Ξαφνικός χειμώνας σε 12 ώρες.
Μέσα σε 12 ώρες ένας τροπικός κυκλώνας σαν και αυτόν που αναμένεται να δημιουργηθεί στο Ιόνιο την Παρασκευή, μπορεί να επιφέρει ξαφνικό χειμώνα. Με ραγδαίες βροχές και ανέμους 12 μποφόρ. Στο παρελθόν τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν καταστροφές στην Ελλάδα.
Ενας τροπικός κυκλώνας είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος την ερχόμενη Παρασκευή και να επιφέρει δραματική αλλαγή του καιρού μέσα σε 12 ώρες, πάνω από τις περιοχές τις οποίες θα επηρεάσει.
Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο, προκαλεί ραγδαίες βροχοπτώσεις και ανέμους με ένταση ακόμη και 12 μποφόρ. Παραλύοντας όχι μόνο κάθε θαλάσσια συγκοινωνία αλλά προκαλώντας και σημαντικές καταστροφές σε υποδομές, δρόμους, σπίτια.
Ωστόσο, όπως έχει καταδειχτεί από έρευνες Ελλήνων επιστημόνων, αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και δεν είναι σπάνια. Τα τελευταία 50 χρόνια, περιπτώσεις έντονης και σφοδρής κακοκαιρίας που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, αποδίδονται σε τροπικούς κυκλώνες. Ο όγκος τους μάλιστα στον ουρανό μπορεί να έχει διάμετρο ακόμη και 700 χιλιόμετρα.
Ενας τέτοιος κυκλώνας επισκέπτεται την χώρα ανά δύο ή τρία χρόνια. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις επίσκεψης τροπικού κυκλώνα στην Ελλάδα ήταν εκείνη της 18ης Μαρτίου του 1981. Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο με χαρακτηριστικά ανάλογα με τους κυκλώνες που σχηματίζονται στις τροπικές περιοχές του πλανήτη μας έπληξε την Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργώντας ρεκόρ χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, προκαλώντας θυελλώδεις ανέμους και για πολλές ώρες ραγδαίες βροχοπτώσεις.
Στις 22 Ιανουαρίου 2004, ένα αντίστοιχο φαινόμενο από τη Δυτική Μεσόγειο, έπληξε μέσα σε λίγες ώρες το Κεντρικό Αιγαίο. Σαρώνοντας την Ικαρία με ανέμους έντασης 12 μποφόρ αναγκάζοντας τα πλοία να δέσουν στα λιμάνια και να ματαιωθούν πολλά αεροπορικά δρομολόγια.
Από τις μελέτες και τις έρευνες των ειδικών, προκύπτει ότι χρειάζονται λίγες μόνο ώρες για να δημιουργηθούν αυτά τα φαινόμενα μέσα στην τροπόσφαιρα, Δηλαδή σε ύψος μέχρι 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η θερμή θάλασσα συμβάλλει στην έντονη θέρμανση των στρωμάτων του αέρα με τα οποία είναι σε επαφή και στον εμπλουτισμό τους σε υδρατμούς, προκαλώντας έντονες ανοδικές κινήσεις. Η ανερχόμενη αέρια μάζα αποκτά περιστροφική κίνηση και παίρνει σχήμα κυλίνδρου. Ο θερμός υγρός αέρας ψύχεται και δημιουργεί συμπαγή νεφικό σχηματισμό, ενώ ο άνεμος κινείται αριστερόστροφα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και χωρίς να είναι εύκολο να προβλεφθεί από τα μετεωρολογικά μοντέλα, ο κυκλώνας με τα τροπικά χαρακτηριστικά προσεγγίζει την Ελλάδα, κυρίως από τα βορειοδυτικά ή και από τα δυτικά. Και όταν φθάνει στη χώρα μας, επιφέρει δραματική αλλαγή στον καιρό.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επιστήμονες μελέτησαν διεξοδικά τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής πίεσης της Μεσογείου για μια περίοδο δεκαετιών. Διαπίστωσαν ότι τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται με συχνότητα κατά μέσο όρο 5,5 περιπτώσεων τον χρόνο σε όλη τη Μεσόγειο. Οι περιπτώσεις αυτές ευνοούνται από την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου που λειτουργεί σαν θερμική δεξαμενή στη διάρκεια του χειμώνα, τους μεγάλους ορεινούς όγκους στη βόρεια ακτή της Μεσογείου, ενώ επηρεάζονται και από τη δυναμική των ανώτερων στρωμάτων. Ειδικότερα στην Ελλάδα, τροπικοί κυκλώνες έχουν εμφανιστεί πάνω από 20 φορές τα τελευταία 50 χρόνια. Σε εννέα περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκαν στο Κεντρικό Αιγαίο.
Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου
Το απαγορευτικό απόπλου παραμένει σε ισχύ από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.
Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.
Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.
Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο.
Ο «Ξενοφών» έριξε δέντρα και ξήλωσε… στέγες
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νησί μας δέχθηκε το τελευταίο 24ωρο, 25 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.