H Περιφερειακή Ομ. Β. Αιγαίου καταδικάζει το γεγονός ότι εν μέσω καλοκαιριού και με κλειστά τα σχολεία, με εντολή της κυβέρνησης δίνεται εντολή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία. Έτσι, όπως καταγγέλλει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ανακαλούνται αποφάσεις για κατάτμηση τμημάτων σε όλη τη χώρα, στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό έτος 2024- 2025.
Στην εγκύκλιο, του Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α όχι μόνο δεν προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχει Παράλληλη Στήριξη αλλά επιπλέον προκρίνεται η μετακίνηση των μαθητών της Α’ τάξης σε όμορα σχολεία, όταν ο αριθμός των μαθητών της τάξης είναι μικρότερος από 30 (δηλαδή λιγότερο από 15 σε κάθε τμήμα), προκειμένου να μην προχωρήσει η κατάτμηση τμημάτων!
Δεν φτάνει που υποβαθμίζεται η αναγκαία Ειδική Αγωγή με το να στέλνονται αδιακρίτως ΑμεΑ σε Σχολικές μονάδες χωρίς υποδομές και προσωπικό, τώρα επιχειρούν να στοιβάξουν τα παιδιά αυτά σε πολυπληθή τμήματα.
Η απόφαση αυτή, μαζί με άλλες για κλείσιμο ή συγχώνευση σχολικών μονάδων, κατά τις οποίες μετακινούνται μαθητές σε άλλα σχολεία, οδηγούν σε περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για την νέα σχολική χρονιά και εκτός των άλλων σε νέο χτύπημα των παιδιών με αναπηρίες.
Τα παιδιά με Αναπηρίες ΕΕΑ για μια ακόμα φορά τον 21ο αιώνα αποτελούν κόστος για το κράτος, αντί να απολαμβάνουν όλες τις σύγχρονες δυνατότητες εκπαίδευσης με τις ανάλογες ειδικότητες. Ειδικά για τα ΑμεΑ είναι ακόμα χειρότερο να μιλάμε για σχέσεις εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όχι για μαζικές προσλήψεις μονίμων που θα εξασφάλιζαν μια σταθερότητα στην παρέμβαση και την εξέλιξή τους.
Οι ανάγκες των μαθητών/τριών και των ΑμεΑ και ΕΕΑ δεν είναι κόστος! Στα νησιά του Αιγαίου αγωνιζόμαστε ώστε να μην καταπατηθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών αλλά ούτε και των εκπαιδευτικών.
Με βάση τα παραπάνω στηρίζουμε τα αιτήματα της ΔΟΕ για:
- Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων και των αποφάσεων που αναστέλλουν την κατάτμηση τμημάτων.
- Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις (διχοτομήσεις -τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια).
- Μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
- Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄, Β΄ τάξεις και ως 20 στις υπόλοιπες. Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και στα ολιγοθέσια σχολεία όπως στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Τμήματα μέχρι 15 νήπια και 2η Νηπιαγωγό σε όσα λειτουργούν με περισσότερα.
- Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές/τριες.
- Τμήματα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία, καμιά αναστολή 2ου τμήματος Ένταξης όπου υπήρχε.