Σε λίγες μέρες και στις 25 Δεκεμβρίου:
«Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει, και η γη το σπήλαιον, τω απροσίτω προσάγει. Άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι˙ μάγοι δε μετά αστέρος οδοιπορούσι δι’ ημάς γαρ εγεννήθη Παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός».
«Η Παρθένος σήμερα γεννά τον Θεάνθρωπο, που είναι πέρα από κάθε υλική κτίση και η γη στον Θεό, που είναι απλησίαστος, προσφέρει το σπήλαιο. Οι Άγγελοι μαζί με τους ποιμένες δοξολογούν και οι μάγοι μαζί με το λαμπρό αστέρι οδοιπορούν. Διότι, για χάρη μας γεννήθηκες και έγινε μικρό Παιδί, ο προαιώνιος και άναρχος Θεός».
24 Δεκεμβρίου, Παραμονή ΧΡΙCΤΟΥγέννων:
Καλήν ημέραν, άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας.
Χριστού την θείαν γέννησιν
να πω στ’ αρχοντικό σας ……..
Τα παιδιά έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και τραγουδούν τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Στα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν το Χριστόψωμο που θα τοποθετηθεί στο κέντρο του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.
Ενώ κάποιες άλλες φτιάχνουν με ευλάβεια και πίστη στη Λαϊκή μας παράδοση τηρώντας το έθιμο της παρασκευής του : το Γλυκό της Παναγίας, πανάρχαιο γλύκισμα που οι παλιές νοικοκυρές το έφτιαχναν αποκλειστικά τα Χριστούγεννα .Είναι οι θρυλικοί Λαλαγγίτες.
Λαλαγγίτες ή Λαγγίτες
-Το γλυκό της Παναγίας-
Το βράδυ, λοιπόν, της Παραμονής των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές δυναμώνουν τη φωτιά στο τζάκι βάζοντας πολλά ξύλα, «για να μην κρυώσει η Παναγία» που σε λίγο μέσω Αυτής θα πραγματοποιηθεί η ενσάρκωση του Ιησού Χριστού που θα φέρει το μήνυμα της λύτρωσης του ανθρώπου. Σε λίγο; Ναι, η κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού σε λίγο, η Αγία Μητέρα θα «γεννήσει» και, σαν λεχώνα εκτός από ζέστη θα θέλει και καλύτερη τροφή και γι αυτό οι νοικοκυρές …της ψήνουν τους λαλαγγίτες.
Λαλαγγίτες ή Λαγγίτες
ΥΛΙΚΑ
Μισή κουταλιά μαγιά ξερή
½ κούπα χλιαρό γάλα
½ κουταλάκι σόδα
½ κιλό αλεύρι σκληρό
½ κούπα γιαούρτι
4 κουταλιές βούτυρο (λιωμένο)
2 αυγά
3 κουταλιές μέλι
2 κουτάλια βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να αφρίσει, Βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε μία λεκάνη, κάνοντας στη μέση ένα λάκκο. εκεί ρίχνουμε τη μαγιά. Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και φτιάχνουμε μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και περιμένουμε να φουσκώσει. Ύστερα από μιάμιση έως δύο ώρες η ζύμη μας είναι έτοιμη. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι ή την μαργαρίνη και τηγανίζουμε τις λαλαγγίτες, πλάθοντάς τες σε μπαλάκια στο μέγεθος ενός μανταρινιού.
Σε πολλά σπίτια θα βάλουν στο τζάκι ένα τεράστιο χλωρό κούτσουρο για να κρατηθεί άσβεστο όλες τις μέρες του Δωδεκαημέρου. Όλα αυτά Σήμερα;
Όχι. Χτες! Τότε που οι πιστοί τιμούσαν τις γιορτές με τον πατροπαράδοτο Ορθόδοξο Ελληνικό τρόπο. Το άρθρο «ΧΡΙCΤΟΥγεννα», μικρό ερέθισμα για να βρουν θέση στην καθημερινότητα μας αλήθειες και παραδόσεις της Ορθόδοξης Ελλάδας.
Πρόταση: Δοκιμάστε να φτιάξετε τους λαλαγγίτες….
Και σας καληνυχτίζαμε
πέσετε, κοιμηθείτε
ολίγον ύπνον πάρετε
πάλιν να σηκωθείτε
—————————-
Στην εκκλησιά να τρέξετε
με άκραν προθυμίαν
και του Θεού ν’ ακούσετε
την Θείαν Λειτουργίαν.
(ΧΡΙCΤΟΥγεννων Κάλαντα, 2 τελευταίες στροφές)
Σκίτσα: Ρία Γαΐλα-Σκιτσογράφος.
Σπάνια Αγιογραφία της Παναγίας από διαδίκτυο.
Πηγή: Ελλήνων Χρόνος/Παπαδημητρίου-2003.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος -Ερευνήτρια
u