Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Πόλεμος» μεταξύ υγειονομικών

Πόλεμος μαίνεται στις τάξεις των υγειονομικών με αφορμή τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Χαρακτηριστικά είναι όσα εκτυλίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Βόρεια Ελλάδα. Αντιεμβολιαστές γιατροί στρέφονται με εξώδικα κατά των συλλόγων τους, που δημόσια τάχθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην υγεία. Αφετηρία υπήρξε κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης με ημερομηνία 5 Ιουλίου 2021. Τα προεδρεία των πέντε συλλόγων ανέφεραν ότι «η αναγκαιότητα της άμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας είναι επιβεβλημένη».

Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε στα μέλη των πέντε συλλόγων στις 27 Αυγούστου και τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως απάντηση, αντιεμβολιαστές γιατροί απέστειλαν εξώδικα στους συλλόγους αρνούμενοι να εμβολιαστούν και σε ορισμένες περιπτώσεις ζητώντας τις παραιτήσεις των προεδρείων των συλλόγων. Επικαλούνται, μεταξύ άλλων, αντισυνταγματικότητα των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στην Αλεξανδρούπολη, συγκεκριμένα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι γιατροί που δεν έχουν και δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον ιατρικό σύλλογο της πόλης αλλά και να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων τους υπό την απειλή προστίμων.

Μιλώντας χθες στην «Κ», η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Ολγα Βασιλείου, τόνισε ότι «υπάρχουν αναφορές πως ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της πόλης χορηγούν πλαστά rapid tests» και πρόσθεσε ότι ο σύλλογος είχε εγκαίρως ζητήσει από την αρμόδια 4η Υγειονομική Περιφέρεια τα πιστοποιητικά νόσησης να εκδίδονται μόνο κατόπιν μοριακών τεστ.

Ελεγχοι

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διεξάγει ελέγχους σε τέσσερις εμβολιαστικές μονάδες της περιφέρειας (Κεντρική Μακεδονία). Προέκυψαν υπόνοιες ότι υπάλληλοί τους έχουν χορηγήσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Η Αρχή Διαφάνειας, εξάλλου, διεξάγει έρευνα και για το νοσοκομείο Σαντορίνης, μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλος χορήγησε πλαστές βεβαιώσεις αρνητικών rapid tests σε τουρίστες. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν αλλοδαπή τηλεφώνησε στο νοσοκομείο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί ότι το όνομά της δεν είχε γραφτεί σωστά στη βεβαίωση. Κατόπιν ελέγχου προέκυψε ότι στα αρχεία του νοσοκομείου δεν υπήρχε καταχωρισμένο το όνομά της.

Σε ό,τι αφορά τον Παλαμά Καρδίτσας, η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και διαπιστώθηκε ότι η διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας (έχει τεθεί σε αργία) χορήγησε 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πάντως, ανάμεσα σε εκείνους που επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες της επίορκης υπαλλήλου είναι και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία άλλων υγειονομικών περιφερειών (Θεσσαλονίκη και Κοζάνη), όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση ανετέθη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

2.807 τα νέα κρούσματα

Συνολικά επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά χθες 2.807 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ 38 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 13.971 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 388 (60,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 82,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 349 (89,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 39 (10,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.