Τηλεδιάσκεψη των  Προέδρων των εθνικών  Κοινοβουλίων των κρατών μελών της  Ε.Ε. με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας

Τηλεδιάσκεψη των  Προέδρων των εθνικών  Κοινοβουλίων των κρατών μελών της  Ε.Ε. με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε: «Ως ελληνικό Κοινοβούλιο καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει αυτήν τη βοήθεια και την υποστήριξη προς την Ουκρανία και να λάβει περισσότερα μέτρα, ώστε το κόστος της βαρβαρότητας να γίνει αφόρητο». Υπογράμμισε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ένας «πόλεμος μιας βαρβαρότητας, που έρχεται από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1945 και δεν απειλεί απλά την Ουκρανία, απειλεί την ίδια τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη πρώτιστα». Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο  Πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου (Βερχόβνα Ράντα) κ. Ruslan Stefanchuk, διεκτραγώδησε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, αναφέροντας ότι τουλάχιστον 20 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από τη ρωσική εισβολή και σημείωσε ότι στοχοποιούνται νοσοκομεία, ακόμη και ένα ορφανοτροφείο με 50 παιδιά στα προάστια του Κιέβου. Συμπλήρωσε πως συνεχίζεται για 9η μέρα η αντίσταση του ουκρανικού λαού, παρά τους μαζικούς βομβαρδισμούς που στοχεύουν την καταστροφή των υποδομών της χώρας και αυξάνουν τον τραγικό κατάλογο των θυμάτων.

«Αυτή τη στιγμή 360 παιδιά του παιδιατρικού νοσοκομείου του Κιέβου νοσηλεύονται σε ένα υπόγειο χώρο» είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος. «Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας. Επιτίθενται σε πυρηνικούς σταθμούς με ενδεχόμενες  επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στους πυρηνικούς σταθμούς εργάζονται πυρετωδώς για την ασφαλή λειτουργία τους, αλλά ο έλεγχος των σταθμών πρέπει να περάσει ξανά στην Ουκρανία» σημείωσε.

Ο κ. Stefanchuk ζήτησε να αποκλειστούν περισσότερες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές οικονομικό σύστημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, τρόφιμα και φάρμακα προς τους Ουκρανούς πολίτες.

Απευθυνόμενος προς τους Προέδρους ζήτησε τα εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε. να ψηφίσουν την απαγόρευση διέλευσης αεροσκαφών πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο και κυρίως να προχωρήσει γοργά το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. «Θέλουμε τη στήριξη από τα εθνικά Κοινοβούλια και τη διακοπή επαφής τους με Ρώσους βουλευτές. Θέλουμε να παραμείνουμε μια ειρηνική χώρα, απευθύνω έκκληση για στήριξη» υπογράμμισε.  Ολοκληρώνοντας τον διάλογό του με τους ομολόγους του στα εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε. τόνισε με έμφαση: «είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ στο παρελθόν, η Ευρώπη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της χώρας μου» και κατέληξε πως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 86% των Ουκρανών είναι υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας στην παρέμβασή του τόνισε τα εξής:

«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο  συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη 1-3-2022 και όλα τα ελληνικά κόμματα, με πρώτη την ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού και εν συνεχεία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη χώρα, όπως είναι η Ουκρανία. Ο πόλεμος που μαίνεται και έχει εξελιχθεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία, δεν είναι στην πραγματικότητα ένας πόλεμος ανάμεσα στον Πούτιν και στην Ουκρανία, δεν είναι απλώς η εισβολή που επέλεξε να κάνει ο Πρόεδρος Πούτιν εις βάρος μιας χώρας που είναι μέλος του ΟΗΕ και αγωνίζεται για την βελτίωση της δημοκρατίας της και της ζωής των πολιτών της. Είναι στην πραγματικότητα μια επίθεση της βαρβαρότητας ενάντια στη δημοκρατία γι’ αυτό μας αφορά όλους. Και γι’ αυτό η πρωτοβουλία που παίρνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  κύρια Πρόεδρε είναι πολύ σημαντική για να καταλάβουμε ότι το τίτλος αυτού του πολέμου είναι άλλος, είναι «πόλεμος μιας βαρβαρότητας», που έρχεται από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1945 και δεν απειλεί απλά την Ουκρανία, απειλεί την ίδια τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη πρώτιστα και ένα τρόπο ζωής, τον οποίο τις τελευταίες δεκαετίες με όλα τα λάθη μας, αλλά τα περισσότερα σωστά μας, καταφέραμε να εγκαταστήσουμε. Δεν υπήρχε απειλή της Ρωσίας από την Ουκρανία. Υπήρχε η ελπίδα της άνθισης της Ουκρανίας., της δημοκρατικής και παραγωγικής άνθισης, της άνθισης της ευημερίας. Κι αυτή η άνθιση είναι η απειλή για κάθε απολυταρχικό καθεστώς. Αν αφήσουμε τη βαρβαρότητα να χτυπήσει τη δημοκρατία, τότε αύριο θα πάρει σειρά ο επόμενος. Εμείς ως Ελλάδα, έχουμε σταθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός κ Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, άμεσα ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία. Επικροτούμε τις αποφάσεις της Ε.Ε. για να πάρει σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας του Πούτιν, μέτρα τα οποία πρέπει να συνεχιστούν, γιατί πρέπει να νοιώσει ο Ρώσος ηγέτης, ότι αυτό που επιδιώκει θα του προκαλέσει τελικά πολύ μεγαλύτερη ζημιά, από το όποιο κέρδος έχει στο μυαλό του προβαίνοντας σ΄ αυτό την πράξη   βαρβαρότητας. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο την προηγούμενη Κυριακή φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας και η μεγαλύτερη πλατεία της Αθήνας φωτίστηκε από τα χρώματα της Ουκρανίας. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία, γιατί είμαστε δίπλα στην ελευθερία, την προκοπή και τη δημοκρατία  και ως Ελληνικό Κοινοβούλιο καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει αυτήν τη βοήθεια και την υποστήριξη προς την Ουκρανία και να λάβει περισσότερα μέτρα, ώστε το κόστος της βαρβαρότητας να γίνει αφόρητο

Την τηλεδιάσκεψη άνοιξε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Roberta Metsola  εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, σημειώνοντας ακόμη ότι η Ε.Ε. αντιδρά με κλιμακούμενες κυρώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμη η στήριξη των εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ στο ουκρανικό Κοινοβούλιο προκειμένου να συνεχίσει το έργο του. «Τιμούμε το θάρρος όλων των Ουκρανών και εκφράζουμε τη θλίψη μας για όσους χάθηκαν σ’ αυτό το πόλεμο» κατέληξε.

Όλοι οι συμμετέχοντες Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι Κοινοβουλίων και μέλη Γερουσιών των κρατών-μελών της ΕΕ, εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους και την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τη Βουλή της Ουκρανίας και τον ουκρανικό λαό για την τρομερή δοκιμασία που υφίστανται. Αναφέρθηκαν συνοπτικά στα μέτρα που έλαβαν τα Κοινοβούλια που εκπροσωπούν, αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών τους για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά κατά της Ρωσίας που, όπως υπογράμμισαν, κατάφορα παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά και το διεθνές δίκαιο. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, μέσω της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και της υποδοχής και έμπρακτης στήριξης των προσφύγων Ουκρανών πολιτών που είναι ευπρόσδεκτοι σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ δεν παρέλειψαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ευοδωθεί, παρά τις όποιες δυσκολίες, το εγχείρημα ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Τόνισαν πως ο αγώνας της Ουκρανίας για ελευθερία και δημοκρατία αποτελεί ταυτόχρονα και αγώνα της Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά και μια άριστη ευκαιρία να σφυρηλατηθεί η ενότητα της Ευρώπης.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.