Σε ετοιμότητα οι εκπαιδευτικοί της Χίου να υποδεχθούν τη νέα σχολική χρονιά

Το πρώτο κουδούνι των σχολείων για την εκπαιδευτική χρονιά 2024 – 2025 αναμένεται να ηχήσει την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς από τα τέλη Αυγούστου με την πραγματοποίηση της Α’ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών αλλά και την τοποθέτηση νεοδιόριστων δασκάλων, οι οποίοι καλούνται στις σχολικές αίθουσες για ακόμη μια φορά, για ένα δημιουργικό έτος.

Ξεκινώντας, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, κ. Ρες Ιωάννης, έπειτα από τις πρώτες αναμενόμενες προσλήψεις, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Χίος θα υποδεχθεί 13 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, ενώ οι αναπληρωτές ανήλθαν στον αριθμό των 78, με αρκετούς από αυτούς να χωρίζονται στα γειτονικά νησιά Ψαρών και Οινουσσών, ενώ άλλοι αναλαμβάνουν τα καθήκοντα της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης. Ωστόσο, προβλέπεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, καθώς αναμένεται να επακολουθήσουν και επόμενες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, χάρη στη δημιουργία νέων κενών εξαιτίας της λήψης αδειών, της απόρριψης θέσης ή μη παρουσίασης σε αυτή.

Όσον αφορά τις σχολικές μονάδες του νησιού, για πρώτη φορά θα λειτουργήσει για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, πειραματικό νηπιαγωγείο και δημοτικό, με αυτά να απαντούν στις διευθύνσεις του 3ου και 2ου. Οι εγγεγραμμένοι μαθητές είναι αρκετοί ενώ οι περισσότερες θέσεις εκπαιδευτικών έχουν ήδη καλυφθεί, ενώ τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να αναλάβουν τα πόστα τους και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Θεαματική αύξηση φάνηκε και στην κάλυψη θέσεων παράλληλης στήριξης, η οποία πλέον καθίσταται απαραίτητη στις σχολικές αίθουσες, ενώ προβληματισμό παρουσίασε το γεγονός ότι το σχολείο της Βολισσού, παρά τις προσπάθειες που πραγματοποιήθηκα, μετετράπη σε μονοθέσιο έναντι του διθέσιου όπου ήταν, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού φοιτούντων, οι οποίοι ανέρχονται μόλις 6. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες του νησιού, φαίνεται πως δεν έχουν επηρεαστεί, καθώς η προαναφερθείσα αποτελεί την μοναδική μεταβολή ως προς την οργανικότητα των σχολείων.

Παρά τις αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών και τις τοποθετήσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, σύγχυση έχει προκαλέσει το γεγονός μη εύρεσης οικονομικής κατοικίας, καθώς οι εκπαιδευτικοί που κλήθηκαν να παρουσιαστούν εντός ολίγου χρονικού διαστήματος στις νέες τους θέσεις, αδυνατούν να βρουν στέγη σε προσιτές τιμές. Η σταδιακή αύξηση των ενοικίων, έρχεται αντιμέτωπη με τον περιορισμένο μισθό των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δυσανασχετούν και βρίσκονται κωλυόμενοι μεταξύ της ανάληψης υπηρεσίας και της  διαμονής τους. Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, μέσα από δημόσια ανακοίνωσή του η οποία προβλέπεται να απασχολήσει τους Δήμους, τις Περιφέρειες και με τελική κατεύθυνση το Υπουργείο Παιδείας, κατέθεσε πρόταση απόδοσης επιδόματος ενοικίου, για την οικονομική ελάφρυνση των εκπαιδευτικών.

Σχετικές δημοσιεύσεις