Mε επιστολή της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, η οποία κοινοποιείται και στους Χιώτες Βουλευτές, η τοπική ένωση στρατιωτικών Χίου ζητά να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει με την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών που υπηρετούν στο νησί. Όπως σημειώνει η επιστολή , όσον αφορά το Νοσοκομείο Χίου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις για να μπορέσουν οι στρατιωτικοί να κλείσουν ραντεβού στους γιατρούς, ενώ αν αποτανθούν σε ιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν την εξέταση και να περιμένουν να τους επιστραφεί ποσού, κάτι που επίσης δε γίνεται άμεσα.
Αναλυτικά αναφέρουν:
Σας γνωρίζουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταφθάνουν συνεχώς σε γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας παράπονα μελών της, που αφορούν στην αδυναμία εξέτασης των στελεχών από το Γενικό νοσοκομείο Χίου, η οποία οφείλεται αφενός στη χαμηλή δυναμικότητα του σε ιατρούς και αφετέρου στην πρόκληση εξυπηρέτησης πολλών περιστατικών ταυτόχρονα.
- Για παράδειγμα, για μία εξέταση σε ιατρό ειδικότητας (όπως σε καρδιολόγο, οφθαλμίατρο κ.λπ), τα ραντεβού πρέπει να προγραμματιστούν 6-8 μήνες νωρίτερα, με αποτέλεσμα τα στελέχη να μην εξετάζονται έγκαιρα, αλλά πολλούς μήνες αργότερα!
- Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που στέλεχος κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί άμεσα από ιδιώτη ιατρό, αναγκάζεται να καταβάλει το αντίτιμο της ιατρικής πράξης και να υποβάλλει δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης, προκειμένου να του επιστραφεί το χρηματικό ποσό της αυτής δαπάνης, όπως και προβλέπεται από τις οικείες νομοθετικές διατάξεις.
- Από την μέχρι σήμερα αποκτηθείσα εμπειρία, η επιστροφή των ως άνω ποσών στους δικαιούχους καθυστερεί σημαντικά, εκτροχιάζοντας τον οικονομικό προγραμματισμό των νοικοκυριών. Αποτέλεσμα των ανωτέρω έχει, δεδομένης της οικονομικής στενότητας που ευρέως διακατέχει τα ελληνικά νοικοκυριά, να αναβάλλονται επ’ αορίστου ή να προγραμματίζονται μετά από πολλούς μήνες οι εξετάσεις των ασθενών συναδέλφων μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υγεία τους. Η δε επιλογή της μετάβασης των συναδέλφων μας σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία αποφεύγεται από τους ίδιους, καθώς αποτελεί εξίσου ασύμφορη επιλογή.
- Κατόπιν των παραπάνω, η Ένωση μας ενστερνιζόμενη τον έντονο προβληματισμό των στελεχών και έχοντας υψηλά στις προτεραιότητές την υγεία των συναδέλφων μας ως το ύψιστο αγαθό, προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 4 του ΠΔ 432/1983 (ΦΕΚ Α΄ 162/09.11.1983) ώστε τα στελέχη, τα οποία χαρακτηρίζονται ως κύριοι ασφαλισμένοι, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα προστατευόμενα μέλη τους, παρέχοντάς τους, δηλαδή, τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής ιατρού, απολαμβάνοντας την παροχή καλύτερων υπηρεσιών Υγείας.
- Η παραπάνω τροποποίηση, εκτιμάται ότι, αθροιστικά, δεν θα επιβαρύνει οικονομικά την ΣΥ, καθόσον αντισταθμίζονται οι γενόμενες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και οι αποζημιώσεις μετακίνησης των στελεχών προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία με τις οικονομικές αποζημιώσεις των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας. Πλέον των ανωτέρω, αναμένεται να παρουσιαστούν τα κάτωθι πλεονεκτήματα:
α. Τα στελέχη δεν θα απομακρύνονται από τη Φρουρά υπηρέτησης, σε όφελος τις ΣΥ, λύνοντας τυχόν έκτακτες ανάγκες της ή μη δημιουργώντας τέτοιες.
β. Θα περιοριστούν οι μετακινήσεις στα μεγάλα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ελαφρύνοντάς τα από τις ήδη αυξημένες υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών υγείας.
γ. Τα στελέχη θα αποκτούν τη δυνατότητα να εξετάζονται άμεσα από ιατρό της επιλογής και εμπιστοσύνης τους, καθιερώνοντας, έμμεσα, την απόκτηση οικογενειακού ιατρού.
δ. Οι δημόσιες πολιτικές υγειονομικές δομές θα αποσυμφορηθούν, όσο αφορά στα στελέχη των ΕΔ, επιτυγχάνοντας μικρότερους χρόνους αναμονής υγειονομικών εξετάσεων για τους συμπολίτες μας.
- Παρακαλούμε για την ανάδειξη του ως άνω προβλήματος και υπερθεμάτηση αυτού, προκειμένου να δοθεί πάγια και οριστική λύση.
- Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.