* Οι ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφθεί κανείς τις ομορφιές του τόπου του, αλλά και να θαυμάσει για μια ακόμη φορά τον πολιτιστικό, λαογραφικό, ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο που αυτός διαθέτει. Κάθε τόπος, στην Ελληνική επικράτεια, έχει τη δική του ιστορία και παράδοση.
Προσωπικά, τις ημέρες αυτές, μια ολιγοήμερη άδεια μού έδωσε τη δυνατότητα να αφιερώσω τρία (3) ολόκληρα πρωινά στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», μελετώντας τις εφημερίδες της Χίου, της δεκαετίας του 1970, αναζητώντας στοιχεία και πληροφορίες για γεγονότα της εποχής. Μια περιήγηση με τα παιδιά μου στη Συλλογή Φιλίππου Αργέντη και την αίθουσα Γεωργίου Μιχ. Θεοτοκά στάθηκε αφορμή να έχουν μια πρώτη στενότερη επαφή με τον λαογραφικό και ιστορικό πλούτο του νησιού μας. Στο πωλητήριο της Βιβλιοθήκης υπάρχουν εξαιρετικές σπάνιες εκδόσεις, κάρτες, γκραβούρες, κ.α., που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Τρέξτε να τις δείτε, έχουν απομείνει λίγα αντίτυπα (π.χ. το τρίτομο έργο του Αρχιμ. Ιωάννου Ανδρεάδη «Ιστορία της εν Χίω Ορθοδόξου Εκκλησίας» -των εκδόσεων Αφών Βλάσση- δεν μπόρεσα να βρω στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, για να το αγοράσω, ακόμη ούτε στον ίδιο τον εκδοτικό οίκο που το εξέδωσε και το βρήκα στη Βιβλιοθήκη μας ! Το ίδιο και το «Βίος και Μαρτύριο του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος Φραγκιάδου» του συμπατριώτη μας, Πανεπιστημιακού Καθηγητού Θεολογίας Νικολάου Κρουσουλούδη. Όπως και το μικρό εγχειρίδιο «Μικρασιατικά» του Μιχαήλ Μηνιώτη. Ήσαν εκδόσεις που χρηματοδότησε η Εφορεία των Σχολείων της Χίου πριν 35-40 χρόνια).
*Και στο παρακείμενο -της Βιβλιοθήκης «Κοραής»- Γυμνάσιο Αρρένων Χίου (νυν 1ο Γυμνάσιο) λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής και Ιστορίας. Δημιουργημένο με μεράκι, από καθηγητές του σχολείου, με ζήλο και επιμέλεια, αγάπη για τον τόπο και την ιστορία του. Λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 10.00- 12.30΄το πρωί. Επισκεφθείτε τον χώρο με τα παιδιά σας να δείτε τι εξαιρετική δουλειά έχουν κάνει οι άνθρωποι που αγαπούν το μουσείο (επί το πλείστον καθηγητές, είτε εν ενεργεία είτε συνταξιούχοι) και να θαυμάσετε σπάνια κειμήλια της Χίου, ιστορικά ντοκουμέντα, όργανα φυσικής, σπάνια βιβλία, πετρώματα, κ.α. Το σχολείο αυτό συγκινούμαι οσάκις επισκέπτομαι, διότι ήταν το σχολείο μου και αφιέρωσα εκεί (όπως και απέναντι, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο – τότε 1ο και παλαιότερα Αστική Σχολή της Χίου) το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής μου ζωής.
Μιας δε ο λόγος για Μουσείο εντός σχολείου, να σημειώσουμε -για μια ακόμη φορά- ότι η Χίος διαθέτει και Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο «Βούρειο» Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων, το οποίο ίδρυσε και οργάνωσε ο εξαίρετος συμπολίτης μας, διδάσκαλος Λουκάς Αμπελιώτης, Πρόεδρος του Συλλόγου «Γ. Βούρος» Λιβαδίων. Επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης.
