ΧΙΟΣ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Μάρκος Σκούφαλος-Υποψήφιος Δήμαρχος ΛΑΣ.

 

 

 

Συνέντευξη με την Τασσώ Γαΐλα.

Ισχύει κ. Σκούφαλε ότι είστε ο παλαιότερος δημοτικός σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο Χίου;

-Από τους παλαιότερους πλέο κα. Γαΐλα.. Έχω συμπληρώσει με το τέλος του έτους 18 χρόνια, 4 στο δήμο Ομηρούπολης και τα υπόλοιπα στο δήμο της Χίου.

 

  1. ΛΑΣ Χίου και η τρίτη σας υποψηφιότητα για δήμαρχος με τη ΛΑΣ; Για απλός δημοτικός σύμβουλος πότε κάνατε την εμφάνιση σας για πρώτη φορά στη Χίο μας;

-Ως δημοτικός σύμβουλος εκλέγομαι κάθε φορά και επικεφαλής  παράταξης, αλλά το κόμμα μου και οι συμπορευόμενοι μαζί  μας  με τιμούν  με το να με  ορίζουν  ως υποψήφιο δήμαρχο από το 2006.

 

Εκπαιδευτικός με λαμπρή καριέρα, συνδικαλιστής, δημοτικός σύμβουλος, συγγραφέας μερικές από τις ιδιότητες του χαρισματικού Χιώτη Μάρκου Σκούφαλου ο οποίος και …συνεχίζει ακάθεκτος τον αγώνα του για…

-Να σας ευχαριστήσω πολύ για τα προσδιοριστικά σας επίθετα κα. Γαΐλα, επιτρέψτε μου όμως να πω ότι είναι κάπως υπερβολικά, Υφίστανται απλά ως ιδιότητες , τις οποίες προσπάθησα και προσπαθώ να τιμώ με συνέπεια και αρχές. Τα υπόλοιπα θα κριθούν από την τοπική μας ιστορία και κυρίως μετά από το φυσικό μας πέρασμα από τη ζωή, γιατί όπως ξέρετε τα στερνά, τιμούν τα πρώτα. Μέσα στην ταξική πάλη , που γνωρίζετε από τις ιστορικές σας σπουδές , ότι είναι κινητήριος μοχλός της Ιστορίας , δεν είναι σίγουρο ότι   όλοι αντέχουν κι αυτό είναι μια υπαρξιακή μου αγωνία.

…Για ποιο λόγο δάσκαλε δεχτήκατε να είστε και πάλι υποψήφιος για τη Δημαρχεία Χίου με τη ΛΑΣ;

Δύσκολη ερώτηση! Γιατί είμαι εθελοντικά στρατευμένος στο κόμμα μου, το ΚΚΕ,  και δεν ήθελα να το απογοητεύσω στην επιλογή του, ωστόσο και στο κόμμα και στη ζωή είμαστε με τη ρήση, «τόπο στα νιάτα» . Αυτό  φαίνεται μέσα και από το ψηφοδέλτιό μας με τους νεολαίους μας από την εργατική τάξη, τους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες, που μας δίνουν την ελπίδα, ότι τα σκοτάδια μπορούν να γίνουν φως. Να προσθέσω βέβαια ότι πάντα ισχύει, το ουδείς αναντικατάστατος.

 

 

 

Μόλις χτες ένα τραγικό γεγονός η δολοφονία ενός συμπολίτη μας- του άτυχου Μιχάλη από την Κρήτη-, στο λιμάνι του Πειραιά σόκαρε το Πανελλήνιο. Η θέση σας;

Θυμάμαι παλιούς ναυτεργάτες , να μας διηγούνται ιστορίες που αποδείκνυαν , ότι σε κάποιες χώρες, σε κάποια μακρινά λιμάνια η ανθρώπινη ζωή, ήταν ένα τίποτα.

Τίποτα κα. Γαΐλα, αποδείχτηκε και η ζωή του Αντώνη, για τις κυβερνήσεις που λειτουργούν ως  προαγωγοί των ακτοπλόων εφοπλιστών , τα τσιράκια τους στη γέφυρα και στον καταπέλτη, που προσβάλλουν τη λέξη ναυτεργάτης.

Είναι χαρακτηριστική η απαξία για τον άνθρωπο, ο ρατσιστικός λόγος από τον Ύπαρχο, τον καπετάνιο και τους άλλους εμπλεκόμενους. Δυστυχώς εγκληματικές συμπεριφορές που  επαναλαμβάνονται με τον έναν ή άλλον τρόπο σε μια κοινωνία που σαπίζει, που ο καπιταλισμός κατατρώγει κάθε ικμάδα στο κορμί της. Τη μία είναι οι γυναικοκτονίες, την άλλη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, την άλλη οι επιθέσεις σε συνδικαλιστές ή μαθητές των διάφορων φασιστοειδών, το «πάμε και όπου βγει» των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που μας πνίγουν, μας καίνε, μας θάβουν μέσα στα ερείπια των πολιτικών τους, αγκαλιά πάντα  με την Ευρωπαϊκή ένωση. 

Η μήτρα λοιπόν που έπνιξε τον Αντώνη είναι ένα απάνθρωπο κοινωνικό σύστημα του κέρδους και του ατομισμού, που πλέον οδηγεί στην εποχή των τεράτων.

 

κ. Σκούφαλε ένας στόχος της παράταξης σας για τον οποίο δώσατε μάχη αλλά δεν εισακούσθηκαν οι προτάσεις σας;

Όλα αυτά τα χρόνια εστιάζουμε στις βασικές ανάγκες των δημοτών μας και όχι σε μεγαλεπήβολα σχέδια που αποδεικνύονται μόνο λόγια προς άγρα ψήφων. Έτσι ζητούσαμε και ζητάμε την μείωση των ανταποδοτικών τελών, τη μείωση της τιμής του πανάκριβου και ακατάλληλου για πόσιμο νερού, το σταμάτημα της φοροεπιδρομής και χρεών των δημοτών με τις δεσμεύσεις των λογαριασμών τους ή των ΑΦΜ, τη μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, στους αθλητικούς χώρους κλπ.

Την ίδια στιγμή, είχαμε στο επίκεντρο τα προβλήματα της εκπαίδευσης , της αντιπυρικής προστασίας, της υγείας και του νοσοκομείου μας, γι αυτό και προκαλέσαμε ειδικές συνεδριάσεις γι αυτά τα θέματα.

Μας απασχόλησαν   ιδιαιτέρα προβληματικές περιοχές , όπως η Αμανή και η Βολισσός και φτάσαμε μέχρι σε επερωτήσεις μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, ακριβώς κα. Γαΐλα ,για να αυξήσουμε την πίεση προς επίλυσή τους. Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο που δώσαμε μάχες και συνεχίζουμε να δίνουμε για την αποτροπή των βιομηχανικών ΑΠΕ στα βουνά μας που αλλοιώνουν το τοπίο και καταστρέφουν το οικοσύστημα, όπως και φαραωνικά έργα εκατομμύριων ευρώ που προγραμματίζει η περιφέρεια για να γκρεμίσει την περιοχή της Κλειδούς και το περιαστικό δάσος του Βροντάδου , υπό το πρόσχημα της παράκαμψης του οικισμού, ενώ στην ουσία μιλάμε για εργολαβικό φαγοπότι γενεών.

Δυστυχώς πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους δημότες μας και ν αποτελέσει κριτήριο ψήφου, ότι και στο δήμο και στην Περιφέρεια έχουμε εχθρικές προς το λαό δυνάμεις. Πρόκειται για όψεις της κρατικής διοίκησης γι αυτό και η ΝΔ ενδιαφέρεται τόσο πολύ να εκλέξει δικά της πρόσωπα είτε ευθέως είτε πλαγίως στους δήμους και τις περιφέρειες.

Επομένως , ήταν αρνητικοί σε όλα αυτά που θέταμε και σας ανέφερα και μόνο με ένα δυνατό κίνημα μπορούμε να χαλάσουμε τα σχέδιά τους. Παράδειγμα το προσφυγικό μεταναστευτικό , που εκεί καταφέραμε μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία του χιώτικου λαού να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής κα. Γαΐλα, τις υπερδομές φυλακές των κατατρεγμένων και μάλιστα αυτό έγινε όχι με όρους ρατσιστικού μίσους και φασιστικών κραυγών, αλλά με όρους σύγκρουσης με τις ακολουθούμενες πολιτικές και απεγκλωβισμού αυτών των ανθρώπινων ψυχών από το νησί με σεβασμό στα δικαιώματά τους.

Τώρα, κ. Σκούφαλε στις τοπικές  εκλογές του 2023 ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα δώσει η ΛΑΣ προταιρεότητα;

Δυνατή Λαϊκή Συσπείρωση, ακόμα και να περάσουμε στη δεύτερη Κυριακή, είναι η εγγύηση για την οργάνωση της πάλης του λαού της πόλης, για τη διεκδίκηση ζωής με δικαιώματα, για μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση είτε από τη θέση της διοίκησης είτε της αντιπολίτευσης,  για ανάπτυξη αγώνων:

  • Για ποιότητα ζωής που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες μας και όχι στα κέρδη των λίγων.
  • Για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος. Μείωση όλων των ανταποδοτικών δημοτικών τελών σε κατοικία, μικρούς επαγγελματίες και βιοτέχνες με ταυτόχρονη αύξηση με το μεγαλύτερο συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Για σύγχρονα ασφαλή σχολεία και παιδικούς. Εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία τους. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και αντισεισμικός έλεγχος, σύστημα πυρασφάλειας.
  • Για έργα υποδομής που θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής των κατοίκων. Αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, οδικά, ύδρευσης, αποχέτευσης.
  • Ποιοτική αναβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών ώστε να αναστραφεί η υφαλμύρωση αφενός και αφετέρου να έχουμε σταδιακά πόσιμο νερό στις βρύσες μας. Άμεση κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών  και αποπεράτωση υπαρχόντων φραγμάτων (Κόρης Γεφύρι).
  • Για την προστασία του περιβάλλοντος. Κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θέλουν τη γη εμπόρευμα, τα δάση , τα βουνά και τα οικοσυστήματα, στην υπηρεσία της οικονομίας τη αγοράς.
  • Για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Διεκδίκηση ενιαίου κρατικού φορέα για έργα- επεξεργασία – τελική διάθεση αποβλήτων με μόνιμο επαρκές προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, χωρίς την ομηρία σε δημοτικές εταιρείες τύπου ΔΙΑΝΟΧ που τις χρυσοπληρώνουμε. Για να κυριαρχεί η διαφάνεια και όχι η ημετεροκρατία και η «μαύρη» εργασία.
  • Για πόλη πραγματική προσβάσιμη για ΑμΕΑ. Δημιουργία σύγχρονων κατάλληλων προσβάσιμων τρόπων σε σχολεία, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές. Στήριξη του ειδικού δημοτικού σχολείου.
  • Για αναβάθμιση των δομών υγείας. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό. Να ανατραπούν  όλα τα  αντιλαϊκά  μέτρα  των κυβερνήσεων στην  υγεία. Να μην καταργηθεί, να μη συγχωνευτεί καμία μονάδα υγείας, κανένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ)
  • Ενίσχυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου. Δομή για τη στήριξη γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
  • Για σύγχρονες υποδομές αθλητισμού, λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου και δημοτικού πολιτισμού, ελεύθερων χώρων. Για πόλη φιλική για αδέσποτα & δεσποζόμενα ζώα. Συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών, κατασκευή νέων ανάλογα με την περιοχή και τις ανάγκες. Ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου με κρατική χρηματοδότηση.

