Η απόφαση του Πρωθυπουργού να προταθεί η κυρία Σακελλαροπούλου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα δεκαετία, σε μια νέα εποχή, σε μια χώρα που βγαίνει από μια δεκαετή κρίση και ελπίζει σε μια εθνική αναγέννηση. Τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει αυτή την εθνική αναγέννηση. Η πρότασή μας για να έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια επιλογή ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική. Ελπίζουμε να τη θεωρήσουν έτσι και οι άλλες πτέρυγες της Βουλής.
Το Σύνταγμα και η πολιτική παράδοση των τελευταίων δεκαετιών αναδεικνύουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που προτείνεται από τον Πρωθυπουργό, πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά ευρύτερης συναίνεσης. Αυτό επιδιώξαμε κι εμείς από την αρχή. Δεν είναι μέσα στις πρόνοιες του Συντάγματος και της παράδοσης το στρίμωγμα των πολιτικών αντιπάλων, αλλά η δυνατότητα οικοδόμησης μιας συναίνεσης γύρω από το πρόσωπο το οποίο καλείται να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή του Πολιτεύματος, που προβλέπει το Σύνταγμα. Επομένως, αυτό ήταν το βασικό πνεύμα που πρυτάνευσε, αλλά πολύ σημαντικά είναι και τα άλλα χαρακτηριστικά των συμβολισμών: Γυναίκα, νέα εποχή, νέα δεκαετία, μετά από μια δεκαετή κρίση. Όλα αυτά τα στοιχεία πιστεύουμε, στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, θα τα αναγνωρίσουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα και θα έχουμε μια ευρεία συναίνεση.
Εμείς περιμένουμε, σήμερα, τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Ήδη το Κ.Κ.Ε. έχει από χθες τοποθετηθεί αρνητικά. Σεβαστό. Θα γίνει η διαδικασία που προβλέπεται στη Βουλή δια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και επομένως θα έχουμε την πρόταση στη Βουλή. Ενδέχεται την επόμενη εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη να έχουμε συζήτηση στη Βουλή για την πρώτη ψηφοφορία και ελπίζουμε να είναι και η τελευταία.
Για μεταναστευτικό
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό. Και θα ήθελα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Να πάμε λίγο από την αρχή. Τι πρόσφερε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τίποτα. Διόγκωσε το πρόβλημα γιατί δεν είχε τα σωστά συστατικά η πολιτική.
Πριν από έξι μήνες αποφασίσαμε να βάλουμε σε κίνηση ένα σχέδιο το οποίο έχει τέσσερις άξονες. Πρώτον είναι η φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Τρίτον είναι οι αυξημένες επιστροφές. Τέταρτον είναι η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, τη στιγμή που διεθνοποιούμε το πρόβλημα και αποσυμφορίζουμε τα νησιά. Στο πρώτο εξάμηνο, λοιπόν, προσπαθήσαμε να βάλουμε περιεχόμενο σ’ αυτούς τους τέσσερις άξονες. Τι έγινε αυτό το διάστημα: Ο νόμος για την επιτάχυνση του ασύλου, που επιτρέπει τις αυξημένες επιστροφές είναι σε ισχύ. Η αρμοδιότητα ήταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε τη δουλειά του. Βάλαμε τα θέματα της αποσυμφόρησης των νησιών και, ταυτόχρονα, της στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Έγινε το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη» από το Υπουργείο Εσωτερικών με τον κ. Θεοδωρικάκο και πλέον υπάρχει κάτι έτοιμο. Έχουμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή ένα αυτοκίνητο με ρόδες και βάζουμε στη θέση του οδηγού έναν Υπουργό, που έχει πλέον όλο αυτό το περιεχόμενο έτοιμο για να προχωρήσει, για να έχουμε πιο γρήγορη ταχύτητα στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Είναι μια κίνηση αποφασιστικότητας και σοβαρότητας ότι επιλέγεται ως Υπουργός ένα πρόσωπο, το οποίο κατάγεται από την Χίο. Συνομιλεί καθημερινά με τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής και ξέρει καλύτερα από τον καθένα ποια είναι τα προβλήματα και πώς μπορεί να προχωρήσει καλύτερα το κυβερνητικό σχέδιο. Και όσον αφορά τα άλλα θέματα των αρμοδιοτήτων, να πω το εξής: Ότι ο εθνικός συντονιστής, που έχει να κάνει με τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Στεφανής, παραμένει. Ο κ. Κουμουτσάκος, που είχε τη διεθνή πτυχή του θέματος, παραμένει και θα έχει τώρα τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης και της αναθεώρησης των διαδικασιών του Δουβλίνου. Άρα, θέλω να πω ότι σημασία έχει το σχέδιο και κάθε φορά κάνουμε τις κινήσεις που απαιτείται, ώστε να λειτουργεί πιο γρήγορα.
