Παρά την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την ΕΕ η οποία υποστηρίζει ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας, η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη να τραβάει το σκοινί προαναγγέλλοντας σεισμικές έρευνες σε περιοχές που περιγράφονται στην παράνομη συμφωνία.
Σε μία στιγμή όπου η Τουρκία εμφανίζεται εντελώς απομονωμένη στο διπλωματικό πεδίο καθώς ΕΕ και ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της Ελλάδας, η Άγκυρα επιχειρεί να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα μέσω νέων προκλητικών δηλώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο δείχνοντας ότι η γειτονική χώρα αγνοεί ψηφίσματα ευρωπαϊκών οργάνων περί της συμφωνίας.
Αφού ευχαρίστησε όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους στη συμφωνία, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα κάνει όλα όσα χρειάζεται.
«Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν», τόνισε ο Ντονμέζ.
Νέες προκλήσεις
Ο ίδιος υπουργός, είχε αναφερθεί και χθες στη συμφωνία προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν προχωρήσει, χωρίς την άδειά της, σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία.
Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, ο Ντονμέζ υποστήριξε πως η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, πως η συμφωνία της με τη Λιβύη, που «σβήνει» από τους χάρτες ολόκληρα ελληνικά νησιά, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο (!) πως αν κανείς θέλει να κάνει γεωτρήσεις, έρευνες ή ακόμη και να… περάσει από την ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πάρει την άδεια από την Τουρκία!
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Άγκυρας» είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Κατά τον Ντονμέζ, δηλαδή, αυτά τα θαλάσσια σύνορα που προβλέπονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ξεκινούν από την Αττάλεια και φτάνουν έως την Τρίπολη!
Οι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις
Η διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές «πηγές» κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στο χθεσινό δείπνο ήταν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας με την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Στήριξη και από ΗΠΑ
Στο πλευρό της Ελλάδας όμως στάθηκε και ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύς για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.
Οπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός αξιωματούχος, τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας την νομική επίσημη κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, μετά και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «προκλητική», ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τις θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά.
Στη… γωνία η Άγκυρα μετά τα στοιχεία για αποστολή όπλων στη Λιβύη
Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της «πειρατικής» τουρκολιβυκής συμφωνίας όπως έχει χαρακτηριστεί από την ελληνική κυβέρνηση, ένα άλλο ζήτημα έρχεται να προστεθεί στο παρασκήνιο αυτής της συμφωνίας.
Όπως υποστήριξαν χθες, διπλωματικές «πηγές» από την Ελλάδα υπάρχουν στοιχεία για την αποστολή όπλων στο λιμάνι της Λιβύης από την Άγκυρα στο πλαίσιο ενός εκβιασμού για την υπογραφή της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή της στοιχεία για την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης και γνωρίζει τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν.
Πηγή: tovima.gr