Προχθές συνεργεία του δήμου ηλεκτροκόλλησαν τις πόρτες του εντελώς κενού κτιρίου της ανακύκλωσης δίπλα στην ΒΙΑΛ .
Ο σκοπός ήταν προφανής. Να μην μπορούν οι άνθρωποι που αναγκάζονται να μένουν στις σκηνές έξω από το κτίριο και τα κοντέινερ της ΒΙΑΛ να προφυλαχτούν σε περίπτωση βροχής.
Έτσι ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε στο αίτημα των μελών της κοινοτικής επιτροπής του Χαλκειούς αλλά και στην λογική της Κυβέρνησης που είναι “να τους κάνουμε το βίο αβίωτο για να μην έρχονται.” Ο ίδιος δήμαρχος που στο δημοτικό συμβούλιο δήλωσε αναρμόδιος να σχεδιάσει και να παρέχει προστασία στους πρόσφυγες από τα καιρικά φαινόμενα.
Όλες οι αρχές τυπικά μιλάνε για ανθρωπιά. Κάνουν όμως έναν εντελώς ξεπερασμένο, άτοπο και –τελικά ανήθικο διαχωρισμό των ανθρώπων σε πρόσφυγες (καλοί) και μετανάστες ( κακοί ) θεωρώντας πρόσφυγα μόνο αυτόν που προέρχεται από την Συρία. Όλες οι άλλες χώρες, που είναι διαλυμένες από πολυετείς πολέμους, οικονομική εκμετάλλευση και κλιματική καταστροφή θεωρούνται ασφαλείς. Οι προερχόμενοι από αυτές τις χώρες θεωρούνται από την ΕΕ την ελληνική Κυβέρνηση και τα περισσότερα ΜΜΕ, περίπου επικίνδυνοι ή ύποπτοι που πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς με κάθε τρόπο.
Πίσω από αυτές τις δικαιολογίες κρύβονται αντικοινωνικές και αντιανθρώπινες λογικές που μόνο σε χειρότερη βαρβαρότητα μπορούν να οδηγήσουν τις κοινωνίες μας.
Βεβαίως δημιουργούνται προβλήματα από τον συνωστισμό ανθρώπων σε γκέτο. Πρωτίστως και συντριπτικά περισσότερο για τους ίδιους. Τα όποια προβλήματα μπορεί να γίνουν διαχειρίσιμα, αν υπάρχει η πολιτική λογική υποδοχής των ανθρώπων αυτών ως ανθρώπων σε όλες τις χώρες και στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Και είναι καθήκον όλων των δημοκρατών, όλων όσων δεν θέλουν να ταυτίζονται με τη μισανθρωπία της πολιτικής και κοινωνικής ακροδεξιάς να πιέσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Εξακολουθούμε να παλεύουμε για κατάργηση των τεράστιων γκέτο,για απεγκλωβισμό των φυλακισμένων στα νησιά προσφύγων,για υποδοχή που να ταιριάζει σε ανθρώπους σε όλες τις τοπικές κοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Είναι καθήκον των δημοκρατικών πολιτών να μιλήσουν με λόγια και πράξεις απέναντι στην μισαλλοδοξία, τον φόβο την άγνοια τις σκόπιμες ψευδείς διαδόσεις (όπως αυτές για δήθεν παχυλά επιδόματα των προσφύγων).
Η αλληλεγγύη απέναντι στην καθημερινή βαρβαρότητα, είναι καθήκον απέναντι στον τόπο μας, στον πολιτισμό μας, στα παιδιά μας, στην ανθρωπιά μας!
Χιακή Συμπολιτεία