Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα

 

* Η απογραφή του πληθυσμού της χώρας, κάθε 10 χρόνια, είναι μια σημαντική διαδικασία, που -σε συνάρτηση με το παρελθόν- προοιωνίζει το μέλλον του τόπου. Από την απογραφή εξαρτώνται πολλά ζητήματα: Οι οικονομικές πιστώσεις που διαθέτει το κράτος σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της χώρας. Είναι οι λεγόμενοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) και η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.) με τα οποία χρηματοδοτούνται τα έργα όλων των Δήμων και καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας της τοπικής Αυτοδιοίκησης (μισθοί εργαζομένων, ανελαστικές δαπάνες, έξοδα λειτουργίας δομών, σχολείων, υπηρεσιών. Επίσης, η εκτέλεση έργων ανά πόλη, κοινότητα και οικισμό). Πολύς κόσμος δεν έχει απογραφεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εμφανιστεί αρκετά μειωμένος ο πληθυσμός του νησιού μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακόμη, θα καταργηθεί η μια εκ των δυο βουλευτικών εδρών (ως λέγεται – εάν ΄΄πέσουμε΄΄ κάτω από τις 50.000 κατοίκους στο Νόμο Χίου, πράγμα πιθανόν, εάν δεν απογραφούν όλοι οι κάτοικοι έως τον τελευταίο). Για το ζήτημα αυτό δεν είδαμε να ΄΄ιδρώνει το αυτί΄΄ κανενός κόμματος, αλλά στο μέλλον –όταν το μονοπώλιο θα οδηγεί κάθε κάτοικο στο εναπομείναν (μοναδικό, πλέον, τότε) βουλευτικό γραφείο για τα … ειωθότα (βλέπε ΄΄παρακάλια΄΄)– θα το νιώσουν, αλλά θα είναι αργά !!!  Το βασικότερο όλων, η Χίος θα χάσει πολλά χρήματα, όπως και θέσεις εργασίας μελλοντικά, εάν δεν απογραφεί όλος ο πληθυσμός. Η αλήθεια είναι ότι, και στη διαδικασία απογραφής του πληθυσμού, η κυβέρνηση τα έκανε ΄΄μούσκεμα΄΄. Δεν είναι δυνατόν να ζητάς από τους πολίτες (ειδικά όσους είναι άνω των 60 ετών) να απογραφούν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, που απαιτούν μια σχετική εξοικείωση. Στείλτε απογραφείς σε κάθε σπίτι, να ελέγξουν και επιβεβαιώσουν εάν έχει απογραφεί ο πληθυσμός και σε αρνητική περίπτωση απογράψτε τον ΤΩΡΑ, δια ζώσης, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ !

*Το ανέφερα και στο προηγούμενο σημείωμά μου, προ εικοσαημέρου, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Ντροπή και μόνο αισθάνεται κανείς όταν πληροφορείται, μάλιστα για πολλοστή φορά, από τα ΜΜΕ, τις ελλείψεις προσωπικού που καταγράφονται στο Νοσοκομείο μας, με αποτέλεσμα ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα, να υπηρετεί μόλις μια βάρδια οδηγού και πληρώματος προκειμένου να μεταφέρει ασθενή προς νοσηλεία. Δηλαδή, εάν υπάρξουν δύο ή τρία περιστατικά ταυτόχρονα –απόγευμα ή βράδυ ή αργία– στην κεντρική Χίο (π.χ. ένα καρδιακό, ένα εγκεφαλικό και ένα χτύπημα από τροχαίο ή πτώση από ύψος) τι θα γίνει; Ας δει, λοιπόν, αυτά ο Χιώτης Υπουργός και κυβερνητικός βουλευτής και ας αφήσει την πολιτική πειθούς περί δομών. Κατάντια εν έτει 2022 να συζητάμε για τα αυτονόητα. Κάποτε, συζητούσαμε για την έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου στη Βολισσό ή/και τα Καρδάμυλα, σήμερα συζητάμε το ίδιο και για αυτό καθαυτό το Νοσοκομείο !  Έλεος ! Βέβαια -για να είμαστε ειλικρινείς- και στην προηγούμενη κυβέρνηση τα ίδια είχαμε, όχι ότι άλλαξε κάτι ουσιαστικά ! Συνεπώς, ας μην υπεραίρονται οι του ΣΥΡΙΖΑ διότι επί των ημερών τους ίσως ήταν και χειρότερα σε πολλά ζητήματα !

*Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα, η απορροφητικότητα του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2021 έφθασε τα 18,2 εκατομμύρια Ευρώ. Το ποσοστό αύξησης που καταγράφεται στην απορρόφηση πόρων είναι της τάξεως του 32 %, τη χρονική περίοδο 2019-2021. Στις 31-12-2021 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προγραμματικής περιόδου 2021-2025, με προϋπολογισμό 102 εκατομμύρια Ευρώ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις εν εξελίξει ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές. Ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης εξέφρασε την ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του προς όσους εργάστηκαν γι΄ αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Να επισημάνουμε ότι, το έτος 2018 η απορροφητικότητα ήταν στα 11,6 εκατομμύρια Ευρώ, το 2019 στα 13,8. Ακολούθως το 2020 ανέβηκε στα 17,2 και το 2021 στα 18,2 εκατομμύρια Ευρώ. Συγχαρητήρια κι από εμάς ! Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φαίνεται να έχει ολοένα και αυξανόμενη, ανοδική τάση !

*Μιας ο λόγος για τα Περιφερειακά, να αναφέρουμε ότι, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, τις τελευταίες ημέρες υπέγραψε: 1) την ανάθεση μελέτης <<Εκπόνησης Γεωτεχνικής Έρευνας- Πάρκινγκ Αεροδρομίου Χίου>>, αμοιβής 32.488 Ευρώ, για την κατασκευή χώρου στάθμευσης στο Αεροδρόμιο Χίου,  2) τη σύμβαση κατασκευής έργου <<Αποκατάσταση επαρχιακών οδών πρόσβασης στους οικισμούς Καμπιά- Λεπτόποδα Χίου>>, προϋπολογισμού 256.058 Ευρώ, 3) την σύμβαση κατασκευής έργου <<Συγκράτηση πρανών για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων, βορειοδυτικής Χίου>>, συνολικής δαπάνης 97.197 Ευρώ. 4) την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΄΄ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2014-2020΄΄ που αφορά την <<Μελέτη αναβάθμισης και επέκτασης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου>>, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 460.391 Ευρώ.

Νομίζω πως, είναι ηλίου φαεινότερο ότι, στη Χίο, πνέει ένας νέος, διαφορετικός ΄΄αέρας΄΄ δημιουργίας, σε σχέση με το παρελθόν, στα της Περιφέρειας.

*Συνεχίζονται οι επισκέψεις στα χωριά των Χιωτών Αντιπεριφερειαρχών και του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Τελευταίοι σταθμοί σε Καρδάμυλα, Νένητα, Διδύμα, Λιθί, Ελάτα. Θα γίνει επίσκεψη σε όλες τις έδρες των πρώην <<Καποδιστριακών>> Δήμων και στα περισσότερα χωριά. Ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα και την προτροπή του Περιφερειάρχη μας για άμεση επαφή με τον κόσμο και την εξεύρεση λύσεων στα όποια ζητήματα προκύπτουν, συνεχίζουμε δυναμικά και συλλογικά για το καλό της Χίου και μόνον, παρακάμπτοντας κομματικές αγκυλώσεις και μικροπολιτικά προσωπικά συμφέροντα.

*Τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκα, για μια ακόμη φορά, την ιματιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, στον Άγιο Στέφανο Κλειδούς Βροντάδου. Και πάλι διαπίστωσα το μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελείται από τις εθελόντριες κυρίες, που επιμελούνται τα ενδύματα κ.α. είδη, που διατίθενται δωρεάν σε εμπερίστατους συμπολίτες μας, με την καθοδήγηση των εντεταλμένων -από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Μάρκο- πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Τσουκαλά. Συγχαρητήρια για την όλη αξιέπαινη δράση ! Λόγω της πανδημίας η ιματιοθήκη δέχεται επισκέπτες και κοινό, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (ραντεβού) και εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της. Εύγε στους συντελεστές λειτουργίας της !

*Κλείνοντας για σήμερα, ήθελα να σχολιάσω το περιστατικό με τη διαθεσιμότητα καθηγητή, ο οποίος –υπηρετώντας σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεγάλης πόλης στη χώρα μας– εξέφρασε την απορία του σε μαθητή που προσήλθε στο μάθημα με γυναικεία φούστα ! Καταρχάς, να επισημάνω ότι, δεν με φοβίζει η διαφορετικότητα ούτε αντιδρώ με αντιπερισπασμό έναντι οποιουδήποτε. Όμως, ο σεβασμός οφείλεται από και προς κάθε πλευρά και όχι μονομερώς. Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Κανέναν δεν κατηγορώ, αλλά και δεν δέχομαι να φιμώνεται ο λόγος κανενός, εάν αυτός ο λόγος είναι ευπρεπής και κόσμιος προς τους άλλους. Άλλο η ανοχή και μακροθυμία και άλλο η φίμωση και ο ρατσισμός (εκατέρωθεν). Στην εποχή μας τείνουν οι όροι να αντιστραφούν και να πάμε από το ένα στο άλλο άκρο ! Ασφαλώς και δεν έχουν φύλο τα ρούχα ! Διότι φύλο έχουν αυτοί που φορούν (φέρουν) τα ρούχα, που τους εκφράζουν ! Εγώ, επειδή είμαι κήρυκας του θείου λόγου, έχω μάθει να κηρύττω την αγάπη, την δικαιοσύνη αλλά και την ΑΛΗΘΕΙΑ που πηγάζει από την Αγία Γραφή και την παράδοση της Εκκλησίας μας. Γι΄ αυτό και αντί οποιουδήποτε άλλου λόγου θα μιλήσω με δύο χωρία από την Αγία Γραφή και το Κανονικό Δίκαιο (Παράδοση) της Εκκλησίας μας (και όποιος καταλάβει, κατάλαβε !): 1) <<Ουκ έσται σκεύη (ενδύματα) ανδρός επί γυναικί, ουδέ μη ενδύσηται ανήρ στολήν γυναικείαν, ότι βδέλυγμα Κυρίω τω Θεώ σου εστί πας ο ποιών ταύτα>> (Δευτερονόμιον  ΚΒ΄, 5)    &  2) <<Μηδένα άνδρα γυναικείαν στολήν ενδιδύσκεσθαι ή γυναίκα την ανδράσιν αρμόδιον>> (62ος Κανόνας της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου).

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Έως τότε, υγιαίνετε και έρρωσθε !!!-

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.