Γράφει ο Κων/νος Κυδώνης
Τελικά διαψεύστηκαν όσοι επιχειρηματίες πίστευαν στο νησί μας ότι θα έβρισκαν συμπαράσταση και στήριξη στα προβλήματά τους από το νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Παντελή Λεγάτο. Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου απογοητεύτηκαν, αφού ένας άνθρωπος νεαρής ηλικίας και επιχειρηματίας που κινείται στην αγορά της Χίου δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή στα προβλήματα του κλάδου,και δεν στηρίζει όπως θα έπρεπε τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και γενικά τους επιχειρηματίες. Που όμως οφείλεται αυτό; Λόγω έλλειψης εμπειρίας, έλλειψης γνώσης του αντικειμένου ή λόγω έλλειψης χρόνου;
Οι καταστηματάρχες και επιχειρηματίες καλούνται να δώσουν τη ψήφο τους σε ορισμένους από το ψηφοδέλτιο που έχουν μπροστά τους στις εκλογές του Επιμελητηρίου, με σκοπό να τους εκπροσωπήσουν, κάτι δηλαδή περιμένουν (αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο επιμελητήριο, αλλά συμβαίνει και στην πολιτική).
Ο Παντελής Λεγάτος σαν νέος άνθρωπος θα έπρεπε να έχει άλλη νοοτροπία, προχωρημένες ιδέες και άλλους τρόπους συμπεριφοράς, απέναντι σε όλους τους επιχειρηματίες του νησιού μας και όχι να κάνει διακρίσεις. Μπορεί κάποιοι να τον στήριξαν, να τον ψήφισαν, δεν παύει όμως να είναι πρόεδρος όλων των επιχειρηματιών του νησιού, οι οποίοι δεινοπαθούν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα με τη βαριά φορολογία, το καθημερινό κυνηγητό από μεικτά κλιμάκια (ΔΟΥ, ΙΚΑ, επόπτη εργασίας, αγρονομία), ακόμα και από τη ζημιά που έχουν υποστεί από τις πολυεθνικές.
Φέτος, στη Χίο ο τουρισμός είχε κατακόρυφη πτώση. Ασφαλώς για αυτό ευθύνεται ένα σύνολο ανθρώπων. Μέσα σε αυτό το σύνολο ανήκει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, που έχει τη δική του ευθύνη. Όλοι πια αναμασούν συνεχώς την ίδια δικαιολογία.
«Πώς να έχουμε τουρισμό στο νησί μας χωρίς ένα αξιοπρεπές λιμάνι και αεροδρόμιο;».
Αλήθεια, άλλα νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Τήνος, η Σύρος και άλλα πολλά που έχουν μικρότερα αεροδρόμια, μικρότερα λιμάνια, γιατί από το Μάρτιο μέχρι και το Νοέμβριο γίνεται πατείς με, πατώ σε, από τους τουρίστες;
Ακούστε κύριοι δεν φταίει ούτε το λιμάνι, ούτε το αεροδρόμιο, ευθύνεστε εσείς! Διότι ουδέποτε προβάλλατε όπως άξιζε το τόπο μας. Η Χίος έχει τρομερές δυνατότητες να προσελκύσει τουρίστες τόσο για τα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχαιολογικά της μνημεία, όσο και για τις πανέμορφες παραλίες και τα χωριά της.
Στη Χίο δεν υπάρχουν καν συγκοινωνίες έστω τη θερινή περίοδο για να μπορούν να μετακινούνται οι κάτοικοι, αλλά και οι τουρίστες από τη Χίο στην Αμανή και αντίστροφα.
Ας ισχυριστούμε όμως ότι χωρίς λιμάνι και αεροδρόμιο όντως δεν μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο στο νησί μας. Εσείς τι έχετε κάνει για αυτά τα δυο μεγάλα ημιτελή έργα; Θα έπρεπε ένας ελεύθερος επαγγελματίας και σαν πρόεδρος του Επιμελητηρίου να πιέσετε και να ενδιαφερθείτε για τα προβλήματα του τόπου, φερειπείν το θέμα του νερού, που υπάρχει έλλειψη γενικά στο νησί μας παρόλο που υπάρχουν πηγές, όμως το νερό χάνεται στη θάλασσα.
Δεν προβληματίζεστε για την εγκατάλειψη της μαρίνας, για τα πανάκριβα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για το φοροκυνηγητό;
Αλήθεια τι προσφέρατε για τους επαγγελματίες της περιφέρειας του νησιού μας σε απομακρυσμένα χωριά; Τίποτα κ. Λεγάτο. Αφού λοιπόν το πρόβλημα έγκειται στο λιμάνι μας και στο αεροδρόμιο, σας ρωτάμε λοιπόν, αν είχαμε μεγάλο λιμάνι και έμπαιναν μέσα tankers και αν είχαμε μεγάλο αεροδρόμιο και προσγειωνόταν charters μπορείτε να μας πείτε σε ποιες ακριβώς υποδομές θα φιλοξενούνταν ο κόσμος που θα επισκεπτόταν το όμορφο νησί μας;
Θα μου πείτε και για όλα αυτά ευθύνομαι εγώ που είμαι ένα χρόνο πρόεδρος του Επιμελητηρίου;
Όχι βέβαια, αλλά αυτό το χρόνο που διατηρείτε την καρέκλα του προέδρου του Επιμελητηρίου τι ενέργειες έχετε κάνει; Έχετε προβεί σε κάποια ενημέρωση των επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στο τουρισμό;
Από την άλλη, το Επιμελητήριο Χίου ζητά από τους επιχειρηματίες να πληρώνουν ετησίως μια συνδρομή. Αλήθεια, τι συνδρομή είναι αυτή και τι υπηρεσίες προσφέρει το Επιμελητήριο στους επιχειρηματίες ώστε να την πληρώνουν; Ο κάθε επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει τις πράξεις, τις δαπάνες και τις δραστηριότητές της διοίκησης του Επιμελητηρίου.
Κλείνοντας, με την εμπειρία που διαθέτουμε το μόνο που θα πούμε είναι το εξής. Κάθε διοίκηση του Επιμελητηρίου θα πρέπει να έχει μια γενική άποψη, να βλέπει όλους τους επιχειρηματίες – μέλη ίσους και να προσπαθεί να δίνει νέες αναπτυξιακές ανάσες και ωφέλειες στους επαγγελματίες σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.