Είχαμε πει για την αποσυμφόρηση των νησιών με την μετακίνηση 20.000, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο χρονικό διάστημα του 2020. Είχαν γίνει 9.000, μένουν οι 11.000 για την αποσυμφόρηση των νησιών. Εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός ότι υπήρχαν κενές θέσεις σε υφιστάμενες δομές. Προχωρήσαμε τις διαδικασίες των διαγωνισμών για τα ξενοδοχεία και τις υπόλοιπες θέσεις που υπήρχαν διαθέσιμες.
Οι τοπικές αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της χώρας και στα νησιά. Στα νησιά το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχει υπάρξει μια αύξηση των ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί, σε αυτές τις άναρχες δομές. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εμπιστοσύνη. Εμείς λέμε ότι θα φτιάξουμε τις κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους όσους μας ακούν εκεί. Οι ανοιχτές άναρχες δομές που υπάρχουν σήμερα, θα κλείσουν. Στην ενδοχώρα οι αντιδράσεις που υπάρχουν, έχουν να κάνουν με την κατανομή. Εμείς έχουμε πει ότι θα σεβαστούμε το όριο του 1% που έχουμε θέσει σε επίπεδο Περιφέρειας και δεν θα ξεφύγουμε από αυτό. Δεν θα ξεφύγουμε απ’ αυτό το όριο και δεν θα υπάρξουν άλλες μετακινήσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές ο στόχος μας είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι σε πλήρη λειτουργία και η διαδικασία των επιτροπών, που θα επιτρέψουν τις αυξημένες επιστροφές. Έχουμε πει 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020, ενώ στα 4,5 χρόνια είχαν γίνει 1.806. Έχουμε και τη διαδικασία των κλειστών κέντρων, που ξεκινάει η κατασκευή τους άμεσα, με στόχο, όπως είχαμε θέσει, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αυξημένες ροές μέσα στο Καλοκαίρι.
Για τη διάσκεψη του Βερολίνου
Εμείς δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας. Είπαμε από την αρχή ότι ήταν μια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2015. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν έδωσε τότε προτεραιότητα σε αυτό, με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουμε στις προηγούμενες συναντήσεις. Αυτό που κάναμε εμείς τώρα, είναι ότι δηλώσαμε το ενδιαφέρον μας και δημόσια ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε και ιδιωτικά στις επικοινωνίες μας μέσω της διπλωματικής οδού και όχι μόνον. Δεν κατέστη δυνατόν να είμαστε σε αυτή τη συνεδρίαση της Κυριακής. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την περιοχή μας γιατί θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί.
Όταν δεν είσαι εσύ αυτός ο οποίος συμμετέχει από την αρχή σε μια διαδικασία για να καθορίζεις ποιοι προσκαλούνται, δεν μπορείς να επιβάλεις και τη συμμετοχή σου. Αυτό ξεκίνησε από το 2015. Αυτό που θέλουμε τώρα -και συνεχίζουμε να το λέμε- είναι ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την περιοχή μέσω άλλων καναλιών, είτε διμερών, είτε πολυμερών.
Για τα ελληνοτουρκικά
Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να είναι προκλητικός, δεν σημαίνει ότι είναι και πιο ισχυρός. Η τουρκική προκλητικότητα έχει αποδοκιμαστεί και έχει μπει στο περιθώριο από όλους τους παγκόσμιους «παίχτες», συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων, των Αμερικανών, των Ρώσων, όλων των χωρών της περιοχής. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, το γεγονός ότι υπάρχει μια άκυρη «συμφωνία» ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον κ. Σάρατζ και την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Επομένως, χτίζοντας πάνω σε αυτά τα δύο, προχωρούμε για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γι΄ αυτό. Γι΄ αυτό να είναι όλοι σίγουροι. Επαναλαμβάνω, το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει πιο ισχυρό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική, ούτε για κομματικές αντιπαραθέσεις. Επομένως, με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση εμείς θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί.