εργασίας, διεκδικώντας τα δικαιώματά της:

Άρθρο από το Ενημερωτικό Δελτίο 58 * Ιούλης – Αύγουστος – Σεπτέμβρης 2024 

Η ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένει καμιά «δευτέρα παρουσία», σήμερα πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας κόντρα στις τσακισμένες συντάξεις και μισθούς, την ακρίβεια και τη φοροληστεία που συνεχίζουν «ακάθεκτες» συρρικνώνοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το διαζύγιο με την αναμονή και την αναζήτηση «σωτήρων». Οι λογικές «να διώξουμε τον έναν “χαλίφη” για να έρθει ο επόμενος» έχουν δοκιμαστεί με τραγικά αποτελέσματα.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων δεν παραγράφονται! Είναι όλοι στο κάδρο για το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων που έδωσαν μια ζωή στη θάλασσα καταδικάζοντάς τους σε συντάξεις πείνας. Έκοψαν τις συντάξεις μας 14 φορές με τα τρία μνημόνια και τώρα υπερθεματίζουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπερμνημόνιο.

Είναι αυτοί που λεηλάτησαν τα αποθεματικά του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών Ταμείων. Αυτοί που μετέτρεψαν τις εισφορές των ασφαλισμένων σε «θαλασσοδάνεια», δανεικά και αγύριστα και τα έκαναν επιχειρήσεις, καράβια και τράπεζες. Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι δεν τους χαρίζουμε τα κλεμμένα. Να επιστραφούν τώρα τα αποθεματικά των Ταμείων.

Μάλιστα, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν το ίδιο σύνθημα: «Περασμένα-ξεχασμένα» ή στην καλύτερη περίπτωση, όπως το λένε πιο κομψά, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», δηλαδή ποτέ. Αυτή την απάντηση παίρνουμε συνταξιούχοι και εργαζόμενοι όταν απαιτούμε: Άμεσες πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και τους μισθούς. Τα Δώρα που μας έχουν περικόψει. Την 13η και 14η σύνταξη και μισθό κ.λπ.

Τους λέμε: Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Η λαϊκή οργή θα γίνει ο εφιάλτης σας

Τα προβλήματα των ναυτεργατών είναι μεγάλα και χρόνια και αποτελεί πραγματική πρόκληση το γεγονός ότι οι εφοπλιστές διαθέτουν έναν τεράστιο στόλο και βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς ναυτιλιακής πυραμίδας, ενώ οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν διαρκή πίεση, με την ποινικοποίηση του επαγγέλματος, με τις ανεπαρκέστατες οργανικές συνθέσεις και την εντατικοποίηση της δουλειάς, με ανασφάλεια για το αύριο, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις όπως στα ποντοπόρα και άλλες κατηγορίες πλοίων που έχουν να ανανεωθούν από το 2010.

Ενώ η φορολογική «δικαιοσύνη» απλά καθορίζει ότι τα κέρδη των εφοπλιστών δεν φορολογούνται, πληρώνουν εθελοντικά όταν θέλουν, αν θέλουν και όσα θέλουν. Απολαμβάνουν 58 ειδικές φοροαπαλλαγές!

Μιλάμε για μεγάλη πρόκληση, παίρνοντας υπόψη ότι το 95% των φορολογικών εσόδων εισπράττεται από τα λαϊκά νοικοκυριά και το κεφάλαιο απολαμβάνει χαμηλή φορολογία ή φοροασυλία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Σε αυτήν τη στήριξη και την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών οφείλεται η ξέφρενη κερδοφορία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, που πλασάρεται σαν «θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας».

24ωρη πανελλαδική απεργία μέσα στον Νοέμβρη

Σήμερα το «δεν πάει άλλο» ακούγεται πιο δυνατά από την πλειοψηφία του λαού. Οι αγωνιστικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη φανερώνουν και νέες δυνατότητες για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η Κοινωνική Συμμαχία, μέσα στην οποία οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι νέοι, πρωταγωνιστούν για να μπουν περισσότερες δυνάμεις στην πάλη, να ορθωθούν εμπόδια, να καθυστερήσουν αντιλαϊκές εξελίξεις, να τσαλακώσουν την κυβερνητική πολιτική.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση στοχεύει το κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεδριάσουν τώρα και με σχέδιο να απευθυνθούν στους εργαζόμενους, πραγματοποιώντας Γενικές Συνελεύσεις έτσι ώστε με αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις να θέσουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις του κάθε κλάδου, που απευθύνουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με αφορμή και την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όπου υιοθετήθηκε η πρόταση της ΔΑΣ για κλιμάκωση της δράσης με 24ωρη απεργία μέσα στον Νοέμβρη.

Την οργάνωση και προετοιμασία απεργίας για την υπογραφή ΣΣΕ αποφάσισε το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ στη συνεδρίασή του 12 Σεπτέμβρη, «για να καθορίσουμε, να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε συντονισμό με σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα».

Παράλληλα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου μέσα στον Νοέμβρη.

Η πραγματική ελπίδα και προοπτική για τους συνταξιούχους και τα εργαζόμενα παιδιά μας, βρίσκεται στο στέριωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας και στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Η ΠΕΣ-ΝΑΤ σ’ αυτή τη μεγάλη υπόθεση, που θα κρίνει την πορεία των εξελίξεων, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της. Καθήκον όλων μας είναι το δυνάμωμα του σωματείου μας, η εγγραφή νέων μελών στην ΠΕΣ-ΝΑΤ.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις