Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα – Νο. 146

Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου:

*Μέχρι πριν λίγα χρόνια όλοι μιλούσαν για απορρόφηση κονδυλίων για έργα ανάπτυξης στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Σήμερα, πλέον, με την ραγδαία κλιματική αλλαγή (βλέπε διαστροφή της φύσης εκ μέρους του ανθρώπου, που επηρέασε βίαια την ομοιόστασή της), η απορρόφηση των μεγάλων αυτών κονδυλίων πρέπει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση ουσιαστικών έργων που αφορούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αναχαίτιση των ακραίων φυσικών φαινομένων. Με δυο λόγια, αυτό που επείγει είναι η εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων που θα μας σώσουν από τις πλημμύρες του χειμώνα και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, που θεωρούνται πια δεδομένα κάθε χρόνο. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να προετοιμάζεται, όπως και τα συναρμόδια Υπουργεία: Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών. Αναμένουμε αποτελέσματα!

*Δεδομένου ότι, πέρασαν πέντε (5) ολόκληρα χρόνια και δεν υπήρξε καμία απολύτως θετική εξέλιξη στην ίδρυση και δημιουργία Παιδικού Σταθμού στη Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων (με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δεκάδες γονείς με μικρά παιδιά στην εν λόγω περιοχή), καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει και με ποιο χρονοδιάγραμμα. Τα λάθη και τις ολιγωρίες της προηγούμενης δημοτικής Αρχής ας μην συνεχίσει και η σημερινή. Είναι κρίμα!

*Το αυτό θα πούμε και για την εκμίσθωση του χώρου της Δασκαλόπετρας. Χρόνια ακούμε για την αξιοποίηση του και χρόνια δεν βλέπουμε τίποτα. Εάν δεν γίνει κάτι μέσα και σε τούτη την αυτοδιοικητική περίοδο, μην περιμένετε να προχωρήσει κάτι όταν θα έχουν τελειώσει τα ΕΣΠΑ κλπ. χρηματοδοτικά εργαλεία (που ολοκληρώνονται το 2028). Τουλάχιστον, αντί να είναι ο χώρος επί δεκαετίες ανενεργός, ας δοθεί σε κάποιο ιδιώτη να πάρει ζωή ο τόπος και να χαίρεται και ο κόσμος που τον επισκέπτεται (και που το καλοκαίρι είναι πολύς).

*Καλά κι ωραία όσα λέγονται για την επανέναρξη εργασιών στο έργο του αεροδρομίου. Μήπως μπορεί κάποιος να μας πει τι θα γίνει και με το δικαστικό μέγαρο; Διότι από την πλευρά του δρόμου φαίνεται σοβαντισμένο, αλλά από την πίσω είναι ακόμη καρά γιαπί… Θα συνεχιστούν οι εργασίες ή θα κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος με ότι αυτό συνεπάγεται; Οι χρονικές (δημόσιες) δεσμεύσεις που κατά περιόδους δίδονταν; Αισθάνεται την ανάγκη κάποιος να εξηγήσει τι συμβαίνει;

*Πραγματικά χαίρομαι όταν βλέπω να υλοποιούνται έργα (μεγάλα είτε μικρά) που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αρκετά τέτοια βλέπω να γίνονται στη γειτονική Λέσβο, αλλά και τη Σάμο και φέρουν τη σφραγίδα του αεικίνητου και ακάματου Περιφερειάρχη μας κ. Κώστα Μουτζούρη. Παρεμβάσεις σε αθλητικούς, σχολικούς και αρχαιολογικούς χώρους, που υλοποιούνται σε σύντομο χρόνο με μέριμνα και της Περιφέρειας. Ελπιδοφόρο σημάδι.

*Εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πολίτες της χώρας μας και να συμβάλλει στο επίπεδο των παρεχόμενων Υπηρεσιών προς αυτούς, θα πρέπει να κοιτάξει ορισμένα απλά πράγματα, που όμως κανένας δεν δίνει σημασία από τους καρεκλοκένταυρους των Αθηναϊκών δροσερών γραφείων που εδρεύουν. Τι να την κάνω εγώ (ο απλός, μέσος, πολίτης) την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον κυβερνοχώρο, όταν δεν έχουν επιλυθεί απλά ζητήματα της καθημερινότητας που αντιλαμβάνεται η κοινή λογική. Φέρνω τρία παραδείγματα:

1). Σε διαμέρισμα κλειστό, που δεν κατοικείται και έχει μηδενική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, έφθασαν δυο λογαριασμοί για πληρωμή. Ως γνωστόν, εδώ και αρκετό καιρό, οι λογαριασμοί εκδίδονται πλέον κάθε μήνα (όχι τετράμηνο, όπως στο παρελθόν). Δηλαδή κάθε λογαριασμός είναι εκκαθαριστικός (όχι έναντι). Για μεν τον μήνα Απρίλιο ήλθε ποσό 25 Ευρώ προς εξόφληση, για δε τον μήνα Μάιο ήλθε ποσό 50 Ευρώ, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα αύξηση 100 %. Αυτά πρέπει να δει η κυβέρνηση κι έπειτα τα υπόλοιπα “υψηλού” επιπέδου! Ας φροντίσει να μπορεί ο πολίτης να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά του με αξιοπρέπεια και μετά να του πουν για τα υπόλοιπα! Σε ποιο κράτος έγινε φέτος 100 % αύξηση ρεύματος; Και όπως -κατά κόρον-διαβάζουμε στα ΜΜΕ επίκειται και νεότερη εντός του έτους! Μετά μην ψάχνονται εάν το 28 % γίνει στις επόμενες εκλογές π.χ. 23 %…

2). Κάποιος άνθρωπος απεβίωσε και είχε στο όνομά του μια τηλεφωνική γραμμή (με δυο λόγια έναν αριθμό τηλεφώνου). Με τον συμψηφισμό κατανάλωσης που έκανε η εταιρία κατά τον μήνα του θανάτου του, πρέπει να επιστραφεί στους συγγενείς του ποσό 20 Ευρώ. Όμως, τους ζητούν πιστοποιητικά από 3 διαφορετικές Υπηρεσίες, το κόστος των οποίων είναι -επίσης- 20 Ευρώ. Και ρωτώ: Αξίζει τον κόπο οι συγγενείς να υποστούν όλη αυτή τη διαδικασία (εργατοώρες, τρέξιμο, κλπ), ώστε τελικά να πάρουν πίσω ότι ήδη προπληρώσουν ή να μην κάνουν τίποτα;

3). Σε χωριό της νότιας Χίου κάποιος πολίτης επεχείρησε να προβεί σε τακτοποίηση των αγροτεμαχίων που κληρονόμησε, στο Κτηματολόγιο. Τον ενημέρωσαν ότι, θα πρέπει να προβεί σε δικαστική διαδικασία το κόστος της οποίας υπερβαίνει τα 1200 Ευρώ. Όμως η αξία των αγροτεμαχίων δεν υπερβαίνει τα 1.200 Ευρώ. Τι να κάνει; Να τα διεκδικήσει ή να τα εγκαταλείψει;

Αυτά τα απλά ζητήματα, που η κοινή λογική μπορεί να επιλύσει, μπορούν να διαχειριστούν και διεκπεραιώσουν οι ιθύνοντες;

*Το μεταφέρω αυτούσιο, από την εφημερίδα «Καθημερινή» (στήλη «Θεωρείο») της Κυριακής 16 Ιουνίου ε.ε.: «Αυτοπρόταση: Ένας από τους “υπουργοποιήσιμους” βουλευτές που έπαιζε σε όλα σχεδόν τα ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν στην πραγματικότητα ποτέ στη λίστα Μητσοτάκη για να μπει στο υπουργικό. Όταν ρώτησα πώς παίζει το όνομά του, η απάντηση από το Μαξίμου ήταν πως «αυτοπροτείνεται», ικανοποιώντας έτσι τον εαυτό του». Ποιον, άραγε, εννοεί; Απορίας άξιον.

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Ευελπιστούμε, η θερινή ραστώνη (που νωρίς φέτος ξεκίνησε) να μην επηρεάσει την κοινωνική ζωή, αλλά να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για τα τεκταινόμενα. Υγεία, χαρά και υπομονή!-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.