Το χρονικό εξέλιξης της πυρκαγιάς στη Σιδηρούντα

 

Ο Ιούλιος μήνας ήρθε και άφησε με την είσοδό του τα αποκαΐδια του στο Μετόχι της τοπικής κοινότητας Σιδηρούντας. Το πρωινό της Δευτέρας ξημέρωσε θλιβερά για τον χιώτικο λαό, ο οποίος ήλθε αντιμέτωπος με ένα ακόμη πύρινο μέτωπο, το οποίο στο πέρασμά του έκαψε κάθε ανάμνηση, κόπο και περιουσία. Το μόνο ευχάριστο σε όλη την υπόθεση; Δεν θρηνήσαμε ζωές.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 10:30 π.μ. η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε από διαμένοντες κατοίκους της Σιδηρούντας ότι εμφανίστηκαν εστίες φωτιάς οι οποίες, εξαιτίας των υψηλών ανέμων της τάξης των 8 μποφόρ, μετατράπηκαν σε μια ενιαία πυρκαγιά και κατέκαψαν στο πέρασμά τους σχεδόν 4.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, θαμνώδους βλάστησης, ακίνητων ιδιοκτησιών, τροχοβιλών κ.α. Το πύρινο μέτωπο αντιμετωπίστηκε τόσο από την 96 ΑΔΤΕ η οποία έσπευσε να σταθεί πλάι στους επίγειους ήρωες πυροσβέστες, όσο και από εθελοντικές ομάδες, καθώς και από την εναέρια δύναμη των αεροσκαφών Canadair και ελικοπτέρου. Συνάμα, πυροσβεστικές δυνάμεις μετέβησαν και από τα γειτονικά νησιά Λέσβο και Σάμο, καθώς και από την Αθήνα, για να στηρίξουν το δύσκολο αυτό έργο. Καταμετρήθηκαν συνολικά 150 πυροσβέστες ξεχωριστά από τις εθελοντικές ομάδες, 21 πυροσβεστικά εκ των οποίων τα 10 ήταν αθηναϊκά οχήματα και 3 van, 5 αεροσκάφη Canadair και 1 ελικόπτερο.

Το βράδυ της Δευτέρας καθώς και το πρωί της Τρίτης 2 Ιουλίου, το πύρινο μέτωπο είχε εν μέρει τεθεί υπό έλεγχο χάρη στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων, και περιορίστηκε στην περιοχή Αψιλές στην τοπική κοινότητα Σιδηρούντας, ωστόσο, λόγω της έντασης της πυρκαγιάς τραυματίστηκαν ελαφρώς 5 πυροσβέστες και 1 ιδιώτης πρώην πυροσβέστης. Για την αποφυγή πιθανού τραυματισμού πολιτών, η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (112) είχε αποστείλει μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των δημοτών με σκοπό να τους προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς και να τους προτρέψει να απομακρυνθούν μεταβαίνοντας στη παραλία Μετοχίου. Η πυρκαγιά ωστόσο, το μεσημέρι της Τρίτης, συνεχίζει να διατηρεί τους ρυθμούς της σε μικρότερη ένταση, καθώς έχει μεταβεί σε δύσβατη περιοχή, καίγοντας νέα βλάστηση η οποία είχε ανακύψει από πυρκαγιά προ ετών το 2012. Η επιχείρηση κατάσβεσης της συνεχίζει να πραγματοποιείται από τις εναέριες δυνάμεις, οι οποίες σπεύδουν η μια μετά την άλλη αδιάκοπα.

Όσον αφορά τον υπαίτιο της πύρινης κόλασης, τα φώτα έπεσαν επάνω σε 63χρονο ημεδαπό συνταξιούχο πολίτη, ο οποίος παρά τις συστάσεις του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και του Δήμου για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου του φετινού έτους, προέβη σε καύση κλαδιών στο αγροτεμάχιό του. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνέλαβε τον δράστη, ο οποίος κρατήθηκε αυτόφωρο και το πρωί της Τρίτης 2 Ιουλίου μετέβη στην Εισαγγελέα, όπου και του αναγορεύτηκαν οι κατηγορίες, μια εξ αυτών η επιβολή του διοικητικού προστίμου των 8.859,375 ευρώ.

Αναμένεται η εξέλιξη των γεγονότων προς ενημέρωση των πολιτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.