*Άλλοι τρεις χώροι, στο νησί μας, που είναι αδιανόητο να είναι κάποιος Χιώτης και να μην έχει επισκεφθεί είναι: α) το μουσείο μαστίχας στο Πυργί, β) το σπήλαιο «Συκιάς» στους Ολύμπους και γ) το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος. Μάλιστα οι δύο πρώτοι μπορούν να συνδυαστούν μαζί, σε συνάρτηση με ένα θαλασσινό μπάνιο στον «Μαύρο Γυαλό» στον Εμπορειό Πυργίου ή την «Αγία Δύναμη» Ολύμπων. Επίσης, με έναν καφέ στην πλατεία Πυργίου όπου μπορούν να επισκεφθούν τον Βυζαντινό Ναό των Αγίων Αποστόλων (μουσειακός χώρος). Πηγαίνετε τα παιδιά σας να τα δουν! Διακοπές μπορεί κανείς να κάνει και στον τόπο του, δίχως να έχει να “ζηλέψει” τίποτε από τους άλλους τόπους! Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, όπου λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και της πανδημίας του κορονοιού, οφείλουμε να είμαστε περισσότερο “μαζεμένοι”!
*Πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου, στο λιμάνι της Χίου, με πρωτοβουλία και μέριμνα του Δήμου Χίου, η τελετή αναπαράστασης της πυρπόλησης της Τουρκικής ναυαρχίδας του “καπουδάν πασά” (αρχιναυάρχου) Καρά Αλή από τον Ψαριανό μπουρλοτιέρη Κωνσταντή Κανάρη. Ήταν μια όμορφη βραδιά, άρτια οργανωμένη και συγκίνησε αρκετό κόσμο. Συγχαρητήρια ! Ως γνωστόν, κάθε χρόνο, κάτι ανάλογο πράττει ο Δήμος Σπετσών στα «Μιαούλεια» (την τελευταία Κυριακή του Ιούνη), ο Δήμος Μεσολογγίου (την Κυριακή των Βαιών), ο Δήμος Ερεσού-Αντίσσης (νυν Δυτικής Λέσβου) εντός της θερινής περιόδου, κλπ. Στη Χίο, ήταν κάτι που έλειπε. Η πυρπόληση της ναυαρχίδας από τον Κανάρη έγινε στις 7 Ιουνίου 1822. Καλό θα ήταν να γίνεται η αναπαράσταση κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή (ή την πλησιέστερη προς αυτή ημερομηνία). Δεν πρόκειται για περιττό έξοδο, αλλά για απότιση φόρου τιμής και μνήμης στο ηρωικό κατόρθωμα του μπουρλοτιέρη και στο αποτύπωμα που αυτή άφησε στο διάβα της ιστορίας και του χρόνου. Μην σας φανεί περίεργο, εάν ρωτήσετε μικρά Χιωτόπουλα, να μην γνωρίζουν (πάνω από τα μισά) για το γεγονός αυτό, που συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη στα 1822 και ήλθε ως εθνική εκδίκηση για τις ανελέητες σφαγές της Χίου από τους Οθωμανούς πριν λίγες εβδομάδες.
*Για την εκπόνηση μελέτης του Ειδικού Σχολείου γράψαμε και άλλοτε. Συμφωνώ απόλυτα με την κίνηση του Δήμου Χίου να διαθέσει ικανό ποσό για την εκπόνησή της, τη στιγμή που ο ΟΣΚ (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) “αγρόν ηγόρασε” και δεν προχωρά στην εκπόνησή του. Καλό θα ήταν να το έκανε ο ΟΣΚ, αλλά αφού δεν το κάνει, τι πρέπει να γίνει; Πέρασαν ήδη δεκαπέντε (15) ολόκληρα χρόνια (2006-2021) από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα της εκπόνησης της μελέτης στον ΟΣΚ (νυν Κτιριακές Υποδομές ΑΕ). Πέρασαν έκτοτε πέντε (5) δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές και μελέτη δεν έγινε. Πέραν 4 κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) και μελέτη δεν έγινε. Καλά κάνει ο Δήμαρχος και προχωρά στην εκπόνηση μελέτης από ίδιους πόρους. Διαφορετικά, θα περάσουν άλλα 10 χρόνια και τίποτε δεν θα γίνει. Τουλάχιστον ας γίνει μελέτη και ας την έχουμε μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, μήπως την επόμενη οκταετία γίνει το Ειδικό Σχολείο ! Με αλληλογραφίες και ευχολόγια, δεν λύνονται προβλήματα. Στα λόγια είναι εύκολο κανείς να υποδεικνύει, αλλά όταν ασκήσει διοίκηση βλέπει τις δυσκολίες και προσαρμόζεται ανάλογα. Ο λαός εκλέγει τους αιρετούς για να λύνουν προβλήματα, όχι να δημιουργούν κι άλλα!
*Αυτές τις ημέρες όλη η Ελλάδα θρηνεί για την φυσική καταστροφή στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που μαίνονται επί πολλές ημέρες και έχουν εξαφανίζει χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και αλλού. Κάηκαν ζώα, δέντρα, σπίτια. Πάντοτε όλοι γίνονται “Επιμηθείς” και κρίνουν και κατακρίνουν, αλλά όταν πρόκειται να γίνουν “Προμηθείς” σφυρίζουν αδιάφορα και θεωρούν την πρόληψη είδος πολυτελείας. Όταν χτίζουν βίλες στα δάση θα καούν ζωντανοί. Όταν φράζουν ρέματα θα πλημμυρίσουν και θα πνιγούν τον χειμώνα. Με την κλιματική αλλαγή, λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, που προξένησε ο αδηφάγος και πλεονέκτης άνθρωπος, ο ακόρεστος για πλούτο, χλιδή, καλοπέραση, ηδονή, από εδώ και μπρος οι καύσωνες το καλοκαίρι και οι πλημμύρες τον χειμώνα θα είναι σύνηθες φαινόμενο. Ούτε ο Θεός φταίει, ούτε κανένας άλλος μας τιμωρεί! Εάν ο άνθρωπος είναι ηλίθιος, πλεονέκτης και άρπαγας, φταίει ο ίδιος, κανένας άλλος. Δεν μπορείς να πας κόντρα στη φύση, που είναι δημιούργημα του Θεού και λειτουργεί με τους νόμους που έχει Εκείνος καθορίσει. Και ο άνεμος και το νερό και η φωτιά θα περάσουν από εκεί που επιτάσσει η φυσική ροή τους. Ότι εμπόδιο και να τους βάλεις, εσύ -στο τέλος- θα φας τα μούτρα σου! Αυτό ισχύει παντού στη ζωή, είναι κανόνας και ισχύει και στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, τους συνανθρώπους του, το περιβάλλον και τον ίδιο του τον εαυτό! Γι΄ αυτό, από εδώ και πέρα, αντί να αναμένουμε από τους άρχοντες μας μεγαλεπήβολα και φαραωνικά έργα, ας απαιτήσουμε να γίνουν έργα πρόληψης εν όψει επικείμενων καταστροφών και ας είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, είτε τη θερινή είτε τη χειμερινή περίοδο.
*Συγχαρητήρια σε όλους όσους είχαν την πρωτοβουλία να συλλέξουν- εκ μέρους των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας- φάρμακα, ενδύματα και τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να σταλούν στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. Ιδιαιτέρως αναφέρω τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαρβασίου « Βιβλιοθήκη Ο Φάρος» και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Χίου, που πρώτοι έσπευσαν, ανέλαβαν πρωτοβουλία και ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα. Εύγε, παιδιά!
*Με την παρούσα ευκαιρία: Εάν κάθε Έλληνας φύτευε μέσα στο επόμενο τρίμηνο από δυο δέντρα, όπως π.χ. πεύκο, ευκάλυπτο, κυπαρίσσι, λεύκα (και ασφαλώς φρόντιζε τουλάχιστον για ένα έτος να ποτίζονται περιστασιακά, ώστε να ευδοκιμήσουν και να μην ξεραθούν), θα καλύπταμε έστω στοιχειωδώς το κενό που δημιουργήθηκε; Θέλουμε να το κάνουμε ή απλά θα συνεχίσουμε να κριτικάρουμε από τον καναπέ του σαλονιού μας επί δικαίων και αδίκων; Εκτός από λοιμωξιολόγοι και μελλοντολόγοι, γίναμε τώρα και πύραρχοι…!!!
*Αισθήματα χαράς και εθνικής υπερηφάνειας μας γέμισαν οι Έλληνες αθλητές του πόλο (υδατοσφαίριση) που κατέκτησαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο την δεύτερη θέση (Αργυρό-ασημένιο μετάλλιο), αγγίζοντας την κορυφή.
Ευελπιστώ ότι, η Χίος θα τιμήσει όπως αρμόζει τους Χιώτες αθλητές- Ολυμπιονίκες που συμμετείχαν (Γιάννη Φουντούλη και Κώστα Γιουβέτση). Τα παιδιά αυτά, εκτός από άριστοι αθλητές, είναι και εξαίρετοι άνθρωποι, καλλιεργημένοι, ταπεινοί και με ήθος. Θεωρώ ότι, είναι απαραίτητη η διοργάνωση μιας λιτής, αλλά εξαιρετικά τιμητικής, τελετής στο Ιωνικό Κολυμβητήριο Χίου, όπου από κοινού Δήμος, Περιφέρεια και αθλητικοί παράγοντες θα πράξουν τα δέοντα.
*Εθνική υπερηφάνεια, επίσης, μας γέμισε και το γεγονός ότι, τόσο ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούμπο όσο και οι παίκτες της Εθνικής μας ομάδας πόλο, διέθεσαν δεκάδες χιλιάδες Ευρώ για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση της δεινής κατάστασης στην οποία περιήλθαν εκατοντάδες εμπερίστατοι συμπολίτες μας, άστεγοι, λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών. Οι Έλληνες αθλητές γνωρίζουν ότι, πάνω και πέρα από την σωματική ρώμη υπάρχει το ήθος και η ευγένεια της ψυχής, που υπερέχουν ασυγκρίτως. Αγωνίζονται πρωτίστως για ιδέες, ιδεώδη και ιδανικά. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας αυτά, διδάσκουν ήθος!!!
*Στις 8 Αυγούστου η Αγία μας Εκκλησία, μεταξύ άλλων, εορτάζει και τιμά τη μνήμη του Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης. Ο Άγιος Καλλίνικος (το κοσμικό επώνυμό του ήταν Πούλος) υπηρέτησε την Εκκλησία μας ως Κληρικός και ιδιαίτερα την περίοδο 1967 -1984 ως Μητροπολίτης στην Έδεσσα του Ν. Πέλλας. Στην Ορθοδοξία, την Αγία μας Εκκλησία, υπάρχουν και θα αναδεικνύονται διαρκώς Άγιοι. Το είπε ο ίδιος ο Χριστός: «Άγιοι γίνεσθε ότι εγώ Άγιος ειμί». Σκοπός της Εκκλησίας δεν είναι να κάνει καλούς ανθρώπους, αλλά Αγίους. Η αγιότητα δεν είναι κάτι το “άπιαστο”, αλλά κατακτάται με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού σε εκείνους που διαρκώς αγωνίζονται να τηρήσουν τον «καλό αγώνα» Της. Στις σύγχρονες ημέρες μας δεκάδες είναι οι νεοφανείς Άγιοι που συγκαταριθμούνται “στας δέλτους” Της. Πρόκειται είτε για μάρτυρες είτε για Οσίους-ασκητές και Ιεράρχες. Όλοι αυτοί έδωσαν μαρτυρία Χριστού στη σύγχρονη εποχή και αξιώθηκαν από τον Θεό θαυμαστών σημείων! Ένας από αυτούς είναι και ο αναφερόμενος Άγιος Καλλίνικος, που εκοιμήθη στις 7 Αυγούστου 1984 “χυπημένος” από καρκίνο στον εγκέφαλο. Ό Άγιος Καλλίνικος έδειξε θαυμαστά σημεία τόσο εν ζωή όσο και μετά την εκδημία του από τον κόσμο τούτο. Αναζητήστε τη βιογραφία του (εξαιρετική βιογραφία και το έργο του έχει συγγράψει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος Βλάχος), πληροφορηθείτε το έργο και όσα πνευματικά και κοινωφελή έργα κατέλιπε στην Εκκλησία του Χριστού και την κοινωνία που δραστηριοποιήθηκε υπέρ των συνανθρώπων του. Να έχουμε τη μεσιτεία και ευχή του! Άγιε Καλλίνικε, θαυματουργέ, πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών! Σκέπαζε τη χώρα μας!
*Τις ημέρες αυτές κυκλοφορεί το νέο πόνημά μας (το 23ο από το 1992 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα) με τίτλο «Τα θεμέλια του 1821 και ζητήματα Εκκλησιαστικής τάξεως εν Χίω». Περιλαμβάνει σύντομες βιογραφίες τεσσάρων (4) σύγχρονων Αγίων της Χίου, πραγματεία-σύντομη Ορθόδοξη ανάλυση περί του μαρτυρίου των νεομαρτύρων της Χίου, το σχίσμα των Γ.Ο.Χ. στη Χίο, πραγματεία περί της μνήμης των Μητροπολιτών Χίου Ιωακείμ Στρουμπή και Παντελεήμονος Φωστίνη, κ.α. Διατίθεται πάντοτε δωρεάν και μόνο από τον συγγραφέα του, αρκεί να κάμει κάποιος τον κόπο να μας το ζητήσει. Θα διανεμηθούν εκατοντάδες αντίτυπα.
*Ο χρόνος και ο χώρος μας τελείωσε. Λίαν προσεχώς και πάλι μαζί! Έρρωσθε!