Το Αιγαίο καλωσορίζει τις υδάτινες αερομεταφορές

Η πρώτη άφιξη των δρομολογίων των νέων υδροπλάνων στο Αιγαίο, από την εταιρία Hellenic Seaplanes είναι γεγονός. Το πρώτο επιβατικό υδροπλάνο, είχε ανοίξει δοκιμαστικά τα φτερά του στην Ελλάδα τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, με την προαναφερθείσα εταιρία να ενημερώνει το μελλοντικό ελληνικό επιβατικό κοινό, ότι με την έλευση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στη χώρα, η αεροπορία σε συνεργασία με την ακτοπλοΐα, θα ενδυνάμωναν τις μεταφορές εντός αλλά και εκτός χώρας.

Το νεοαφιχθέν επιβατικό υδροπλάνο που πλέον στεγάζεται στη βάση υποστήριξής της Ifly στα Μέγαρα, πρόκειται για ένα Caravan C-208, της αμερικάνικης κατασκευάστριας εταιρείας, CESSNA περιμένει την νηολόγηση του από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. To συγκεκριμένο υδροπλάνο πρόκειται για αμφίβιο τύπο αεροσκάφους που θα δραστηριοποιηθεί στο δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας με τη χρήση πλωτήρων σε συνδυασμό με το υπάρχον δίκτυο αεροδρομίων. Το Cessna Caravan C-208 είναι ιδανικό για οργανωμένα-τακτικά αεροπορικά δρομολόγια, ναυλωμένες (charter) ιδιωτικές πτήσεις καθώς και ταξίδια περιηγητικού-τουριστικού περιεχομένου. Το πολυτελές υδροπλάνο διαθέτει χωρητικότητα 8-12 θέσεων και με μέση ταχύτητα τα 300 χλμ./ώρα, προορίζεται να δώσει έξυπνες λύσεις για γρήγορη μετακίνηση ντόπιων αλλά και τουριστών επιβατών μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

 

Ωστόσο, η Hellenic Seaplanes δεν σταμάτησε εκεί. Ύστερα από την έλευση του επιβατικού υδροπλάνου, η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξέδωσε απόφαση αδειοδότησης κατασκευής ειδικών προβλητών (υδατοδρομίων) στα λιμάνια της Ελλάδας, ώστε αυτά να μπορούν να φιλοξενούν τα επικείμενα υδροπλάνα, διευκολύνοντας και αναβαθμίζοντας τις μετακινήσεις των πολιτών. Έτσι, η αδειοδότηση στη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, δεν άργησε να φτάσει.  Η Υδατοδρόμια Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ΙΚΕ, θυγατρική εταιρεία της Hellenic Seaplanes, έτρεξε τις διαδικασίες σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα της χορήγησης άδειας του, με την γνωστοποίηση μάλιστα της κίνησης αυτής, αρχικά στις 29 Ιανουαρίου, και έπειτα στις 26 Μαρτίου.

 

Στην γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, συνέβαλε και ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο οποίος έφερε στο φως της δημοσιότητας την Επίσημη Απόφαση, ενώ χαρακτηριστικά είχε αναφέρει τα εξής:

«Οι βάσεις για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων μπήκαν πρώτη φορά το 2013, όταν θεσπίσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το θεσμικό πλαίσιο με τον ν. 4146/2013 μαζί με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη».

 

Αναφορικά με την τοποθεσία εγκατάστασης, τη διαμόρφωση και τους «υδατοδιαδρόμους»

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου πρόκειται να εδραστούν σε τμήμα (επιφάνειας 106,25τμ) λιμενοβραχίονα του Λιμένα Χίου, έργο το οποίο είναι υφιστάμενο χωρίς ΑΕΠΟ. Το μελετώμενο έργο περιλαμβάνει τόσο χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις όσο και υδάτινο τμήμα. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου έχουν συνολική επιφάνεια 106,25 τ.μ. και προτείνεται να χωροθετηθούν στη θέση του κόκκινου φανού (στη βόρεια ακμή του κεντρικού, πεπλατυσμένου τμήματος του νότιου λιμενοβραχίονα).

Εντός της παραχωρηθείσας επιφάνειας των 106,25 τ.μ. θα εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα. Η επιφάνεια του οικίσκου θα είναι 60,0 – 70,0 τ.μ., ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες. Θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους καθώς και χώρους υγιεινής.

Για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί μία πλωτή προβλήτα δύο κλάδων κάθετων μεταξύ τους. Η προβλήτα θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού με την επιφάνεια της προβλήτας του λιμένα.

Επιπλέον, το υδατοδρόμιο Χίου θα περιλαμβάνει και νοητή, θαλάσσια επιφάνεια (διάδρομοι προσαποθαλάσσωσης) για τη διενέργεια των διαδικασιών προσαποθαλάσσωσης. Οι διάδρομοι αυτοί “χωροθετούνται” εξωτερικά του λιμένα της Χίου, σε θέση ανατολική – βορειοανατολική. Μετά την προσθαλάσσωσή τους τα υδροπλάνα θα πλέουν και θα εκτελούν τους κατάλληλους ελιγμούς για την προσέγγιση και πρόσδεσή τους στην πλωτή προβλήτα του υδατοδρομίου και το αντίστροφο, τα υδροπλάνα θα εξέρχονται από το λιμένα ώστε να προσεγγίσουν τους διαδρόμους αποθαλάσσωσης όπου και θα προβαίνουν στην ομώνυμη διαδικασία.

Πλέον, εφόσον προγραμματίστηκαν τα δρομολόγια, η εταιρία Hellenic Seaplanes, ενημερώνει για την πραγματοποίηση των πρώτων παρθενικών πτήσεων με υδροπλάνο σε Σποράδες, Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα. Αναμένεται η άφιξη του εμβληματικού υδροπλάνου αρχικά στα Ψαρά, την Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 09:30 π.μ., ενώ στη Χίο θα καταφθάσει στις 10:30 π.μ.

Οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν υπό καθεστώς VFR (Visual Flight Rules), και το πρόγραμμα των δρομολογίων έχει ως εξής:

Παρασκευή 12 Ιουλίου:

  • 10:00 – 10:30: Άφιξη στη Σκόπελο
  • 11:00 – 11:30: Άφιξη στην Αλόννησο
  • 12:00 – 12:30: Άφιξη στη Σκύρο
  • 12:30: Περιηγητική πτήση γύρω από την Σκύρο
  • 00: Αναχώρηση από Σκύρο πτήση για Μέγαρα

Κυριακή 14 Ιουλίου:

  • 09:30 – 10:00: Άφιξη στα Ψαρά
  • 10:30 – 11:00: Άφιξη στη Χίο
  • 11:45 – 12:15: Άφιξη στην Πάτμο
  • 13:00: Περιηγητική πτήση γύρω από την Πάτμο
  • 30: Αναχώρηση από Πάτμο πτήση για Μέγαρα

 

Σχετικές δημοσιεύσεις