Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση ικανοποιεί τις ποιο ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών αλλά και των μεγάλων εργοδοτών της χώρας.
Οι επιλογές της είναι όλες σε βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση δημιουργεί επιχειρήσεις δυο ταχυτήτων αυτές που θα τηρούν την ΣΣΕ και αυτές που θα εξαιρούνται. Με αποτελέσματα αρνητικά για τους εργαζόμενους με μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας ειδικά στις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τη τήρηση των συμβάσεων εργασίας λόγο ανταγωνισμού.
Με το νομοσχέδιο αυτό μεταλλάσσετε το Εργατικό Δίκαιο, από δίκαιο προστασίας του εργαζομένου σε δίκαιο προστασίας των κακόπιστων εργοδοτών. Ένα νομοσχέδιο χωρίς διάλογο, που αποκλείει τους εργαζόμενους από αυτόν τον διάλογο.
Εξαιρεί από τις κλαδικές συμβάσεις τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας με μνημόνια, κόκκινα δάνεια και δεκαετή κρίση.
Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα σε όλες της διαπραγματεύσεις ο ισχυρός είναι πάντα ο εργοδότης. Με δεδομένο μάλιστα ότι σε άρθρο του νομοσχεδίου περιορίζει δραστικά την προσφυγή στη διαιτησία (ΟΜΕΔ).
Στο ίδιο άρθρο δίδεται η δυνατότητα να γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για την κήρυξη Απεργίας αλλά με τους όρους που θέτει ο εκάστοτε Υπουργός.
Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο εξουσιοδοτική διάταξη προς τον Υπουργό να ρυθμίζει κάθε θέμα σχετικά με το μητρώο, ιδίως σε σχέση με την αντιπροσώπευση συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών. Εξουσιοδοτεί τον Υπουργό να αποφασίζει αν η ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ η ΓΣΕΕ και οι κλαδικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές και μπορούν να υπογράφουν τις εθνικές και κλαδικές συμβάσεις. Όλα στο έλεος του Υπουργού μας γυρίσουν σε καθεστώτα που ίσχυαν πριν 50 χρόνια για να κυριαρχήσουν οι ισχυροί.
Δίνεται η δυνατότητα η επιχειρησιακή σύμβαση να κυριαρχήσει ακόμα και της εθνικής ειδικά στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Ακόμα και αν το επιχειρησιακό σωματείο έχει το σθένος να μην συμφωνήσει τότε ο Υπουργός θα καθορίσει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που θα εξαιρούνται.
Με την νέα ρύθμιση η κυβέρνηση περιορίζει δραστικά την προσφυγή των εργαζομένων στην Υποχρεωτική διαιτησία του ΟΜΕΔ για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας.
- Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής και απ’ αξιωμένης εργασίας .
- Ανάπτυξη δεν γίνεται με μειωμένους μισθούς και απ’ αξιωμένες συμβάσεις.
- Ανάπτυξη γίνεται με μισθούς που καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες.
Το Εργατικό Κέντρο Χίου καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα σε
συγκέντρωση διαμαρτυρίας
στον χώρο του Εργατικού Κέντρου
την Τετάρτη 25/9/2019 στις 18.30
και την Παρασκευή 27/9/2019 στις 18.30 σε εξόρμηση στους χώρους εργασίας και την αγορά της πόλης μας για την ενημέρωση του λαού.