Ξεκρέμαστο από ακτινοδιαγνωστικό τμήμα θα μείνει το νοσοκομείο «Σκυλίτσειο» της Χίου, με τον Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΕΣΝΟΧ) να δηλώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη μεταφορά του στην Αθήνα, έπειτα από νίκη της σε διαγωνισμό, προσφέροντας τις λιγότερες μονάδες εξέτασης. Οι εξετάσεις επομένως θα γίνονται εξ αποστάσεως, και τονίζεται ότι η απουσία επιστημονικά υπεύθυνου γιατρού ακτινολόγου για τη λειτουργία του τμήματος, είναι παράνομη.
Στην επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και άλλους αρμόδιους, το ΣΕΣΝΟΧ περιγράφει για ακόμα μία φορά τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και τις ελλείψεις προσωπικού του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος. Καλεί τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην στελέχωση του τμήματος με γιατρούς, καθώς και τεχνολόγους ακτινολόγους και χειριστές ιατρικών μηχανημάτων.
Παρατίθεται η επιστολή του ΣΕΣΝΟΧ:
“Σε συνέχεια των προηγούμενων καταγγελιών μας, επανερχόμαστε σε ένα φλέγον θέμα, για τη λειτουργία του νοσοκομείου, που αφορά την ασφαλή λειτουργία του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος και κατά συνέπεια την υγεία των ασθενών.
Εν έτη 2023 με βάση την τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, είναι απαράδεκτη η υποβάθμιση του ακτινολογικού τμήματος του Γ.Ν. Χίου. Η ανάθεση της ακτινοδιαγνωστικής επιμελητείας του τμήματος στις ώρες των εφημεριών σε ιατρική εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα σηματοδοτεί την παραπέρα υποβάθμιση, αφού το ακτινολογικό τμήμα ωθείται σταδιακά να βάλει «λουκέτο» σε μια σειρά από καίριες λειτουργίες του, που είναι σημαντικές για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ζωής του χιώτικου λαού.
Πέρα από τις γνωστές και προϋπάρχουσες ελλείψεις στην λειτουργία του, η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει και την λειτουργία εξετάσεων που η φυσική παρουσία γιατρού ακτινολόγου στον χώρο κρίνεται αναγκαία. Παρόλο την βελτίωση και εξέλιξη της αξονικής τομογραφίας, εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, θεωρούνται πρώτης γραμμής λόγω της ικανότητας του να εντοπίζουν παθήσεις με μεγάλη ευαισθησία και μάλιστα με μεγάλη ασφάλεια χωρίς έκθεση των ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία. Σε ορισμένες παθήσεις δε, το υπερηχογράφημα είναι το μοναδικό διαγνωστικό μέσο. Με την εγκαθίδρυση του καινούριου καθεστώτος στο ακτινολογικό τμήμα, όχι μόνο δεν βελτιώνονται οι προϋπάρχουσες ιατρικές υπηρεσίες αλλά οδηγούμαστε, ελλείψει ακτινολόγου ιατρού στο νοσοκομείο, κατά την εφημερία, να διεξάγονται εξετάσεις μικρότερης διαγνωστικής αξίας. Την ίδια στιγμή αυτό επηρεάζει και την διεξαγωγή των ακτινογραφιών που διεξάγει το ακτινολογικό τμήμα, οι οποίες θα πραγματοποιούνται δίχως επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό.
Παράνομη η λειτουργία του ακτινοδιαγνωστικού χωρίς γιατρό
Έτσι, η λειτουργία του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος με βάσει το προεδρικό διάταγμα 101 ΦΕΚ 194/20-11-2018 χωρίς την παρουσία επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού ακτινολόγου θα είναι παράνομη, αφού ο ακτινολόγος γιατρός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος που μπορεί να κρίνει την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα κάθε εξέτασης, ενώ η φυσική παρουσία του εγγυάται την ασφάλεια, τόσο των εξετάσεων, όσο και των εξεταζομένων.
Η διοίκηση του Γ.Ν. Χίου επιλέγει να αξιοποιήσει το θεσμό των ΣΔΙΤ μέσα στο νοσοκομείο για μια μετέωρη λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν επηρεάζει την λειτουργία ενός μονάχα τμήματος, αλλά την εύρυθμη λειτουργία ολοκλήρου του νοσοκομείου. Με τον τρόπο που επιχειρείται να δοθεί λύση, όχι μόνο υποβαθμίζονται οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται, αλλά τα φλέγοντα ζητήματα λειτουργίας του ακτινολογικού σε τακτική βάση παραμένουν ανεπίλυτα. Αποτελεί πρόκληση να προωθούν ως λύση την τηλεϊατρική, δηλαδή τον συμβιβασμό ότι δεν θα έχουμε γιατρούς.
Αυτές είναι οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης της υγείας και της διάλυσης του ΕΣΥ. Υποστελέχωση, υποβάθμιση, εντατικοποίηση, υπερεφημέρευση και καθηλωμένοι μισθοί έχουν οδηγήσει τους νέους επιστήμονες είτε στο εξωτερικό, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της αδράνειας της διοικήτριας του νοσοκομείου, της 2ης ΥΠΕ, καθώς και του υπουργείου Υγείας. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται είναι παραμύθια. Ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος ήδη πληρώθηκαν από τη βαριά φορολογία, τις εισφορές και τις συμπληρωμές του λαού, ο οποίος πληρώνει με χίλιους δυό τρόπους για την υγεία του και τώρα παραδίδεται ως τζάμπα ”φιλέτο” στους ιδιώτες επιχειρηματίες.
Σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, έτσι ώστε η λειτουργία του τμήματος να είναι νόμιμη για τους εργαζόμενους και ασφαλής για τον λαό της Χίου.
- Να στελεχωθεί εδώ και τώρα το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο του νοσοκομείου Χίου.
- Να επαναπροκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα οι δύο κενές θέσεις ακτινολόγων γιατρών και να ενισχυθεί το τμήμα με επικουρικούς γιατρούς.
- Να προκηρυχθούν άμεσα και να καλυφθούν οι έξι κενές οργανικές θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι ακτινοχειριστές που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας του τμήματος.
Τώρα, να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων και όλου το λαού της Χίου, για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και της ΠΦΥ με όλο το απαραίτητο προσωπικό και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Να μην παραδοθεί στους ιδιώτες επιχειρηματίες κανένας τομέας των δημόσιων νοσοκομείων.
Συμμετέχουμε δυναμικά στην νέα κινητοποίηση για την υγεία και τη στάση εργασίας που έχει εξαγγελθεί από την ΠΟΕΔΗΝ από τις 11 π.μ. έως 3 μ.μ. την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και στις 11:30 π.μ. στη πλατεία Βουνακίου.”