Φωτογραφική περιήγηση
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα
Διευχά της Χίου. Χωριό στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού, κοντά στην Βολισσό, άγονο και ορεινό μέρος που όμως ‘φιλοξενεί’ ένα αριστούργημα αρχαιολογικής και θρησκευτικής παράδοσης , την Μονή Μουνδών.
Η Μονή που αρχικά είχε ιδρυθεί στους Βυζαντινούς χρόνους σε άλλη περιοχή και κοντά στην Βολισσό μετά από πυρκαγιά και το 1574 κτίστηκε εκ νέου στην σημερινή της θέση και κοντά της οικοδομήθηκε και το χωριό Διευχά.
Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και εορτάζει στις 29 Αυγούστου. Αποτελεί το σπουδαιότερο προσκύνημα στο νησί μετά την Ιερά Νέα Μονή και φημίζεται για την μοναδική αγιογράφηση της από ανώνυμο αγιογράφο που έγινε το 1849 γιατί οι προηγούμενες τοιχογραφίες είχαν καταστραφεί από τους Οθωμανούς στη σφαγή της Χίου το 1822 και τον καταστροφικό σεισμό του 1881.
Σήμερα η Μονή Μουνδίου που γνώρισε τεράστια αίγλη δεν λειτουργεί πλέον και κινδυνεύει με κατάρρευση. Ευτυχώς διατηρείται το Καθολικό με τις μοναδικές τοιχογραφίες που η τεχνοτροπία τους συνδυάζει την λαϊκή μεταβυζαντινή ζωγραφική με τις δυτικές επιδράσεις και ορισμένες από τις παραστάσεις είναι μοναδικές, όπως αυτή του σταυρωμένου μοναχού με τον τίτλο ‘Ο βίος του Αληθινού μοναχού’.
Απίστευτες τοιχογραφίες, μοναδικές παραστάσεις ακόμη και από την Παλαιά Διαθήκη, έντονα χρώματα και άπλετο φώς γεμίζουν τους τοίχους του Ναού της Μονής που είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική.
Ιερά Μονή Μουνδών: Θησαυρός της Ορθοδοξίας στην ακριτική Χίο. 1849-2019 : 170 χρόνια από την μοναδική στην Ορθόδοξη παράδοση Αγιογράφηση της.
Πηγή: Στυλιανός Π. Γιαλιάς: Διευχά/ένα όμορφο χωριό της Χίου/Τέσσερις αιώνες ιστορίας και παράδοσης. Εκδόσεις Άλφα πι/Χίος/2018.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια