*Πολύς λόγος έγινε, για μια ακόμη φορά, εξαιτίας της πρόσφατης επίσκεψης του Ποντίφηκα στη γειτονική Λέσβο. Ο πάπας, επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τη Μυτιλήνη, τα τελευταία χρόνια, με αφορμή το μεταναστευτικό. Επιδεικνύει ένα δήθεν φιλειρηνικό και φιλάνθρωπο προφίλ τη στιγμή που –ως γνωστόν– το κράτος του Βατικανού έχει συμπράξει σε πλείστους όσους πολέμους (που γεννούν πρόσφυγες) και πάντοτε ταυτιζόταν με τους “ισχυρούς” της γης, πράττοντας τα ακριβώς αντίθετα απ΄ όσα ο λόγος του Κυρίου και της Αγίας Γραφής προστάζει.
Στο διάβα της ιστορίας το Βατικανό και η παπική “εκκλησία” ταυτίστηκε με τους Οθωμανούς, αργότερα με τους φασίστες και ναζιστές Γερμανούς και Ιταλούς, κατακτητές της χώρας μας, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες στον πόλεμο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τους Μουσουλμάνους.
Η Χίος υπέστη τα πάνδεινα από τους παπικούς, Λατίνους, Γενουάτες και Βενετσιάνους όταν –ως κατακτητές επί δυο και πλέον αιώνες– στέρησαν από τους Ορθοδόξους προγόνους μας να ασκούν ελεύθερα τα λατρευτικά και θρησκευτικά τους καθήκοντα, ενώ απαιτούσαν ολοκληρωτική υποταγή στο πρόσωπο του πάπα. Απαιτούσαν να νυμφεύονται Ορθόδοξες Χιωτοπούλες –δίχως τη θέλησή τους– με Ρωμαιοκαθολικούς Λατίνους, να βαπτίζουν τα παιδιά τους παπικά, ενώ κατέκλεψαν από το νησί μας Ιερά Λείψανα, Εικόνες και Κειμήλια της Εκκλησίας και του γένους μας, παρακρατώντας τα μέχρι σήμερα στη Δύση.
Η παπική, Ρωμαιοκαθολική “εκκλησία” (; – ο Θεός να την κάνει… !!!) επέβαλε τον Μεσαίωνα, διαστρέβλωσε το Δόγμα της Ενιαίας Εκκλησίας των πρώτων αιώνων, ενώ φημίζεται για τα ανοσιουργήματα των “κληρικών” της (οικονομικά σκάνδαλα, σεξουαλικά, παιδεραστίες, κλπ).
Άραγε, θα ζητήσει συγγνώμη ο πάπας για την κακοποίηση 330.000 ανήλικων παιδιών από τα χέρια παπικών “κληρικών” και “μοναχών” των περιβόητων “Ταγμάτων” του; Θα ζητήσει συγγνώμη εξ ονόματος του αγιοποιηθέντος (; – !!!) προκατόχου του, Παύλου ΣΤ΄, ο οποίος ως νούντσιος (εκπρόσωπος του) στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό να υποταχθεί η Εκκλησία της Ελλάδος στον πάπα ώστε να μην πεινάσει ο Ελληνικός λαός και να γλυτώσει από τους βομβαρδισμούς και όταν εκείνος αρνήθηκε αφέθηκε ο λαός να αφανιστεί από την πείνα, ενώ οι παπικοί της Ελλάδος σιτίζονταν;
Δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο ένας ή ο άλλος για τις απόψεις που εκφράζω εδώ προσωπικά, αλλά ένας τέτοιος εκπρόσωπος Κράτους ή θρησκείας είναι ανεπιθύμητος στον τόπο. Το χώμα του νησιού μας δεν έχει ποτιστεί μόνο με αίμα νεομαρτύρων που δεν λύγισαν μπροστά στο Οθωμανικό γιαταγάνι, αλλά και μαρτύρων που δεν έσκυψαν το κεφάλι τους μπροστά στην παπική παντόφλα !
Καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει ! Όμως, επιθυμητός είναι όποιος σέβεται τον άνθρωπο, αγωνίζεται για την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων και προκαταλήψεων, καλλιεργεί την όντως ελευθερία και ενεργεί ως φίλος, όχι κατακτητής. Η διαχρονική εξωτερική (και εσωτερική) πολιτική του Βατικανού, δυστυχώς, δεν μας έχει δείξει τέτοια δείγματα συμπεριφοράς. Απεναντίας, εδώ ισχύει ο λόγος του Χριστού «λέγουσι αλλ΄ ού ποιούσιν» (Ματθ. ΚΓ΄, 3).
*Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Περιφ. Ενότητα Χίου μελετά την αξιοποίηση και ανάδειξη του κτιρίου ιδιοκτησίας της (καθώς και του περιβάλλοντος χώρου του, αρκετών στρεμμάτων στην “καρδιά” του Κάμπου) στη θέση «Αγ. Ισίδωρος Πετροκόκκινος», που φέρει το όνομα του αείμνηστου Ιδρυτή και Νομάρχη Γιώργου Καλουτά. Το κτίριο αυτό μπορεί κατά μέρος να μετατραπεί σε ένα συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο (ώστε να αποσυμφορήσει άλλα κτίρια στο κέντρο της πόλης), μιας και διαθέτει πολύ μεγάλο χώρο στάθμευσης και κατά μέρος να στεγάσει Υπηρεσίες της Περιφέρειας όπου σήμερα ενοικιάζουν άλλα ακίνητα και βρίσκονται διάσπαρτα σε σημεία της πόλης. Έτσι και θα γλιτώσει το Δημόσιο την καταβολή δεκάδων χιλιάδων Ευρώ ετησίως, αλλά και θα υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Χαιρετίζουμε την προσπάθεια αυτή της Περιφ. Ενότητας Χίου και ευελπιστούμε σύντομα να αποδώσει καρπούς επ΄ ωφελεία των πολιτών.
*Να πούμε δε ότι, τις ημέρες αυτές συμπληρώνονται 20 χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του Νομάρχη Γιώργου Καλουτά (+15/12/2001) και η εκκίνηση της διαδικασίας ουσιαστικής αξιοποίησης και ανάδειξης των κτιριακών εγκαταστάσεων «Γ. Καλουτάς» στον Κάμπο θα είναι ενός είδους αφιέρωμα στη μνήμη του. Εκεί, στον χώρο αυτό, θεωρώ σκόπιμο να αποδοθεί και η όποια τιμή στο πρόσωπο του εκλιπόντος δημιουργού του (προτομή ή αναθηματική στήλη- επιγραφή, κ.ο.κ.).
*Όμορφος και πλούσιος ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της πόλης. Κάθε χρόνο και καλύτερος, επεκτείνεται και προς τις συνοικίες μας. Εύγε !
Και οι ασφαλτοστρώσεις προχώρησαν ραγδαία. Για όσους τυχόν γκρινιάζουν να πούμε ότι, δεν είναι δυνατόν να γίνουν μέσα σε 2 χρόνια όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 10. Κάθε χρόνο και περισσότερο θα βελτιώνεται η κατάσταση στην οδοποιία. Επειδή γνωρίζω ότι, η δημοτική Αρχή έχει εξαιρετικά αντανακλαστικά και εισακούει τους δημότες, να αναφέρω εδώ ορισμένες οδούς που χρήζουν ασφαλτοστρώσεων και που πιστεύω ότι του χρόνου (δηλαδή στην εσωτερική οδοποιία του 2022) θα συμπεριληφθούν στη λίστα εκείνων που πρόκειται να αποκατασταθούν: Ευαγγελιστρίας, Φλοίσκου, παπά Γιάννη Γκιάλα, Δελαγραμμάτικα, Γυμνασιάρχου Μαδιά, Κων/νου Μίχαλου, Φωτεινού, Σάββα Σεκιάρη, Αεροπόρου Περρίκου, κ.α.
Να σημειώσω, επίσης, ότι ο αγαπητός και δραστήριος Πρόεδρος της Δημοτ. Κοινότητας Χίου, φίλος Σίμος Βενέτος, αγωνίζεται καθημερινά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές και συνοικίες, καταθέτοντας εύστοχες προτάσεις του Συμβουλίου του προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
*Μέσα σε όλα τα παράδοξα και παράξενα της εποχής, είδαμε και τούτο: Κυβερνητικοί βουλευτές να επισκέπτονται τα εργοτάξια, έργων που εκτελούν είτε οι Δήμοι είτε οι Περιφέρειες, να φωτογραφίζονται και να εκδίδουν ανακοινώσεις επ΄ αυτών, ωσάν να αποτελεί είδηση η πληροφόρηση των ιδίων περί της πορείας των έργων στον νομό που εκλέγονται. Αυτό, βέβαια, συνιστά πολιτική τακτική της δεκαετίας του 1950 όπου άνθιζαν οι “Μαυρογιαλούροι” !!! Αντί να ασχοληθούν με τα μείζονα ζητήματα που χρονίζουν δεκαετίες και που δεν έχουν δώσει καμία λύση οι ίδιοι (π.χ. λειτουργία φραγμάτων για ύδρευση και άρδευση), αυταρέσκονται να περιφέρονται πομπωδώς με τις υπερμεγέθεις συνοδείες τους, να φωτογραφίζονται και να αυτοπροβάλλονται, καλλιεργώντας την εσωστρέφεια. Αλλά, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά»…! Εγώ θα πω και άλλες δυο φράσεις: «Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» και «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»! Από εκεί και πέρα όποιοι σήμερα διαμαρτύρονται ας πρόσεχαν όταν έπρεπε ή ας προσέξουν στο εγγύς μέλλον …
*Μέγιστο ατόπημα, εκ μέρους των διοργανωτών του προγράμματος επίσκεψης στη Χίο του Προέδρου της Γαλλικής Βουλής, η απουσία επίσκεψης- συνάντησής του με τον χωρικό-γεωγραφικό Αντιπεριφερειάρχη Χίου. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται»…!
*Περπατώντας, πεζή, στην κοντογειτονιά μου, βλέπω σχεδόν καθημερινά την εξέλιξη των έργων στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου. Επειδή, ένας ή δυο άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να περατώσουν σύντομα μια κτιριακή εγκατάσταση, μήπως ήλθε η ώρα να ασχοληθεί επισταμένως ένα μεγάλο συνεργείο και να “τρέξει” λίγο πιο γρήγορα η εργολαβία; Προεκλογικά κάποιοι θα εξαγγέλλουν πάλι παρατάσεις… Βαρεθήκαμε να τους ακούμε διαρκώς να λένε τα ίδια και τα ίδια και να “ανακυκλώνουν” τις ίδιες εξαγγελίες !!! Τίποτε νεότερο δεν έχουν;
*Σήμερα, 13/12, εορτάζει το χωριό των Θυμιανών την λαμπρή χωριοκκλησιά του, τον Άγιο Ευστράτιο. Στον αύλειο χώρο του βρίσκεται ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου Ιωακείμ Στρουμπή, του οποίου την ιστορική μνήμη απεκατέστησε λίαν προσφάτως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρόταση του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου. Βέβαια, η μνήμη του πατριώτη Ιωακείμ αποκαταστάθηκε εξ αρχής από τη συνείδηση του ίδιου του Χιώτικου λαού. Πρώτος ο διάδοχός του, Παντελεήμων Φωστίνης, την ημέρα της κηδείας του Ιωακείμ, έστειλε έγγραφο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου τον εκθείαζε με πολύ καλά λόγια και ανέφερε ότι ήταν πατριώτης, πέθανε πάμπτωχος και το επίγειο τέλος του ήταν χριστιανικό και εν μετανοία. Στη βάση αυτού του εγγράφου κινήθηκε η αποκατάσταση του Ιωακείμ. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον ανιστόρητοι όσοι ταυτίζουν τον Παντελεήμονα με την απομάκρυνση του Ιωακείμ από τον Μητροπολιτικό θρόνο της Χίου. Ας αναζητήσουν τα αίτια αλλού, όχι στον Παντελεήμονα (ο οποίος ούτε καν γνώριζε τότε όσα συνέβαιναν στη Χίο). Για τους ανίδεους και ανιστόρητους, προτείνουμε να διαβάσουν το βιβλίο του Δρος Ανδρέα Μιχαηλίδη, Ιατρού και Βουλευτή Χίου, υπό τον τίτλο «Ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής», που δείχνει όλα τα γεγονότα πως έλαβαν χώρα, αλλά και να αναζητήσουν –στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου– την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου αναπτύσσεται το σχετικό σκεπτικό έκδοσής της.
Ιωακείμ και Παντελεήμων συλλειτουργούν εν ουρανοίς, ως Ιεράρχες και Έλληνες πατριώτες.
*Συμπληρώθηκε χρόνος από το “φευγιό” εκ του προσκαίρου τούτου κόσμου, του αγαπημένου μας συμπολίτη Ιωάννη Ελισ. Φλάμου, Συνταξιούχου Υπαλλήλου της Δ.Ε.Η. και στενού συνεργάτη του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Διονυσίου. Την παρελθούσα Κυριακή τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνό του στον Ιερό Ναό Αγ. Ισιδώρου Βροντάδου στον οποίο υπηρέτησε επί πολλά έτη ως Εκκλησιαστικός Σύμβουλος- Επίτροπος.
Στις 17 Δεκεμβρίου, τιμάται η μνήμη του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, του εν Ζακύνθω. Είναι ο «Άγιος της συγγνώμης» (συγχώρησε, ως Πνευματικός, τον φονιά του αδελφού του). Εκείνη την ημέρα εόρταζε και ο αοίδιμος Μητροπολίτης μας κυρός Διονύσιος. Φέτος, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του.
Ας είναι η μνήμη αμφοτέρων αιωνία και απαλαίωτος.
*Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε τη Γέννηση του Ιησού Χριστού. Όμως, Χριστούγεννα χωρίς Χριστό δεν εορτάζονται .
Χριστούγεννα δεν είναι τα λαμπιόνια, τα στολισμένα δέντρα, τα δώρα, τα ρεβεγιόν. Καλά είναι και αυτά αλλά είναι δευτερεύοντα, φθαρτά και ευτελή. Χριστούγεννα σημαίνει αφιέρωση-δόσιμο στον Χριστό και ενστερνισμός του ιερού νοήματος της θείας ενανθρώπισης Του χάριν της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.
Χριστούγεννα σημαίνει μετάνοια, εξομολόγηση, καταλλαγή-συμφιλίωση με τον συνάνθρωπό μας, άκρα φιλανθρωπία-δηλαδή πλήρης αγάπη και όχι τυπολατρική με την έννοια της στενής υποχρεωτικότητας (αυτό σημαίνει άκρα φιλανθρωπία για όσους δεν γνωρίζουν. Είναι ασυγκρίτως ανώτερη έννοια από αυτή της αλληλεγγύης) και πάνω από όλα Θεία Κοινωνία- Μετάληψη.
Έτσι θα εορτάσουμε ευλογημένα Χριστούγεννα!
Σας το εύχομαι «εκ μέσης καρδίας» (μέσα απ΄ την καρδιά μου)!-