 

 

κ. Σκούφαλε η ΛΑΣ έχει καταθέσει πρόταση για την ύδρευαη του νησιού έτσι δεν είναι;

 Η Λαϊκή Συσπείρωση κα. Γαΐλα,είναι η μόνη δύναμη που με συνέπεια τα τελευταία χρόνια εγείρει το πρόβλημα του νερού στο νησί, κάνει συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισής του, προκάλεσε ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο και αγωνίζεται να ανατρέψει την εμπορευματοποίησή του που με συνέπεια ακολουθούν οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές φερέφωνά τους , ώστε η προβολή στο μέλλον να είναι , το χρηματιστήριο νερού, όπως σήμερα έχουμε το χρηματιστήριο ενέργειας που την χρυσοπληρώνουμε. Ενδεικτικά να καταχραστώ το χώρο σας και να αναφέρω:

  • Μείωση των τιμών του νερού σε όλους τους δημότες με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, άνεργες οικογένειες.
  • Ποιοτική αναβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών ώστε να αναστραφεί η υφαλμύρωση αφενός και αφετέρου να έχουμε σταδιακά πόσιμο νερό στις βρύσες μας..
  • Άμεση κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών  και αποπεράτωση υπαρχόντων φραγμάτων (Κόρης Γεφύρι). Διασύνδεση των υποδομών (ταμιευτήρων και δικτύων). Αποπεράτωση  φράγματος Σαραπιού στην προοπτική άρδευσης και ύδρευσης των γύρω περιοχών και Χίου.
  • Αναβαθμίδες φυσικές ή τεχνητές σε ρέματα και σε χείμαρρους με σκοπό τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα (π.χ. Κλειδού – Τρυπατές – Νέα Μονή – Κορακάρης, Ολύμποι κλπ).
  • Αξιοποίηση πηγών πόσιμου νερού (Αμανή, κεντρική Χίος, Ναγός – Καρδάμυλα, Ν. Χίος) με κατασκευή υδροδεξαμενών για αποθήκευση και κρατική επιδότηση  της οικιακής αποθήκευσης και χρήση κινήτρων (φουντάνες-μειωμένες τιμές).
  • Κάθετη μείωση των τιμών στους οικισμούς που υδρεύονται από δικές τους πηγές.
  • Να προχωρήσει η τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του βιολογικού ώστε να διατεθεί για άρδευση.
  • Αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, βελτίωση του δικτύου για μείωση των απωλειών νερού που φτάνουν στο 40%, συντήρηση των αντλιοστασίων και των υδατοδεξαμενών, πλήρης αποτύπωσή του και κατάργηση του παλαιού δικτύου με τις μεγαλύτερες απώλειες.
  • Τακτικοί έλεγχοι ποιότητας του νερού ιδιαίτερα στις πηγές πόσιμου νερού και ενημέρωση των πολιτών
  • Έλεγχος γεωτρήσεων προκειμένου να μην υπάρχει υπεράντληση. Προοπτική επικουρικής χρήσης των αφαλατώσεων σε σχέση με τους φυσικούς τρόπους εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, αφού πρόκειται για κοστοβόρα λύση που θα πληρώνουν οι δημότες.

 

Ο νεώτερος σε ηλικία υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο σας κ. Σκούφαλε; Κι ο μεγαλύτερος;

Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο μέσος όρος του ψηφοδελτίου μας είναι, νιάτα κι αυτό όχι τυχαία, γιατί σε αυτά ανήκει το μέλλον, που θα φροντίσουν να είναι δικό τους και όχι της πλουτοκρατίας .

Οι νεότερες ηλικίες αφορούν στους φοιτητές μας και η μεγαλύτερη είναι η συντρόφισσα από τη Λαγκάδα, τιμής ένεκεν, που σηματοδοτεί και τη γενιά της εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ενώνοντας τον κοινό αγώνα για πρόοδο , ευημερία και κοινωνική απελευθέρωσης από τα σημερινά δεσμά του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος που το μόνο που προσφέρει είναι σήψη και καταστροφή.

Σας ευχαριστώ πολύ κα. Γαΐλα,για τη δυνατότητα που μας δώσατε να επικοινωνήσουμε με τους αναγνώστες σας.

Καλή επιτυχία στον συνδιασμό σας κε. Σκούφαλε.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.